GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ζητούν πίσω επιχορηγήσεις από τους ΡΟΜΑ της ΑΜΘ!

Καταφτάνουν τα πρώτα ειδοποιητήρια στους δικαιούχους προγράμματος του ΟΑΕΔ που δεν προχώρησε. Ζητείται να καταβάλουν 7.000 ευρώ πίσω...


Καταφτάνουν τα πρώτα ειδοποιητήρια στους δικαιούχους προγράμματος του ΟΑΕΔ που δεν προχώρησε. Ζητείται να καταβάλουν 7.000 ευρώ πίσω που έλαβαν ως πρώτη δόση επιχορήγησης. Αξιολογούνται ξανά οι αιτήσεις.
-Δεν υπάρχουν τα χρήματα λένε οι Ρομά. Δαπανήθηκαν για τις επιχειρήσεις

-Καταγεγραμμένο ένα ποσοστό 3% του συνόλου των δικαιούχων που διαπιστώθηκαν… “πονηράδες”

Τα πρώτα ειδοποιητήρια για την επιστροφή 7.000 ευρώ που έχουν λάβει ως πρώτη δόση επιδότησης έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στους 650 Ρομά της Περιφέρειας ΑΜΘ που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιχορήγησης του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων το 2009 και το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Όπως αναφέρθηκε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ThrakiToday.com είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με το συγκεκριμένο πρόγραμμα που είχε παγώσει, επιδοτούμενοι να κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν λάβει για τη δημιουργία επιχειρήσεων, με τους ίδιους ωστόσο να αναφέρουν πως τα χρήματα αυτά έχουν ήδη δαπανηθεί για τις ανάγκες λειτουργίας των επιχειρήσεων.

«Εδώ έρχεται η λαϊκή παροιμία που λέει ότι εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι» αναφέρει ο πρόεδρος των Ρομά της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Ηλίας Συμεών, εξηγώντας πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2009, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καταβλήθηκε η πρώτη δόση στους 650 δικαιούχους της ΑΜΘ ενώ παρά το γεγονός πως οι ίδιοι μπήκαν στη διαδικασία της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων δεν τους καταβλήθηκε ποτέ το υπόλοιπο της επιχορήγησης που ανέρχεται σε 13.000 ευρώ.

Μάλιστα, οι ίδιοι τώρα καλούνται ακόμη και να δώσουν πίσω την πρώτη δόση, γεγονός που έχει οδηγήσει σε νευρικό κλονισμό το σύνολο των Ρομά της περιοχής, καθώς σε περίπτωση που δεν επιστραφούν τα χρήματα, αυτά θα βεβαιωθούν ως οφειλή προς το δημόσιο.

«Ενώ ξεκίνησε το πρόγραμμα και πήγαν οι 650 περίπου σε όλη την ΑΜΘ και νοίκιασαν ακίνητα, πήραν την προκαταβολή ξεκίνησαν να λειτουργούν, μετά μαθαίνουμε ότι πάγωσε το πρόγραμμα και δεν θα μας δώσουν τις επόμενες δόσεις» σημειώνει ο κ. Συμεών, για να προσθέσει πως «από την προκαταβολή, ο κάθε δικαιούχος που έχει πάρει τις 7.000 ευρώ κράτησε το κατάστημά του πάνω από 2 χρόνια ανοιχτό, πληρώνοντας ενοίκια και ασφαλιστικές εισφορές και ακόμη και σήμερα υπάρχει άνθρωπος που λειτουργεί χωρίς να έχει πάρει την επόμενη δόση του προγράμματος. Το 90% όμως των δικαιούχων έχουν κλείσει πλέον τα καταστήματά τους, δαπανώντας φυσικά το σύνολο της επιδότησης και σε πολλές των περιπτώσεων αφήνοντας πίσω του ακόμη και φέσια».

Από πλευράς του ΟΑΕΔ έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης των αιτήσεων που είχαν κατατεθεί το 2009 από πλευράς των δικαιούχων ώστε να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις προϋποθέσεις επιχορήγησης ή το εάν πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν λάβει πίσω. Από τον πρώτο έλεγχο εντοπίστηκε ένα ποσοστό περίπου 3% του συνόλου των δικαιούχων όπου διαπιστώθηκαν “παρατυπίες”, με τον κ. Συμεών να τονίζει πως «βρέθηκαν κάποιοι πονηροί σε ένα ποσοστό 3% και για αυτό πρέπει να δούμε το πρόγραμμα πάλι από την αρχή. Αυτό είχε αναφέρει η προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΕΔ και φυσικά αυτοί που έχουν κάνει τις λαμογιές πρέπει να φύγουν από το πρόγραμμα. Δεν μπορεί όμως επειδή βρέθηκαν 20 απατεώνες να την πληρώσουν οι υπόλοιποι 630, που δημιούργησαν επιχειρήσεις, πραγματοποίησαν έξοδα και τώρα βρίσκονται ένα βήμα πριν τους ζητηθεί να δώσουν πίσω τα χρήματα. Που θα τα βρουν αυτοί οι άνθρωποι τα χρήματα;».

Η Περιφερειακή οργάνωση των Ρομά στην ΑΜΘ ήδη έχει ζητήσει συνάντηση με τον διοικητή του ΟΑΕΔ ώστε να συζητηθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έδινε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες συναδέλφους να φύγουν από τη λογική του μικροπωλητή ή του ανέργου και να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Έστω και το 30-35% των επιχειρήσεων αυτών να έμεναν ανοιχτές για μένα θα ήταν τεράστια επιτυχία. Αυτή η κοινωνική ομάδα δεν έχει μάθει να λειτουργεί σε στεγασμένο εμπόριο και έτσι θα άνοιγαν νέοι ορίζοντες» εκτιμά ο κος Συμεών.
ThrakiToday

1 σχόλιο

  1. 16o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ 84 ΑΠΟ ΤΙΣ 87 ΕΛΜΕ
    Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα:

    2013 2011 διαφορά
    ΣΥΝΕΚ 117 77 +40

    ΔΑΚΕ 100 118 -18

    ΠΑΜΕ 66 55 +11

    ΠΑΡΕΜΒ 64 45 +19

    ΠΑΣΚ 39 101 -62

    ΔΗΑΡΜΕ 2 0 +2

    ΛΟΙΠΑ 33 15 +18

    ΣΥΝΟΛΟ 421 411 +10

    Συμπεράσματα από τις εκλογές των καθηγητών που αντιστοιχούν σε 500.000 ψήφους στο εκλογικό σώμα.
    Μεγάλη μείωση της ΔΑΚΕ, παρόλο που ως κυβερνητική παράταξη λαμβάνει ψήφους από στελέχη και ανθρώπους που επιθυμούν κάποια απόσταση, μετάθεση κλπ. Αν δεν υπήρχαν τα ρουσφέτια θα είχε τη τύχη της ΠΑΣΚ.
    Η ΠΑΣΚ, ως παράταξη του ΠΑΣΟΚ, μέσα σε δύο χρόνια, σχεδόν εξαφανίζεται, πέφτοντας στη 5η θέση. Τα στελέχη της πρέπει να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης.Η παράταξη της ΔΗΜΑΡ μόλις και μετά βίας έχει 2 αντιπροσώπους, ενδεικτικό της ανύπαρκτης εκλογικής της επιρροής και της σαφούς μείωσης των ποσοστών της. Η τρικομματική κυβέρνηση έχει σαφώς μειωμένη εκλογική επιρροή, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα παλέψουν για την είσοδο τους στη Βουλή. Να σημειώσουμε ότι την ΔΑΚΕ την ψήφισαν και καθηγητές που, πιθανόν, στις κάλπες να ψηφίσουν άλλα δεξιά κόμματα, όπως Ανεξάρτητους Έλληνες Καμμένου-Δημαρά- Μαριά και των συμμάχων του ή Χρυσή Αυγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση