GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αμερικανικοί «κοριοί» στην ΕΕ;

Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν αντιπροσωπείες της ΕΕ στην Ουάσιγκ...


Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν αντιπροσωπείες της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, στον ΟΗΕ, ακόμα και στις Βρυξέλλες.
Το περιοδικό DER SPIEGEL επικαλείται απόρρητα έγγραφα που είχαν περιέλθει στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της αμερικανικής πληροφορίας πληροφοριών NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται πλέον στις ΗΠΑ, γιατί αποκάλυψε το αμερικανικό σύστημα παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με έγγραφο του Σνόουντεν που χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2010 και φαίνεται να έχει περιέλθει, εν μέρει τουλάχιστον, σε γνώση του DER SPIEGEL, οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει κοριούς στο κτίριο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, ενώ, επιπλέον, είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών της αντιπροσωπείας. Έτσι, μπορούσαν να παρακολουθήσουν συνομιλίες στους χώρους του κτιρίου, έγγραφα στους υπολογιστές των στελεχών της αντιπροσωπείας, καθώς και την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους. Επίσης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, υπό παρακολούθηση ήταν η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Ηνωμένα ΄Εθνη.

Παρακολούθηση και στις Βρυξέλλες;

Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη είναι χαρακτηριστικές: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δηλώνει στην ηλεκτρονική έκδοση του SPIEGEL ότι «εάν αληθεύει, πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Έλμαρ Μπροκ δηλώνει «η κατασκοπεία έχει πάρει διαστάσεις που θα θεωρούσα απίθανες σε μία δημοκρατία». «Είναι απαράδεκτο να παρακολουθούνται Ευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωμάτες, η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί» υποστηρίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ. ΄Οσο για τον συμπροεδρεύοντα των Ευρωπαίων Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπέντιτ, υποστηρίζει ότι εδώ που έχουμε φτάσει δεν αρκεί μία απλή διαμαρτυρία: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις διαβουλεύσεις για μία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ» λέει ο Γαλλογερμανός πολιτικός στην ηλεκτρονική έκδοση του DER SPIEGEL.

Deutsche Welle

Greek Finance Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση