GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Κίνδυνος ταραχών εξαιτίας της ανεργίας

Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ανέργων «απειλεί» με ταραχές και μαζικές κινητοποιήσεις τις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες τα επόμ...


Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ανέργων «απειλεί» με ταραχές και μαζικές κινητοποιήσεις τις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες τα επόμενα χρόνια. Για το ενδεχόμενο αυτό προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ, καθώς επισημαίνει πως ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως θα φτάσει τα 208 εκατομμύρια έως το 2015, καταγράφοντας αύξηση 8 εκ. σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα.
 Στην ετήσια έκθεσή της για την απασχόληση σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΔΟΕ επισημαίνει πως ο κίνδυνος εκδήλωσης κοινωνικών εντάσεων κλιμακώθηκε στις 46 από τις 71 οικονομίες, στις οποίες ανέλυσε την κατάσταση, με βάση παράγοντες όπως οι όροι στην αγορά εργασίας, το βιοτικό επίπεδο και ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κίνδυνος αυτός ανέβηκε στο 46% την περασμένη χρονιά, από το 34% στο οποίο βρισκόταν το 2006. Αναλυτικά, ο κίνδυνος ταραχών αυξήθηκε στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Τσεχία και τη Σλοβενία από το 2007, ενώ αντιθέτως μειώθηκε στο Βέλγιο, στην Γερμανία, στην Σλοβακία και στην Σουηδία.
Αναφερόμενος στις πολιτικές λιτότητας, ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Γκάι Ράινερ, τόνισε πως ειδικά σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες η κατάσταση «αρχίζει να πιέζει υπερβολικά την οικονομική και κοινωνική συνοχή» και επισημαίνοντας την ανάγκη για διεθνή ανάκαμψη υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί προσοχή «στο κλείσιμο του χάσματος των ανισοτήτων που διευρύνεται σε τόσες πολλές περιοχές του κόσμου». Σύμφωνα με την έκθεση, σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες η μεσαία τάξη συρρικνώνεται, όπως στην Ισπανία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε από το 50% του πληθυσμού το 2007 στο 46% το 2010.
 Παράλληλα η ΔΟΕ επέκρινε τη ραγδαία αύξηση των ανισοτήτων, με τη διόγκωση των αμοιβών των ανώτατων στελεχών όπως και των κερδών των εταιριών τη στιγμή που μειώνεται ο μισθός των εργαζομένων. Στον αντίποδα, ο κίνδυνος των ταραχών μειώθηκε στη Λατινική Αμερική, στην Ασία και στην υποσαχάρεια Αφρική, περιοχές όπου η αύξηση της απασχόλησης συνέβαλε στη διεύρυνση της μεσαίας τάξης τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, ως παραδείγματα προς μίμηση στην αντιμετώπιση κρίσεων αναφέρονται στην έκθεση η Χιλή και η Κολομβία. Όπως σημείωσε η ΔΟΕ, σε αυτές τις χώρες η απασχόληση αυξανόταν κατά μέσο όρο 3,5% το διάστημα 2007-2012, ενώ έγιναν βήματα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

1 σχόλιο

  1. ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΛΑΒΕΙ, ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΦΕΤΟΣ, ΜΗΠΩΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ. ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΦΑΠΑΞ.

    Μεγάλο κούρεμα στις συντάξεις από το 2015

    Στα ταμεία κύριας ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον Δημόσιο ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων από το 2015 και μετά θα γίνεται με μεικτό σύστημα βασικής και αναλογικής σύνταξης το οποίο θα οδηγήσει στη μείωση των παροχών.

    Πρόκειται για το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη (3863/2010) που αλλάζει ριζικά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Η αλλαγή ξεκινά από το 2015, αλλά για όσους συνταξιοδοτηθούν από το έτος αυτό και μετά θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα αναδρομικά και για το διάστημα 2011-2015. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη.

    Αναλυτικά:

    • Η εφαρμογή της βασικής σύνταξης ξεκινά από το 2015 και το ύψος της θα είναι στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ.

    • Για τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου. Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα διαμορφώνεται με έναν συντελεστή που ξεκινά από το 0,8% κατά το πρώτο έτος ασφάλισης και κλιμακώνεται, στο 40ό και ως το 50ό έτος, στο 1,5%. Σημειώνεται ότι σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 2%.

    Ωστόσο, θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά. Συγκεκριμένα, για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά θα δίδεται αναλογία της σύνταξης, ίση με το πηλίκο των ετών που διήνυσε μετά την ημερομηνία αυτή διά του συνόλου των ετών ασφάλισής του.

    • Η βασική και η αναλογική σύνταξη θα δίδονται για 12 μήνες το χρόνο, δηλαδή δεν θα χορηγείται 13η και 14η σύνταξη.

    • Το ποσοστό αναπλήρωσης μαζί εμ τη βασική σύνταξη, κατά το υπουργείο Εργασίας, θα φθάνει στο 64%των συντάξιμων αποδοχών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης κυμαίνονται σε αρκετά μεγαλύτερα επίπεδα, από 75% και άνω των συντάξιμων αποδοχών και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν και το 100%. Η μείωση που θα προέλθει στις συντάξεις κατά το υπουργείο είναι μεσοσταθμικά γύρω στο 7%, ωστόσο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για μειώσεις που θα φτάνουν ως και το 30

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση