GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με «πεποίθηση αληθείας» αλλά και αποζημίωση 30.000 ευρώ...

Με «πεποίθηση αληθείας» προέβη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις του για την πώληση των CDS που κατείχε ...


Με «πεποίθηση αληθείας» προέβη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις του για την πώληση των CDS που κατείχε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και σύνδεση του Αντρίκου Παπανδρέου στην υπόθεση, σύμφωνα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που ωστόσο επιβάλει στον πολιτικό την καταβολή αποζημίωσης ύψους 30.000 ευρώ για εξύβριση αλλά όχι για συκοφαντική δυσφήμιση του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού.
 Το πρωτοδικείο με την απόφαση του έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή του Αντρίκου Παπανδρέου, με την οποία ζητούσε αποζημίωση 1 εκατομμυρίου ευρώ, υποχρεώνοντας τον κ. Καμμένο πλην της χρηματικής αποζημίωσης να μην προβεί σε επανάληψη των ισχυρισμών του που κρίθηκαν εξυβριστικοί, με την απειλή προστίμου για κάθε παραβίαση, πρόστιμο 500 ευρώ. Η απόφαση δέχεται ότι οι δηλώσεις του κ. Καμμένου για την υπόθεση ήταν στο πλαίσιο των καθηκόντων του και πηγάζουν σε «δικαιολογημένο ενδιαφέρον» για ζήτημα που θεωρούσε δημοσίου συμφέροντος.
Πλην όμως, όπως επισημαίνεται «ορισμένες εκφράσεις -όπως «λαμόγιο» , υπάλληλος εταιρείας brokers κλπ- δεν ήταν αναγκαίες για την αποτύπωση του γεγονότος που αφορούσαν και υπερέβησαν το αναγκαίο για την πληροφόρηση των αποδεκτών τους μέτρο, τούτο δε εσκεμμένα καθόσον ο κ. Καμμένος έτσι θέλησε να καταστήσει σαφή την καταφρόνηση του προς τον ενάγοντα».
 Το δικαστήριο αναφέρει ότι οι επίμαχες εκφράσεις δεν συνάδουν κατά το ύφος τους με τον πολιτικό λόγο και τονίζει ότι «το δικαιολογημένο ενδιαφέρον» δεν πρέπει να καταλήγει «στην απαξία άλλων προσώπων».
Στην απόφαση τονίζεται ότι ο κ. Καμμένος ενεργούσε «με πεποίθηση αληθείας» όταν προέβαινε σε δηλώσεις για σύνδεση του αντιδίκου του με την υπόθεση της πώλησης των τίτλων ασφαλίστρων κινδύνου ελληνικών ομολόγων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα τέλη του 2009.
Έτσι κατά την εκτίμηση των Πρωτοδικών «δεν τίθεται θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης γιατί αυτή προϋποθέτει γνώση της αναληθείας του περιστατικού» που εν προκειμένω δεν υπήρχε εκ μέρους του κ. Καμένου.
 Επιπλέον κατά τους δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου , ο πολιτικός ούτε «υπαίτια άγνοια» είχε καθώς η πολυπλοκότητα της διαδικασίας αγοράς και πώλησης CDS καθιστά δυσχερή την διαδρομή τους και άρα τον εντοπισμό των κατόχων τους ενώ επισημαίνει την «απροθυμία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες» για τους αγοραστές των επίμαχων προϊόντων.
Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Καμμένος , πεπεισμένος ότι αγοραστές των ασφαλίστρων ήταν συγκεκριμένη εταιρεία της οποίας ο αντίδικος του ήταν στέλεχος «ενήργησε σε εκπλήρωση των βουλευτικών καθηκόντων του για την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος ήτοι από δικαιολογημένο ενδιαφέρον».
Στην απόφαση αναφέρεται ότι είναι «αληθές μετά βεβαιότητος» ότι το ΤΤ κατείχε ασφάλιστρα κινδύνου με αναφορά στα ελληνικά ομόλογα και ότι η πώληση του μεγαλύτερου μέρους τους έγινε τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2009 όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Δέχεται επίσης ως αληθές ότι ο Αντρίκος Παπανδρέου ήταν στέλεχος της UNIGESTION SA που ο κ. Καμμένος κατονόμαζε ως αγοράστρια αλλά τονίζει ότι ο ισχυρισμός του αυτός, τον οποίο χαρακτηρίζει «πλέον κρίσιμο» δεν επιβεβαιώνεται.
Χαρακτηρίζει «βάσιμο τον ισχυρισμό» του πολιτικού ότι εκείνοι που κατείχαν τα συγκεκριμένα προϊόντα, κατά τον χρόνο ενεργοποίησής τους με την ολοκλήρωση του PSI «κέρδισαν ιδιαίτερα μεγάλα ποσά» αλλά πάντως όχι αυτά τα οποία ανέφερε ο κ.Καμμένος.
Τονίζει ωστόσο ότι οι «εσφαλμένες εκτιμήσεις» του πολιτικού για το κέρδος των κατόχων των ασφαλίστρων δεν μεταβάλουν την ουσία του ισχυρισμού του για το τεράστιο κέρδος από την ενεργοποίηση των CDS και ότι αυτό θα μπορούσε να το είχε απολαύσει το ΤΤ αν δεν είχε προχωρήσει σε πώλησή τους. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση