GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί η Νορβηγία δεν είναι εργοστάσιο παραγωγής “χρέους”;

Γράφει ο Νίκος Κλειτσίκας http://www.nikosklitsikas.gr/ Η Ελλάδα, όπως και σχεδόν όλες οι χώρες της Νότιας Ευρώπης κι όχι μόνον, ε...



Γράφει ο Νίκος Κλειτσίκας
http://www.nikosklitsikas.gr/

Η Ελλάδα, όπως και σχεδόν όλες οι χώρες της Νότιας Ευρώπης κι όχι μόνον, είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής χρέους, σε πλήρη αντίθεση με την Νορβηγία.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
1. Η Νορβηγία δεν αποδέχτηκε να συμμετέχει στη...
λεγόμενη Νομισματική Ένωση. Έχει εθνικό νόμισμα την “krone ” (νορβηγική κορόνα) και εκτυπώνεται από την ΚΡΑΤΙΚΗ (χωρίς καμία ιδιωτική συμμετοχή) Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας…
2. Η Νορβηγία δεν έχει ιδιωτικοποιήσει καμία κρατική Τράπεζα της χώρας (DnB NOR)…
3. Δεν έχει ιδιωτικοποιήσει ΚΑΜΙΑ από τις εταιρίες του ενεργειακού τομέα (Statoil, κρατική πετρελαιοειδών), (Statkraft, κρατική υδροηλεκτρική), (Norsk Hydro, αλουμινίου) και την κρατική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telenor. Φυσικά κανείς δεν τολμάει καν ν’ αναφερθεί σε ιδιωτικοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς…
4. Το 30% των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο του Όσλο είναι ΚΡΑΤΙΚΕΣ…
5. Τα Κρατικά Ομόλογα  αποδίδουν καθαρό κι εγγυημένο επιτόκιο 6,75% στους αποταμιευτές…
6. Αν και είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στην Ευρώπη, δεν συμμετέχει στον ΟΠΕΚ…
7. Η Δημόσια Παιδεία αποτελεί επένδυση. Οι δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία φθάνουν το 6,6%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 4,9%. 15.000 Νορβηγοί φοιτητές χρηματοδοτούνται από Κρατικό Ταμείο Σπουδών για σπουδές στο εξωτερικό και 7.000 φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικίο. Και όλα αυτά χωρίς να περιλαμβάνονται οι δημόσιες επενδύσεις για την Έρευνα, την Ανάπτυξη των σπουδών και παρεμφερείς δραστηριότητες…
8. Tο Εθνικό Σύστημα ΔΩΡΕΑΝ Δημόσιας Υγείας με το δίκτυο Νοσοκομείων και Κοινωνικές Υπηρεσίες αποτελεί κι αυτό επένδυση. Οι δημόσιες επενδύσεις στην Υγεία (νέα νοσοκομεία, προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών) κατατάσσουν τη Νορβηγία στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
9. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι το 29,3% του πληθυσμού! (ο πληθυσμός της Νορβηγίας είναι περίπου 6 εκατομμύρια κάτοικοι) και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ξεκινούν από 3.000 και φθάνουν τις 5.000 ευρώ. 
Όπως είναι κατανοητό και πασιφανές, στη Νορβηγία κανένα πολιτικό κόμμα, κίνημα, φορέας δεν ονειρεύεται, δεν κάνει καμία αναφορά, σε ζητήματα όπως του να ιδιωτικοποιηθούν οι κρατικές ή δημοτικές εταιρίες ύδρευσης, η συλλογή και επεξεργασία των απορριμμάτων (πρόκειται για καθαρά ΚΡΑΤΙΚΕΣ επιχειρήσεις). Σε αντίθεση, στην πατρίδα μας και τις χώρες που είναι “φορτωμένες” με το περιβόητο “δημόσιο χρέος”, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Νορβηγίας είχε μια αύξηση της τάξης του 16,5%, σε αντίθεση με τις χώρες που ιδιωτικοποιούν τα πάντα.
Εμείς με τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, που οικοδομήθηκε με τον ιδρώτα των παππούδων, των γονιών μας, όλων των Ελλήνων πολιτών, με «συγχωνεύσεις» Σχολείων, κλείσιμο Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, με ιδιωτικοποιήσεις Σιδηροδρόμων, Τραπεζών, του νερού κ.ο.κ. τι αναμένουμε;
Και… στη Νορβηγία δεν έχουν την εξουσία τα Σοβιέτ!

5 σχόλια

  1. Σωστό το άρθρο του κ. Κλειτσικα, θα προσθέσω δυο τρία πράγματα.
    1.-Ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας στην Νορβηγία απασχολεί το38,5% του εργατικού δυναμικού.
    2.-Άσχετα με ποια είναι τα κόμματα που κυβερνούν, Η εργατική συνομοσπονδία LO είναι αυτή που καθορίζει την οικονομική πολιτική της χώρας. Έχει κατά καιρούς ρίξει κυβερνήσεις που προσπάθησαν να ξεφύγουν από την δεδομένη οικονομική πολιτική.
    3.- Στην Νορβηγία υπάρχουν άπειρα σοβιέτ, (forening, lag,union) Με ουσιαστική και καθοριστική δύναμη σε δημοτικό αλλά και εθνικό επίπεδο.
    Κατά συνέπεια εργατικές οργανώσεις και άλλες δημοτικές και τοπικές οργανώσεις έχουν την εξουσία απλά δεν τα λένε σοβιέτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί μόνον στο διαδίκτυο και λίγα ελεύθερα μπλογκς όλες αυτές οι αλήθειες;
    Οι δημοσιογράφοι είναι απλώς δημοσιοκάφροι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανοίχτε αυτό..-> http://en.wikipedia.org/wiki/Norway
    και αυτό http://static.seekingalpha.com/uploads/2010/6/14/saupload_norway_gdp.jpg


    Μιλάς για μια χώρα με 5M πληθυσμό με με αχανή έκταση (15.5 κάτοικοι ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο!!), με τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου (δεύτερο στον κόσμο state owned) και πετρελαϊκή βιομηχανία... (50% Των εξαγωγών το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ΜΟΝΟ), επίσης άπειρα κοιτάσματα μεταλευμάτων .. ένα ωκεανό γύρω τους.

    Και να μη το θέλαν ... αυτοί λεφτά θα είχαν... τώρα εσύ κολλάς στην απόφαση να μην ενωθούν με EU. Κι εγώ σου λέω ότι όταν τους συμφέρει θα θελήσουν να γίνουν μέλη... μέχρι τώρα δεν τους συμφέρει...το γεγονός ότι ευημερούν είναι εντελώς άσχετο με την EU.

    Ότι επιχείρημα και να πάρουμε από αυτά που έχουν γραφτεί εδώ είναι εντελώς άκυρα... λές δημόσιο 3000-5000 ευρώ... Ξέρεις πόσο κοστίζει ένα κιλό κρέας εκει? Ξέρεις πόσο κοστίζει ένα διαμέρισμα? Ξέρεις ότι με 3000 εκεί δεν ζεις όσο άνετα νομίζεις; Ξέρεις ότι η Νορβηγία είναι από τις πιο ακριβές χώρες στον κόσμο για να ζήσεις?

    Εσένα μπουρτζόβλαχε Ελληνάρα που ότι επιχείρημα δεις κατά "του κακού" δαίμονα της Ευρώπης αμέσως το παίρνεις σαν ευαγέλιο...ναι εσένα...καλό θα ήταν να ψάχνεις πρώτα και μετά να postaρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι ακριβώς είναι, μπράβο!!
    Και ας σημειωθεί το ότι η Νορβηγία απέφυγε τη σειρήνα της “Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης”, αυτήν που έχει αποδειχτεί Ευρω-Μήδεια.. Αντί για ΕΟΚ και Ευρωπαϊκή [Στ]ένωση, Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία, και Λίχτενσταϊν αρκέστηκαν στην χαλαρή εμπορική συμμαχία της EFTA… http://efta.int/
    Η πορεία για την ευρωπαϊκή ανθένωση της παρούσης, ξεκίνησε στις αρχές του 1973. Τότε ξεγελάστηκε η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, ώστε ν’αποστατήσουν από την EFTA, την Ευρωπαϊκή Ένωση Ελευθέρου Εμπορίου, μιαν τσίφτικη ομοσπονδία κυρίαρχων κρατών της Γηραιάς Ηπείρου, ιδρυθείσα το 1960, με έμφαση στον συντονισμό δυνάμεων για την αποδοτικότερη αποκόμιση κερδών από το Διεθνές Εμπόριο! Μέλη της λέσχης EFTA [για λεφτά], ήταν τότε η Ελβετία (όπου και η έδρα της Ένωσης, Γενεύη), η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, και με τη Φιλανδία συνεργαζόμενη. Τον Ιανουάριο του 1973, οι αποστάτες της EFTA, Βρετανία και Δανία προσχωρούν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ η πλανεύτρα, τότε απλά η συνέχεια της χαμηλοβλεπούσας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακος και Χάλυβος, με μέλη τη Δυτική Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις χώρες ΜπεΝεΛουξ), προσδίδοντας στην Κοινότητα κύρος που δεν της άξιζε! Εκμεταλλευόμενη αυτήν της την αύρα, η ευρωπαγίδα ΕΟΚ σαγήνευσε στη συνέχεια την Ελλάδα (1979), και τις Ισπανία & Πορτογαλία (1986).
    https://sites.google.com/site/evdaemonia/home/public-debt

    Αυτά τα λίγα αφιερωμένα στον Ανώνυμο ξερόλα (21 Ιουνίου 2013 - 9:05:00 Μ.Μ.), λίγη ευγένεια, και λίγη αυτογνωσία δεν βλάπτει κύριε...

    Mike da Spike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://static.seekingalpha.com/uploads/2010/6/14/saupload_norway_gdp.jpg

    Και κάτι ακόμα για τον Ανώνυμο ξερόλα (21 Ιουνίου 2013 - 9:05:00 Μ.Μ.), που μας μοστράρει το ότι το 22% του νορβηγικού ΑΕΠ αποτελεί έσοδα από εκμετάλλευση πετρελαίου:

    ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!!!

    Ο κρατικός, κραταιός και απολύτως κερδοφόρος όμιλος ΕΛΠΕ υπήρξε μιαν ταλαίπωρη ΔΕΚΟ, που λεηλατείται άγρια από το 2003-08, με τυπική μονάχα κρατική κυριότητα & διοίκηση, αφού τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι μονίμως διαβρωμένα από τη βούληση του οίκου Λάτση! Περιλαμβάνει εκμετάλλευση σε όλα τα επίπεδα:::

    παραγωγή (άντληση): πρώην "εθνικές" πηγές άντλησης, σε Πρίνο/Θάσο. Ας σημειωθεί ότι μονάχα χώρες μη-κυρίαρχες εκχωρούν τα [βεβαιωμένα] εθνικά αποθέματα σε ιδιώτες!!!

    μεταποίηση (διύλιση): ΕΛΔΑ (ολιγοπώλιο, με ανταγωνιστή [ή εταίρο στον μόχθο της λεηλασίας του Κράτους] την Motoroil των Βαρδινογιαννηδων)

    πώληση (διανομή): ELDA - EKO - ελληνική BP

    http://ametroepeia.pblogs.gr/2013/03/lernaios-latshs.html
    Κάτσε τώρα εσύ να ψάχνεις νέα κοιτάσματα δεκαπλάσια, εκατονταπλάσια, μυριαπλάσια σε Ιόνιο, Καστελόριζο και στο Άλφα του Κενταύρου, καταχρεώσου ως Κρατος & Έθνος, για να τα χαρίσεις ΚΑΙ ΑΥΤΑ στον Λάτση...

    Mike da Spike

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση