GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Διαδίκτυο μας παρακολουθεί, ε και…

Πριν λίγες ημέρες, όταν έγινε γνωστό ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών καταγράφει στοιχεία από όλες τις μεγάλε...


Πριν λίγες ημέρες, όταν έγινε γνωστό ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών καταγράφει στοιχεία από όλες τις μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου, ένας χρήσης του Twitter δημιούργησε ένα λογαριασμό με το όνομα «Δεν έχω τίποτα να κρύψω».
 Στον λογαριασμό αυτό αναπαράγονταν tweets από διάφορους χρήστες που εξέφραζαν την αδιαφορία τους για την παρακολούθηση των προσωπικών δεδομένων τους από την κυβέρνηση. Αν είναι ένας τρόπος να γλυτώσουμε από μια άλλη επίθεση όπως εκείνη της 11ης Σεπτεμβρίου, ας το κάνουμε», έγραψε ένας. «Τα emails μου και οι τηλεφωνικές μου συνομιλίες δεν είναι άλλωστε και τόσο συναρπαστικά». Ένας άλλος έγραψε: «Τέτοια πράγματα συμβαίνουν. Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας.
Επιπλέον, δεν έχω τίποτα να κρύψω». Ένας άλλος αναρωτήθηκε: «Αν μοιράζεσαι ολόκληρη τη ζωή σου στα social media, τι σημασία έχει αν ρίχνει μια ματιά και η κυβέρνηση;» Οι πολίτες αυτοί δεν αντιλαμβάνονται πολύ καλά την έννοια των ατομικών ελευθεριών. Γνωρίζουν καλά όμως τους κανόνες του παιχνιδιού στο Διαδίκτυο. Η φράση «Δεν έχω τίποτα να κρύψω και τίποτα να φοβηθώ» – ή, εναλλακτικά, «όποιος μπαίνει εδώ πρέπει να εγκαταλείψει την ιδιωτικότητά του» – πρέπει να αναγράφεται σε κάθε smartphone και σε κάθε σελίδα των social media. Όπως έγραψε πρόσφατα ο ειδικός ασφαλείας Μπρους Σνάιερ, δεν διείσδυσε ο Μεγάλος Αδελφός στο Διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα, το Διαδίκτυο είναι ο Μεγάλος Αδελφός. Τον πρώτο καιρό της «εποχής dot-com», αυτό που έβρισκαν οι άνθρωποι γοητευτικό στην online ζωή ήταν το πόσο ανώνυμη έμοιαζε. Μια γνωστή γελοιογραφία του New Yorker δείχνει δύο σκυλιά να κοιτάζουν έναν υπολογιστή και να λέει το ένα στο άλλο: «Στο Διαδίκτυο, κανείς δεν ξέρει ότι είσαι σκυλί». Το ιδανικό της ανωνυμίας εξακολουθεί να κυριαρχεί σε ορισμένες κοινότητες του Διαδικτύου.
Όπως επισημαίνει όμως ο Ross Douthat στους Νιου Γιορκ Τάιμς, ο διαδικτυακός κόσμος αποδείχθηκε ότι είναι λιγότερο ιδιωτικός από το βασίλειο της σάρκας και του αίματος. Ενας λόγος είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες δεν θέλουν να χρησιμοποιούν ψευδώνυμα. Προτιμούν να επικοινωνούν στο Διαδίκτυο όπως θα επικοινωνούσαν σε ένα δωμάτιο με τους πιο καλούς τους φίλους και να χρησιμοποιούν τα e-mails όπως κάποτε θα χρησιμοποιούσαν τις επιστολές ή τα τηλέφωνα. Αυτό σημαίνει ότι εκτίθενται πολύ περισσότερο – σε ξένους και εχθρούς, σε πρώην συντρόφους και πρώην φίλους – απ’ό,τι συνέβαινε προτού η κοινωνική τους ζωή μεταναστεύσει στο Διαδίκτυο.
Η συμμετοχή στη διαδικτυακή κουλτούρα χωρίς την οριζόντια έκθεση σε γνωστούς και φίλους είναι ασφαλώς δυνατή. Αυτό που είναι πρακτικά αδύνατο είναι η προστασία της ιδιωτικότητας από τους παρόχους υπηρεσιών, τα δίκτυα των social media και, όπως αποδεικνύεται τώρα, τις υπηρεσίες ασφαλείας που έχουν πρόσβαση σε κάθε κλικ, σε κάθε κείμενο, σε κάθε ηλεκτρονική επιστολή. Ακόμη και οι ισχυροί δεν μπορούν να κρυφτούν, όπως απέδειξε η ιστορία του Ντέιβιντ Πετρέους. Στο κράτος του Μεγάλου Αδελφού, όλοι ξέρουν ότι είσαι σκυλί. Κάθε τεχνολογική καινοτομία, από το Google Glass ως τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, κάνει λίγο ευκολότερο τον εντοπισμό κάθε κίνησής μας. Τα μεγάλα ονόματα της Σίλικον Βάλεϊ μιλούν για την ιδιωτική ζωή με την ίδια πατερναλιστική γλώσσα που χρησιμοποιούν και οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων. «Αν υπάρχει κάτι που δεν θέλεις να το μάθει όλος ο κόσμος», δήλωσε το 2009 ο Ερικ Σμιτ της Google, «καλύτερα να μην ξεκινήσεις καθόλου αυτή την περιπέτεια».
Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μόνο ένα σημείο αναφοράς γι’αυτή την καινούργια τάση: το ολοκληρωτικό αστυνομικό κράτος του 20ού αιώνα, όπου κάθε διείσδυση στην ιδιωτική ζωή ήταν έργο του τυραννικού μονοκομματικού κράτους. Η Αμερική όμως δεν είναι ένα είδος σύγχρονης Ανατολικής Γερμανίας με σελίδες του Facebook. Το πιθανότερο είναι ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από αυτό που ο Αλέξις ντε Τοκβίλ είχε χαρακτηρίσει «ήπιο δεσποτισμό». Οι κυβερνήσεις έχουν εκτεταμένες, ενδεχομένως τυραννικές εξουσίες, αλλά οι πολίτες δεν αισθάνονται να καταπιέζονται ούτε να διώκονται.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, The New York Times

2 σχόλια

  1. Βατερλώ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που ήξεραν για την ΕΡΤ και τώρα τρέχουν για να κερδίσουν κάποια ψηφουλάκια. Απέδειξαν την αναξιοπιστία τους, γιατί φοβήθηκαν όταν είδαν τις αντιδράσεις !
    Βατερλώ και για τη ΝΔ, γιατί επικοινωνιακά τα έκανε μπάχαλο, από τη στιγμή που υπήρχαν δηλώσεις Κεδίκογλου κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ. Ειδικότερα δημιουργεί ένα κλίμα πανικού σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί όλοι αρχίζουν να φοβούνται ότι μπορεί να έρθει ξαφνικά και η δική τους σειρά.
    Φυσικά οι ψευτομαγκιές για την κήρυξη πρόωρων εκλογών δεν έχουν πέραση, γιατί απλά δεν είναι σίγουρο, πλέον, αν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα πιάσουν το 3%, ειδικά τώρα που αποκαλύπτεται ότι ήξεραν.
    Από την άλλη η ΝΔ θα παίξει το τελευταίο της χαρτί, ειδικά αν βλέπει ότι τα οικονομικά δεν βγαίνουν, ότι τα ρωσικά κεφάλαια δεν σώζουν τη κατάσταση, οπότε μπορεί να ετοιμάζει ηρωική έξοδο ο κ. Σαμαράς, ανάλογη με αυτήν του Καραμανλή και Παπανδρέου.
    Η μαύρη εικόνα στα κανάλια της ΕΡΤ αποτελεί ένα πλήγμα για την τρικομματική κυβέρνηση, άσχετα με την ποιότητα και την θεαματικότητα της ΕΡΤ. Αν αυτό συνδυαστεί με την μαζική καταψήφιση της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις εκλογές καθηγητών ( κυρίως ) και δασκάλων ( δευτερευόντως ), τότε μιλάμε και συνθήκες 1981, οπότε η ΝΔ συρρικνώνεται σημαντικά και πέφτει ακόμα πιο χαμηλά ( προς όφελος των ΑΝΕΛ και της Χ.Α ), ενώ Βενιζελοπασοκ και Κουβελοδημαρ δίνουν μάχη για να μπουν οριακά στη Βουλή, έχοντας απέναντί τους τους άνεργους, τους νεόπτωχους, τους φοροχαρατσόπληκτους, τους δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους νέους και το μεγάλο μέρος των συνταξιούχων, που βιώνει κάθε μέρα την εξαθλίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΑ@@@@@@@@@@@@@@@@@ ΜΑς ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση