GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο δήμος της Ιερουσαλήμ εγκρίνει την ανέγερση 930 κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Οι ισραηλινές δημοτικές αρχές της Ιερουσαλήμ αναμένεται να δώσουν αύριο το πράσινο φως για μια νέα φάση σχεδίου κατασκευής 930 κατοι...


Οι ισραηλινές δημοτικές αρχές της Ιερουσαλήμ αναμένεται να δώσουν αύριο το πράσινο φως για μια νέα φάση σχεδίου κατασκευής 930 κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μεταδίδουν σήμερα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί επί του παρόντος από τις αρχές.

Η έγκριση αυτή, αν επιβεβαιωθεί, δίδεται την επομένη της ολοκλήρωσης της περιοδείας στην περιοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Τζον Κέρι πραγματοποιεί την πέμπτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, στόχος της οποίας είναι η επανάληψη των απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που έχουν παγώσει από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Το οικιστικό σχέδιο που άρχισε το 2011 αφορά τον εβραϊκό οικισμό Χαρ Χόμα. Η επιτροπή Οικονομικών του δήμου αναμένεται να δώσει άδεια για την κατασκευή δρόμων και υποδομών, διευκρινίζει η εφημερίδα Maariv.

Το υπουργείο Στέγασης αναμένεται από την πλευρά του να αποδεσμεύσει 100 εκατομμύρια σέκελ (27 εκατομμύρια ευρώ) ώστε να μειωθούν οι τοπικοί φόροι για τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, η τιμή αγοράς των οποίων θα είναι συνεπώς χαμηλότερη.

Ο Ελίσα Πέλεγκ, δημοτικός σύμβουλος του Λικούντ, του κόμματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έσπευσε να εκφράσει ικανοποίηση για την απόφαση των δημοτικών αρχών. "Η προσωρινή αναστολή της ανέγερσης κατοικιών στην Ιερουσαλήμ τελείωσε παρά την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών".

"Ουδείς λόγος υπάρχει να εμποδίζεται η ανέγερση κατοικιών καθώς αποδείχτηκε ότι η διακοπή της κατασκευής τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν επέτρεψε μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους αλλά προκάλεσε σοβαρή έλλειψη στέγασης", πρόσθεσε υποδηλώνοντας το 10μηνο μορατόριουμ που είχε επιβληθεί το 2010 στην κατασκευή κατοικιών στη Δυτική Όχθη.

Ο υπουργός Στέγασης Ούρι Αριέλ είχε δηλώσει στις 18 Ιουνίου ότι ένα πάγωμα στην πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανέγερση νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ισχύει εκ νέου από την έναρξη του έτους.

Ωστόσο το πάγωμα αυτό δεν αφορά οικιστικά σχέδια των οποίων είναι σε εξέλιξη η έγκριση ή υλοποίηση στους ήδη υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ισραηλινών μμε και ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης, ο Νετανιάχου είχε αναστείλει τη δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προσφορών για την ανέγερση νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς προκειμένου να δώσει μια ευκαιρία στις προσπάθειες του Κέρι.

Η παλαιστινιακή διοίκηση ζητεί για να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις πλήρες πάγωμα της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας και μια αναφορά στα σύνορα που ίσχυαν πριν από την ισραηλινή κατοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών τον Ιούνιο του 1967 ως βάση των συνομιλιών.

Το Ισραήλ θέλει μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων χωρίς όμως όρους.

express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση