GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διαρροή χημικών ουσιών

Άμεσα επενέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, σε έκτακτο συμβάν διαρροής χημικών ουσιών (...


Άμεσα επενέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, σε έκτακτο συμβάν διαρροής χημικών ουσιών (υδροχλωρικού οξέος) στον αύλειο χώρο εργοστασίου παραγωγής και αποθήκευσης χημικών προϊόντων, που εδρεύει στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου.

Μετά από σχετική ειδοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για έκτακτο συμβάν, κλιμάκιο της Διεύθυνσης πραγματοποίησε αυτοψία στη συγκεκριμένη μονάδα, η οποία ήταν αφύλακτη, με ανοιχτή την πόρτα της εισόδου, ενώ δεν υπήρχε κανείς εργαζόμενος ή υπεύθυνος. Τα κεντρικά κτίρια, καθώς και τα γραφεία της επιχείρησης ήταν κλειδωμένα.

Στον αύλειο χώρο και κοντά στο δεξαμενοστάσιο (το σύνολο των δεξαμενών στο οποίο γίνεται η αποθήκευση χημικών προϊόντων που διακινούνται) υπήρχαν τέσσερις πλαστικές δεξαμενές με μεταλλικό περίβλημα 1.000 λίτρων, που περιείχαν υδροχλωρικό οξύ. Από τη μία πλαστική δεξαμενή υπήρξε διαρροή προς τις εσχάρες κατασκευασμένης υπόγειας δεξαμενής συλλογής σε απόσταση 8-9 μέτρων, ενώ η διαδρομή της διαρροής είχε καλυφθεί με χώμα. Επίσης, στην απέναντι πλευρά από τις συγκεκριμένες δεξαμενές, κοντά στο κτίριο, υπήρχαν δέκα πλαστικές δεξαμενές 1.000 λίτρων, που περιείχαν θειικό οξύ.

Για την αντιμετώπιση του επείγοντος της διαρροής ανετέθη από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης σε πιστοποιημένη εταιρία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων η απάντληση και μετάγγιση του οξέος σε ασφαλή δεξαμενή, που πραγματοποιήθηκε με έξοδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι λόγω σύγχυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της συγκεκριμένης μονάδας, η Υπηρεσία προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα καταγραφή των ουσιών που υπάρχουν στην εγκατάσταση, απομάκρυνσή τους και αποκατάσταση του χώρου.

«Η Υπηρεσία μας ενήργησε άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να αποφευχθούν τυχόν βλαβερές για το περιβάλλον επιπτώσεις από τη διαρροή υδροχλωρικού οξέος. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, συνεχίζουμε την έρευνα για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της μονάδας, καθώς και για τις άδειες που διαθέτει και στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις στον τρόπο λειτουργίας της, θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσαμασλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση