GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με το βλέμμα στραμμένο στο ραντεβού της Δευτέρας...

Την πιο μεγάλη κρίση διέρχεται τις τελευταίες ημέρες η τρικομματική κυβέρνηση μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να βάλ...


Την πιο μεγάλη κρίση διέρχεται τις τελευταίες ημέρες η τρικομματική κυβέρνηση μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ.
 Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει τέτοια αναταραχή, που το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των τριών αρχηγών δεν είναι εύκολο να κλείσει. Η προσοχή όλων στρέφεται στην συνάντηση των τριών αρχηγών, το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς στο ραντεβού αυτό στηρίζονται όλες οι ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης μέσω μιας συμβιβαστικής λύσης που θα αποτρέψει το -ορατό πλέον- ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Το μέγεθος της κρίσης διαφαίνεται και από την παρέμβαση κύκλων από την Προεδρία της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ μπορεί να γίνει με την κρατική τηλεόραση «εν λειτουργία». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό «πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό».

Η πρόταση του πρωθυπουργού
Πάντως, η συμβιβαστική πρόταση που κόμισε σε Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου ο υπουργός Επικρατείας Δ.Σταμάτης φαίνεται πως πέφτει στο κενό, καθώς τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης ήταν αρνητικοί.
Η πρόταση του πρωθυπουργού προέβλεπε ότι μία προσωρινή διακομματική επιτροπή θα προσλάβει μικρό αριθμό εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της ΕΡΤ.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε στην πρόταση: «Προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει, προτείνω:
»Ο ειδικός εκκαθαριστής να ορίσει άμεσα προσωρινή επιτροπή ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.
»Έχει ήδη κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης. Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να ψηφιστεί αμέσως την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Αναμένω αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό μας» κατέληξε.

Αρνητικοί Βενιζέλος - Κουβέλης
Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ήταν αρνητικοί στην πρόταση.
Από τη ΔΗΜΑΡ σημειώνουν ότι δεν έχει τίποτα αλλάξει μετά την πρόταση του πρωθυπουργού, η οποία, όπως υπογραμμίζουν, αποτελεί επανάληψη της πρόταση που υπεβλήθη από τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, στον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη το μεσημέρι της Παρασκευής.
Στη Δημοκρατική Αριστερά επιμένουν στο άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ, την λειτουργία της με πλήρες πρόγραμμα, την αναδιοργάνωσή της ενώ θα λειτουργεί και τέλος να αρθεί η πράξη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που της βάζει «λουκέτο».
Την ίδια ώρα, κύκλοι της Ιπποκράτους τόνιζαν ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει δημόσια διατυπώσει τη θέση του, με απόλυτη σαφήνεια« και συμπλήρωναν πως «η δήλωση του κ. Σαμαρά δεν συνιστά ανταπόκριση σε αυτά που έχει πει το ΠΑΣΟΚ».
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η προσωρινή απόφαση (αναμένεται επίσης τη Δευτέρα) του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή του λουκέτου, έπειτα από προσφυγή της ΠΡΟΣΠΕΡΤ, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο δέχεται ασφυκτικές πιέσεις εντός κι εκτός συνόρων για άμεση υπαναχώρηση και επαναλειτουργία της ΕΡΤ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση