GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αλαλούμ στους ελέγχους για το κάπνισμα

Τρία χρόνια μετά την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσε...

Τρία χρόνια μετά την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις ανά επαρχία, διαπιστώνονται περίεργες καταστάσεις, που γεννούν...
ερωτηματικά, και υπάρχει ένα πραγματικό αλαλούμ, που δείχνει ότι δεν ακολουθείται ομοιόμορφη πολιτική στο θέμα.

Σε μια πλήρη, την πρώτη που γίνεται, ανάλυση του θέματος, τρία χρόνια μετά, η Αστυνομία η ίδια αξιολογεί τη δράση και προς τιμήν της διαπιστώνει αρκετά τρωτά όσον αφορά στη συμπεριφορά των αστυνομικών, που είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι έλεγχοι δεν είναι στοχευμένοι, δεν επικεντρώνονται στα υποστατικά όπου υπάρχει πρόβλημα, αλλού γίνονται λίγοι έλεγχοι με πολλές καταγγελίες και αλλού πολλοί έλεγχοι με
ελάχιστες καταγγελίες. Παράλληλα, υπάρχει επαρχία με ποσοστό μόνο 1% καταγγελιών σε σχέση με τους ελέγχους, γι’ αυτό και γίνονται συστάσεις ώστε να ερευνηθεί το φαινόμενο, όπως και για την ιδιότητα αυτών που καταγγέλλονται. Η νομοθεσία, που απαγορεύει το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, εφαρμόστηκε την 1η Ιανουαρίου 2010 και η εσωτερική μελέτη της Αστυνομίας έγινε από το Γραφείο Ανάλυσης και Στατιστικής και αφορά τα χρόνια 2010-2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τρία αυτά χρόνια έγιναν 133.508 έλεγχοι παγκύπρια και καταγγέλθηκαν 16.943, ή ποσοστό 13%. Από αυτό το σχετικά μικρό ποσοστό, θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι περισσότεροι θαμώνες τηρούν
και εφαρμόζουν τον νόμο, ότι οι έλεγχοι δεν είναι στοχευμένοι και θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα υποστατικά ή ακόμη ότι αυτό οφείλεται σε συνδυασμό των δύο προαναφερθέντων λόγων, αναφέρεται στη μελέτη.

Όπως διαπιστώνεται, σε κάποια υποστατικά εντοπίζονται περισσότεροι παραβάτες απ’ ό,τι σε άλλα. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία δισκοθήκη-κλαμπ, το 30% των ελέγχων κατέληξαν σε καταγγελία, στα πρακτορεία στοιχημάτων το
26% και στα μουσικο-χορευτικά κέντρα το 17%. Αντίθετα, στα περίπτερα ενώ διεξήχθη μεγάλος αριθμός ελέγχων (10.413) έγιναν μόνο 34 καταγγελίες. Μεγάλος αριθμός ελέγχων με χαμηλό ποσοστό καταγγελιών παρουσιάζονται επίσης στις κατηγορίες «Καφενείο-Λέσχη- Σύλλογος» (8) «Εστιατόρια-Ταβέρνες (7) και «Καμπαρέ» (5) αντίστοιχα. Σε άλλα υποστατικά, όπως δημόσια κτήρια, ξενοδοχεία και σχολικά κτήρια, το ποσοστό καταγγελιών περιορίζεται μέχρι το 2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον μεγαλύτερο αριθμό ελέγχων έχει καταγράψει η Λευκωσία με 36.409, με την Αμμόχωστο και Λεμεσό να ακολουθούν με 35.785 και 31.228 ελέγχους αντίστοιχα. Τον μεγαλύτερο δε αριθμό καταγγελιών έχει καταγράψει η Λεμεσός με 6.383 και ακολουθούν η Λευκωσία και η Λάρνακα με 5.927 και 1.665 καταγγελίες αντίστοιχα. Από τη σύγκριση κάθε επαρχίας διαπιστώνεται ότι η Πάφος έχει προβεί στις περισσότερες καταγγελίες με ποσοστό 31% σε σχέση με τους ελέγχους που διερεύνησε, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην επαρχία αυτή έγιναν πιο ουσιαστικοί και στοχευμένοι έλεγχοι από τις άλλες επαρχίες. Σχετικά ψηλό ποσοστό στοχευμένων ελέγχων παρουσιάζεται και στις επαρχίες Λεμεσού (20%) και (16%).

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, ενώ στην περιοχή Αμμοχώστου έγιναν αρκετοί έλεγχοι, δεν έγιναν οι αναμενόμενες καταγγελίες, γι’ αυτό και ζητείται όπως ερευνηθεί για να διαπιστωθεί πού οφείλεται αυτό: Αν δηλαδή οφείλεται στο γεγονός ότι η Αμμόχωστος κατακλύζεται από μεγάλο αριθμό τουριστών που εφαρμόζουν πιστά τον νόμο, αν οι θαμώνες συμμορφώθηκαν, ή αν συμβαίνει κάτι άλλο.

Άξιον αναφοράς είναι το γεγονός ότι 7.409 από τα άτομα που καταγγέλθηκαν ήταν ιδιοκτήτες ή υπεύθυνοι υποστατικών, ενώ 9.471 ήταν πελάτες. Στην πλειοψηφία τους ήταν Κύπριοι (80.6) και το 78% άντρες και μόνο εννιά ήταν ανήλικοι.

Ένα από τα περίεργα που καταγράφονται είναι πως υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην κάθε επαρχία για το ποιος τελικά καταγγέλλεται. Για παράδειγμα, στη Λευκωσία το 32% αυτών που καταγγέλθηκαν ήταν ιδιοκτήτες υποστατικών και το 68% πελάτες. Αντίθετα στην Αμμόχωστο, το 88% όσων καταγγέλθηκαν ήταν ιδιοκτήτες και το υπόλοιπο πελάτες. Επίσης:

- Ο αριθμός καταγγελιών παρουσιάζει σταθερή μείωση.
- Οι καταγγελίες είναι λιγότερες τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Οι επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου κάθε έτος παρουσιάζουν σημαντική μείωση στον αριθμό ελέγχων.
- Η μόνη επαρχία η οποία παρουσιάζει αύξηση στους ελέγχους το 2012 είναι η Λευκωσία.
- Στην Πάφο, ενώ παρουσιάζονται μειωμένοι οι έλεγχοι, αυξάνονται οι καταγγελίες.
- Το αντίθετο γίνεται με τη Λευκωσία.

Προωθείται νέα, πιο αυστηρή νομοθεσία

Το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νέα πιο αυστηρή νομοθεσία που αφορά στην απαγόρευση του καπνίσματος, οπόταν τα σημερινά δεδομένα θα αλλάξουν άρδην. Σύμφωνα με τις πρόνοιες που συζητιούνται, δεν θα επιτρέπεται το κάπνισμα ούτε στους σημερινούς ημίκλειστους χώρους που δημιούργησαν τα καφέ και τα εστιατόρια, όπως και τα κλαμπ. Όταν ένας χώρος δεν θα είναι εντελώς ανοικτός θα θεωρείται παράνομος, οπόταν για να καπνίσει κάποιος είτε θα πρέπει να βγαίνει στον δρόμο, είτε σε ανοικτό αίθριο.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα γραφεία. Ούτε καν στις σκάλες θα επιτρέπεται το κάπνισμα, γι’ αυτό και οι υπάλληλοι κάθε εταιρείας θα πρέπει να βγαίνουν είτε στον δρόμο είτε σε ανοικτό χώρο.

Στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και γενικά σε χώρους εκπαίδευσης θα απαγορεύεται εντελώς το κάπνισμα και οι παραβάτες θα υπόκεινται τις συνέπειες. Το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, θα σταλεί τους επόμενους μήνες στη Βουλή, ώστε να τεθεί στην αρμόδια Επιτροπή για συζήτηση και προώθηση στην Ολομέλεια. Σημειώνεται ότι οι νέες πρόνοιες αποτελούν οδηγίες της ΕΕ και δεν μπορεί η χώρα μας να αποτελέσει εξαίρεση.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση