GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Aιφνίδια εισαγωγή στο ΚΑΣ της Μεταφοράς των Αρχαιοτήτων του ΜΕΤΡΟ στη Βενιζέλου

Τα αρχαία του «Σταθμού Βενιζέλου» της Θεσσαλονίκης θα βρεθούν αιφνιδίως για άλλη μια φορά μπροστά στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλι...


Τα αρχαία του «Σταθμού Βενιζέλου» της Θεσσαλονίκης θα βρεθούν αιφνιδίως για άλλη μια φορά μπροστά στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), την Τρίτη 18 Ιουνίου, τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Την Δευτέρα κατατίθεται η προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης για την Υπουργική Απόφαση (Γενάρης 2010, μετά από την πρώτη γνωμοδότηση του ΚΑΣ), που προέβλεπε απόσπαση και μετακίνηση σε γειτονικό Δήμο του κεντρικού αστικού βυζαντινού ιστού της Θεσσαλονίκης, τμήματος της λεωφόρου και των παρακείμενων δημόσιων και άλλων κτισμάτων που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στο Σταθμό αυτό, στη συμβολή Εγνατίας και Βενιζέλου.

Ο κεντρικός βυζαντινός δρόμος της Θεσσαλονίκης θα «έπαιρνε δρόμο» κυριολεκτικά, μαζί με το περιβάλλον του, έναν ακόμη κεντρικό δρόμο, καταστήματα και εργαστήρια, δημόσια κτήρια και πλατείες, αν δεν φρόντιζαν να σταματήσουν την εντελώς παράλογη και αντιεπιστημονική αυτή απόφαση χιλιάδες υπογραφές αρχαιολόγων κι εκπροσώπων των ανθρωπιστικών επιστημών από όλα τα μέρη του πλανήτη! Μαζί τους ο Δήμος Θεσσαλονίκης και πάρα πολλοί φορείς και σύλλογοι της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, που αντιμετώπισαν την υπόθεση αυτή ως «προσωπική», αποδίδοντας επιτέλους στην έννοια πολιτισμός τη σωστή της διάσταση. Ο πολιτισμός μάς αφορά όλους!

Και τώρα, ξανά στο ΚΑΣ. Με εκκρεμή την προσφυγή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη στο ΣτΕ, με όλα τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα κλειστά, με τους δημοσιογράφους σε απεργία διαρκείας. Πόσο τυχαία μπορεί να «εγκλωβίστηκε» για μια ακόμη φορά ο ιστορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης μέσα σε μια τόσο αρνητική συγκυρία;

Από όλα τα μέλη του ΚΑΣ ζητούμε να θυμηθούν τις απόψεις των συναδέλφων τους, που έχουν μέχρι τώρα διατυπωθεί, από όλες τις ηπείρους του κόσμου μας, αλλά και τις απόψεις της κοινωνίας των πολιτών. Όλα τα μέλη του ΚΑΣ έχουν, όπως κι εμείς, στενή σχέση με την Ιστορία, κι όλοι τους ξέρουν πόσο ολέθριο μπορεί να αποβεί το να υποκύπτει κανείς στη συγκυρία και να ενδίδει στην καταστροφή της μνήμης, τμημάτων της ιστορίας μιας πόλης! Περιμένουμε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουν πως δεν έχουν ακόμη σαρωθεί τα πάντα. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν συναινεί στην ΑΠΟΣΠΑΣΗ των αρχαιοτήτων του σταθμού μετρό της Βενιζέλου! Πρώτα πρέπει να γίνει η μελέτη ανασχεδιασμού του σταθμού, και μετά θα εκτιμηθεί, αν χρειάζεται απόσπαση και τι είδους απόσπαση βάσει μελετών, που θα συμπεριλάβουν και τις μελέτες και τον χώρο προσωρινής απομάκρυνσης-τοποθέτησης των αρχαιοτήτων, όπως και τις μελέτες επαναφοράς των αρχαιοτήτων στο χώρο του σταθμού Βενιζέλου, όπου δημιουργήθηκαν!

Καλούμε την επιστημονική κοινότητα, τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, τους πολίτες της Ελλάδας, και όλους τους φορείς της χώρας ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ! Να ζητήσουν παράσταση στη συνεδρίαση του ΚΑΣ!

ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

3 σχόλια

  1. Έχουμε και λέμε, σε καμιά δεκαετία αφού τακτοποιηθούν ορδές αργόσχολων αρχαιολόγων θα λυθεί το θέμα.........
    Καιρός η κυβέρνηση να δείξει πυγμή όπως και στην ΕΡΤ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 10:09:00 μ.μ. κοίτα, ρίχνω ιδέα που εσένα ειδικά, θα σου αρέσει ιδιαίτερα: Το ύψωμα που επάνω του είναι η Ακρόπολη, είναι σε πολύ γαμάτο σημείο . Φαντάσου π.χ. ένα Χίλτον εκεί πάνω ! Ε ; τι λες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απάντηση σε 10.09. Πολύ έξυπνο το σχόλιο σου, φαίνεται όμως ότι και εσύ
    σιτίζεσαι από τον δημόσιο κορβανά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση