GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παράθυρο για μείωση χρέους το 2014

«Παράθυρο» για ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας το φθινόπωρο του 2014 άνοιξε το Eurogroup με την απόφασή του να ...


«Παράθυρο» για ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας το φθινόπωρο του 2014 άνοιξε το Eurogroup με την απόφασή του να υπάρξει, υπό όρους, αναδρομικότητα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών...
Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωζώνης, η παρέμβαση με αναδρομική ισχύ θα γίνει κατά περίπτωση και κατά τράπεζα.
Με βάση αυτήν τη ρύθμιση, η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει στη μεταφορά τμήματος των 50 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, από τα δημόσια ταμεία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η εφαρμογή της αναδρομικής ισχύος για την Ελλάδα θα διευκολύνει τους εταίρους να ανταποκριθούν στη δέσμευση που ανέλαβαν τον Δεκέμβριο να επανεξετάσουν το 2014 τρόπους διασφάλισης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Εξάλλου, μέχρι αργά χθες το Συμβούλιο Ecofin συνέχιζε στο Λουξεμβούργο τη διαπραγμάτευση για τη σύσταση του μηχανισμού εξυγίανσης και ανάκαμψης προβληματικών τραπεζών.
Οι διαβουλεύσεις αφορούσαν κυρίως τα μέσα που θα χρησιμοποιούνται για την εξυγίανση μιας προβληματικής τράπεζας. Θετικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει συναίνεση πως πρώτα θα πρέπει να επιχειρείται η εξυγίανση εκ των έσω, δηλαδή θα καλούνται να συνεισφέρουν οι μέτοχοι, οι πιστωτές και στη συνέχεια οι ανασφάλιστοι ομολογιούχοι και οι μεγάλοι καταθέτες.

Ο ΕΜΣ θα επεμβαίνει αφού εξαντληθούν οι προαναφερόμενοι όροι και μόνο για τη διάσωση συστημικών τραπεζών, ενώ θα συμμετέχει και το κράτος. Τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας της τραπεζικής ενοποίησης, όταν ο ΕΜΣ θα συνεισφέρει με 80%, το κράτος θα παρέχει το 20%, ενώ από τον τρίτο χρόνο, όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα εποπτεύονται με αποτελεσματικό τρόπο, η συμμετοχή του κράτους σε μια διάσωση θα μειώνεται στο 10%.

Κοινοτικοί κύκλοι έλεγαν πάντως χθες ότι οι κανόνες με τους οποίους θα αντιμετωπίζονται οι τράπεζες που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, χωρίς να προκληθεί πανικός ούτε στους φορολογούμενους πολίτες αλλά ούτε και στους μετόχους τους, έχουν χωρίσει τους Ευρωπαίους σε δύο στρατόπεδα.

Το «καυτό» αυτό θέμα συζητήθηκε χθες εντόνως από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, με κάποιους να εκφράζουν την ανησυχία ότι εάν καθοριστεί ως πρακτική το κούρεμα στους καταθέτες (το μοντέλο Κύπρου), τότε εκείνοι θα τραπούν σε φυγή, και άλλους να υποστηρίζουν ότι οι κανόνες θα πρέπει να είναι εξαρχής σαφείς. Το προσχέδιο της Κομισιόν, που αποτελεί τη βάση των συζητήσεων, συνιστά την επιβολή κλίμακας βάσει της οποίας σε περίπτωση τραπεζικής χρεοκοπίας οι πρώτοι που θα πλήττονται θα είναι οι μέτοχοι, στη συνέχεια οι ομολογιούχοι και τέλος, εάν το θέμα παραμένει ακόμη σημαντικό, οι καταθέσεις που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ.

Οι κανόνες θα μπορούσαν να γίνουν αυστηρότεροι για τις τράπεζες που θα προστρέξουν στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης.

Γερμανία
Η Γερμανία, παράλληλα, επιμένει ότι οι νέοι κανόνες για την εκκαθάριση των τραπεζών θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί προτού τεθεί σε ισχύ η δυνατότητα για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον ESM.
Εάν υπάρξει τελική συμφωνία, τότε οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν στις αρχές του 2015. Στην ΕΕ όμως το... παζάρι συνεχίζεται:

Η Σουηδία, η Βρετανία και η Γαλλία δηλώνουν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν τον τελικό λόγο για τον τρόπο εκκαθάρισης των τραπεζών. Στον αντίποδα, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία θέλουν κοινούς κανόνες για όλους.
Ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών δήλωνε μάλιστα χθες στο Λουξεμβούργο ανυποχώρητος από τις θέσεις του, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για ενιαίους κανόνες εάν οι υπουργοί Οικονομικών δεν δεχθούν περισσότερες εξουσίες για τις εθνικές αρχές.
Το Παρίσι πάντως έδειχνε διατεθειμένο για υποχωρήσεις, με τον Πιερ Μοσκοβισί να δηλώνει: «Η Γαλλία θέλει ευελιξία, αλλά είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε κάποια όρια. Τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο».

ΔΙΑΣΩΣΗ
Μόνο για τις συστημικές τράπεζες
Στις γενικές αρχές που συμφωνήθηκαν στο Λουξεμβούργο για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπεται ότι κάθε τράπεζα θα εξετάζεται κατά περίπτωση και ο Ευρωμηχανισμός θα επεμβαίνει στη διάσωση μόνο συστημικών τραπεζών, δηλαδή μόνο των τραπεζών που η κατάρρευσή τους θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται ή ακόμη και της Ευρωζώνης.
Για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών οι χώρες της Ευρωζώνης αποφάσισαν να δεσμεύσουν 60 δισ. ευρώ από τα 500 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα ο ΕΜΣ για διασώσεις χωρών. Το ποσό των 60 δισ. ευρώ μπορεί κατά περίπτωση να αυξάνεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΜΣ. Ο ΕΜΣ θα είναι σε θέση να ανακεφαλαιοποιεί τράπεζες από το φθινόπωρο του 2014, αφού προηγουμένως έχει συμφωνηθεί και υλοποιηθεί η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.
ΠΗΓΗ: Εθνος

4 σχόλια

  1. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ?????
    ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΨΕΥΤΕΣ ????
    ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ !!!!
    ΤΟ ΤΕΛΟΣ 2014 ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΟΣ 2015 ΤΕΛΟΣ 2016 Κ.Ο.Κ
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΝΕΙΣ Η ΟΝΕΙΡΕΥΣΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 50ΔΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΜΑΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε σεις τριακόσιοι συμφεροντολόγοι που για τον ψήφο του κλέφτη, του δολοφόνου, του σωματέμπορα, του εμπόρου ναρκωτικών, του παιδόφιλου, του κάθε ενός αλήτη βγάνετε τα μάτια σας για να τον αρπάξετε, που παριστάνετε τους προστάτες φτωχών και αδυνάτων, τι καμώματα είναι αυτά με την κρατική τηλεόραση ? Ποιος και ποια από εσάς δεν ξέρει ότι εκεί σε αυτόν τον άθλιο οργανισμό που εσείς προστατεύετε με νύχια και με δόντια από την άκρα Αριστερά ως την Άκρα Δεξιά γίνετε της πουτάνας?
    Όμοιος τον όμοιο και η κοπριά τα λάχανα ?
    Ποιος από εσάς δεν ξέρει ότι στην κρατική τηλεόραση για να φτιάξουν τα πράγματα πρέπει να περάσει μπουλντόζα, να την ισοπεδώσει και μετά αφού όλοι λέμε ότι την χρειαζόμαστε να ξαναχτιστεί με τον αυστηρότερο κανονισμό για να μην έχουμε ξανά τα ίδια παρατράγουδα?
    Ποιος και ποια από εσάς δεν ξέρει για το φαγοπότι, την ρεμούλα, την ατιμία, την βρώμα και την δυσωδία, το ρουφιανιλίκι, το πισωκάρφωμα , και κάθε είδους παλιανθρωπιά με τις πλάτες του Δημοσίου και σε βάρος του Δημοσίου, και που αυτό αποδεικνύετε περίτρανα από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αυτού του οργανισμού, της κρατικής τηλεόρασης, εκλέγουν και έχουν για πρόεδρο τους έναν που έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για κακούργημα! ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥΣ? Έτσι φαίνεται…..και όμως η κυβέρνηση και σύμπασα η αντιπολίτευση κουβεντιάζει μαζί του…. ΠΟΥ ΝΑ ΦΤΥΣΕΙΣ ΘΕΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΡΩΘΕΙΣ!!!!!!
    Πλάι του και ο άλλος αλήτης που το παίζει θεσμικός παράγων με μεγάλη ομολογουμένως επιδεξιότητα, αφού έχει βρει κατά την γνώμη του τριακόσια κοροΐδα στην Βουλή των Ελλήνων και τους παίζει στα δάχτυλα του, ο νίκος φωτόπουλος, που ξεκίνησε από την Άκρα Αριστερά αλλά είδε φως και χρήμα στο Πασόκ και όρμησε εμπρός να φαμ ντε λα πατρί, να βγάνει πύρινους λόγους εναντίων της κυβέρνησης στο πλευρό του προηγούμενου, κατά βάθος όχι για τίποτα άλλο, αλλά για το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν παροτρύνει την Δικαιοσύνη να τον απαλλάξει με ένα βούλευμα από τα ΔΙΚΑ ΤΟΥ κακουργήματα ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΙΚΟΣ!!.
    Γιατί ρε συμφεροντολόγοι την θέλετε την κρατική τηλεόραση σε αυτά τα χάλια? Μήπως γιατί έτσι μπορείτε και την κουμαντάρετε για το καλό των συμφερόντων σας με μεγαλύτερη ευχέρεια? Μήπως γιατί μέσα από την βρωμιά της γίνονται πιο εύκολες κάποιες βρωμοδουλειές ? Μήπως σας δίνουν έτσι τηλεοπτικό χρόνο και χώρο τα ιδιωτικά μέσα, κανάλια και εφημερίδες που δεν θέλουν με τίποτα μια υγιή Δημόσια Κρατική Τηλεόραση? Βέβαια μπορεί να έχετε και δίκιο, γιατί αλλιώς κουμαντάρεις ένα βρωμιάρη με το δώσε μου να σου δώσω, και αλλιώς έχει το πράγμα με έναν που θέλει η επιχείρηση, και στην περίπτωση μας η Κρατική Τηλεόραση, να πάει μπροστά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΡΩΓΟΝΤΕ ΩΡΑΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ....ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΕΦ ΤΟΥ ΣΚΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση