GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βορίδης: «Ας μηδενίσουμε το κοντέρ και ας συζητήσουμε για τη νέα δημόσια τηλεόραση»

«Ας μηδενίσουμε το κοντέρ και ας συζητήσουμε για τη νέα δημόσια τηλεόραση» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός ...


«Ας μηδενίσουμε το κοντέρ και ας συζητήσουμε για τη νέα δημόσια τηλεόραση» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ εκτιμά ότι δεν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα οι αντιδράσεις των εταίρων για την ΕΡΤ, αλλά τις αποδίδει στο γεγονός ότι με την απόφαση της κυβέρνησης « θίξαμε τον σκληρό πυρήνα του βαθέως κράτους της μεταπολίτευσης που οικοδομήθηκε στρεβλά εδώ και 40 χρόνια. Θίξαμε ένα σκληρό ιδεολογικοπολιτικό μηχανισμό και γι’ αυτό είναι τόσο μεγάλη η αντίδραση».
Ο κ. Βορίδης αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνει η κυβέρνηση πίσω στο θέμα της ΕΡΤ εν αναμονή και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Όχι δεν το εξετάζουμε» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε Βορίδη η αποψινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών είναι κρίσιμη. Υπάρχει περίπτωση συμβιβαστικής λύσης ή θα πάμε σε εκλογές;
-Η ΝΔ έχει κάνει το εξής, έχει πάρει μια πολιτική θέση, η οποία εκφράστηκε με την κοινή υπουργική απόφαση που αφορούσε στο κλείσιμο της ΕΡΤ και με την έκδοση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και επομένως έχει ενεργήσει νομοθετικά.

Πολιτικά έχει κάνει μια πρόταση για άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ, μάλλον για άμεση λειτουργία της τηλεόρασης, για να μην παρεξηγηθώ, για άμεση λειτουργία της τηλεόρασης. Με την ευθύνη του ειδικού εκκαθαριστή που έχει ορίσει το Υπουργείο Οικονομικών και με κάποιες συμβάσεις δίμηνες προκειμένου να λειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση μέχρι να φτιαχτεί και να τελειώσουν οι νομικές εκκρεμότητες για τον νέο φορέα. Και τους έχει καλέσει σε έναν πολύ ανοιχτό διάλογο και στο κοινοβούλιο και εκτός κοινοβουλίου για το ζήτημα του νέου φορέα. Δεν ξέρω τι περισσότερο μπορεί να κάνει η ΝΔ.

-Κύριε Βορίδη, το θέμα βέβαια είναι ότι αντιδρούν οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι...

- Το θέμα είναι τι περισσότερο μπορεί να κάνει η ΝΔ και τι περισσότερο μπορεί να κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτό.

-Πιστεύετε ότι μπορείτε να βρείτε μια λύση συμβιβαστική;
-Αυτό που σας είπα, δεν είναι συμβιβαστική λύση;

-Να όμως που δεν την αποδέχονται τα άλλα δύο κόμματα..
-Γι’ αυτό λέω, ο συμβιβασμός ξέρετε πως είναι: Έκανα εγώ ένα βήμα, να κάνεις και εσύ άλλο ένα. Εμείς το βήμα μας, το κάναμε. Συμβιβασμός δεν είναι ότι θα προσχωρήσω εγώ στη θέση τη δική σου. Δεν γίνονται έτσι οι πολιτικοί συμβιβασμοί. Ποια ήταν η αρχική θέση που υποστηρίξαμε; Αρχικά ήταν να κλείσει ο φορέας και να ανοίξει μετά από 4-5 μήνες, ο καινούργιος. Εμείς λοιπόν είπαμε, εντάξει, δεν σας αρέσει αυτό, γιατί ενδεχομένως πάει μακριά, ελάτε να το φέρουμε πιο κοντά και ελάτε στο μεσοδιάστημα να βρούμε ένα ενδιάμεσο σχήμα, το οποίο θα λειτουργήσει. Και μας λένε, από την άλλη πλευρά, ότι κοιτάξτε, όχι δεν δεχόμαστε αυτό το πράγμα, εμείς θέλουμε να λειτουργήσει, έτσι, αυτό όμως δεν είναι συμβιβασμός. Αυτό είναι να υιοθετήσω εγώ την θέση που έχω απορρίψει και ας μη φανεί αυτό, δεν είναι πείσμα, εξηγώ γιατί δεν μπορώ να το υιοθετήσω. Δεν μπορώ κυρίως να το υιοθετήσω, γιατί δεν μπορώ να τα κάνω όλα αποτελεσματικά.

Γιατί εάν θέσω, σε όσους προτείνουν αυτή τη λύση, το αμέσως επόμενο ερώτημα: Θα προχωρήσουμε σε μείωση του προσωπικού κατά δύο χιλιάδες, με ανοιχτό τον φορέα; Γιατί αυτό είναι το επίδικο, αυτό είναι το ζητούμενο.

-Κύριε Βορίδη, πολλοί διερωτώνται γιατί δεν προχωρήσατε στην εξυγίανση της ΕΡΤ χωρίς να την κλείσετε;

-Θα μπορούσαμε να το κάνουμε; και το απευθύνω ως ερώτημα, γιατί εγώ έχω μια εμπειρία εάν θέλετε, επαγγελματική εταιρικών εκκαθαρίσεων, εταιρική εκκαθάριση σε αυτό το μέγεθος δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί να γίνει για λόγους λειτουργικούς, δεν μπορεί να γίνει για λόγους νομικούς. Το γνωρίζεται ότι υπάρχει ένας νομικός περιορισμός που μας απαγορεύει να καταγγείλουμε συμβάσεις εργασίας σε εταιρείες πάνω από έναν ορισμένο αριθμό εργαζομένων, πάνω από τριάντα, το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι εάν καταγγέλλαμε τριάντα συμβάσεις εργασίας το μήνα, με όλες βεβαίως τις νομικές επιπλοκές που έχουν αυτές, αλλά ας αφήσουμε τις νομικές επιπλοκές, αν καταγγέλλουμε τριάντα το μήνα, είναι 360 το χρόνο. Δηλαδή για να φτάσουμε στον αριθμό των δύο χιλιάδων, θα θέλαμε πεντέμισι με έξι χρόνια. Αυτό τώρα συνυπολογίζεται ή όχι; Με ότι σημαίνει, με τα δεδομένα του συνδικαλιστικού κινήματος της ΕΡΤ και την ανάληψη που έχει η ΠΟΣΠΕΡΤ για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί, με ότι σημαίνει αυτό, στο ενδιάμεσο, για την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης. Θέλω να πω ότι ακούγονται πράγματα, που όλοι κατανοούμε ότι δεν είναι ρεαλιστικά. Υπάρχουνε θέσεις, οι οποίες είναι θέσεις άμυνας, δεν είναι θέσεις εξέλιξης, δεν είναι θέσεις μεταρρύθμισης, δεν είναι θέσεις να το πάμε το πράγμα παρακάτω.

-Εν αναμονή και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, της προσωρινής, φυσικά, εξετάζεται το ενδεχόμενο προσωρινού παγώματος της πράξης νομοθετικού περιεχομένου;
-Όχι δεν το εξετάζουμε. Εγώ δεν θα τοποθετηθώ για την δημόσια δικαιοσύνη, προτού μιλήσει η δημόσια δικαιοσύνη, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω ένα σχόλιο αναφορικά και αξίζει να καταγραφεί, το μέγεθος της αντίδρασης. Ξέρετε, έχουνε γίνει τόσα πολλά αυτό το χρονικό διάστημα της κρίσης και έχουν ληφθεί τόσο σκληρά μέτρα. Όσοι τα ψηφίσαμε μπορώ να σας πω ότι ήρθαμε σε σύγκρουση με τον εαυτό μας. Εγώ παραδείγματος χάρη όταν ψηφίζω για την φορολογία, δεν μου αρέσει, δεν μου αρέσει να φορολογώ ακίνητα, δεν μου αρέσει να φορολογώ επιχειρήσεις. Το θεωρώ ότι είναι αντίθετο στη φιλοσοφία που έχω, για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, αλλά το έκανα. Ξέρετε γιατί το έκανα; Το έκανα γιατί αντιμετωπίσαμε τα ελλείμματα, το έκανα γιατί πρέπει να πετύχουμε την δημοσιονομική προσαρμογή, το έκανα γιατί πρέπει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά, παρότι αυτά είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος στον πολίτη, στον φορολογούμενο. Και το έκανα, αντίθετα με το ότι πιστεύω εγώ που είμαι οπαδός της μικρής φορολογίας. Προσέξτε, τα κάναμε όλα αυτά, τα βαριά και δύσκολα πράγματα και δεν έχει πέσει η κυβέρνηση και μπαίνει τώρα τέτοιο θέμα από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων, γιατί; Γιατί πρέπει να εξυγιάνουμε έναν οργανισμό, να τον αναδιαρθρώσουμε, να τον ανοίξουμε σε υγιή βάση, να κάνουμε προσλήψεις με διαφανή κριτήρια. Να λειτουργήσει όχι κάτω από κομματικό έλεγχο, αλλά με άλλον τρόπο, να μειώσουμε το τέλος που πληρώνει ο πολίτης για την δημόσια τηλεόραση, περίπου κατά 50%, να προσλάβουμε δύο χιλιάδες ακόμα καινούργιους, από αυτούς τους δύο χιλιάδες που θα απολύσουμε, οι οποίοι θα πάνε να υπηρετήσουνε σε θέσεις τραυματιοφορέων που μας λείπουνε, σε θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που μας λείπει, στα κενά στα οποία μπορεί να υπάρχουνε στη δημόσια διοίκηση, στα κενά που μπορούνε να υπάρχουνε στην αστυνομία και λοιπόν, ενώ υπάρχει όλο αυτό το κυβερνητικό έργο, βλέπω μια πολλή μεγάλη αντίδραση.

-Λέτε ότι είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα οι αντιδράσεις των εταίρων για την ΕΡΤ;
-Όχι, θεωρώ ότι θίξαμε τον σκληρό πυρήνα του βαθέως κράτους της μεταπολίτευσης που οικοδομήθηκε στρεβλά εδώ και 40 χρόνια. Θίξαμε ένα σκληρό ιδεολογικοπολιτικό μηχανισμό και γι αυτό είναι τόσο μεγάλη η αντίδραση. Γιατί δεν είναι ορθολογική η έκταση της αντίδρασης. Κάθε μέρα, στον ιδιωτικό τομέα, τον καιρό της κρίσης, χάνουν την δουλειά τους χίλιοι άνθρωποι. Γιατί να μην γίνει χαμός, έκλεισε το ΑΛΤΕΡ, δεν είδαμε καμία απεργία από την ΕΣΗΕΑ. Έκλεισε ο «902», δεν είδαμε να γίνει ούτε μισή ώρα απεργία. Τι ξεχωριστό έχει άραγε η ΕΡΤ; Γιατί αυτή η έκταση στις αντιδράσεις; Για ποιο λόγο; Και η μόνη εξήγηση που δίνω, δεν υπάρχει άλλη, από αυτά που ακούω, δεν λέω τώρα, η κριτική που κάνει η αριστερά, είναι γνωστή, εντάξει τα ξέρουμε αυτά, αλλά από τους ανθρώπους που μέχρι χθες τηρήσανε το εγχείρημα της κυβέρνησης της εθνικής ευθύνης, και λένε ότι εξακολουθούν να το στηρίζουν μέχρι και σήμερα. Να λένε τώρα, ότι το μεγάλο ζήτημα, είναι ότι ξέρετε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ο τρόπος που εξεδόθη, η υπουργική απόφαση, εάν είχε ή δεν είχε νομοθετική εξουσιοδότηση, εάν ελήφθησαν δια περιφοράς ή όχι οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, δηλαδή με συγχωρείτε, ζητήματα, όχι δευτέρας, τρίτης και τετάρτης τάξεως και που εκεί δεν υπάρχει ζήτημα, αλλά να αναδεικνύονται αυτά, σε κεντρικό σύνθημα, μεγάλης πολιτικής διαφωνίας. Και σας το ξαναλέω, η μόνη εξήγηση που δίνω εγώ είναι προφανώς, έχει θιχτεί κάτι το οποίο αποτελεί ταυτότητα, που δεν έχει να κάνει με ορθολογικούς παραμέτρους, δεν έχει να κάνει με τους εργαζομένους, δεν έχει να κάνει με τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, αυτής καθ` αυτής και τον τρόπο της. Εξάλλου όλοι συνομολογούν ότι εκεί υπάρχει μεγάλη παθογένεια, μεγάλη δυσκολία, όλοι το λένε σε όλους τους τόνους, είτε την χαρακτηρίζουν δικομματική , είτε την χαρακτηρίζουν ελλειμματική, είτε την χαρακτηρίζουν δαπανηρή, είτε την χαρακτηρίζουν αδιαφανή.., όλοι λένε, ο καθένας με τις δικές του αμφίρροπες παραλλαγές και τις θυσίες και εντάσεις, λένε ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τη δημόσια τηλεόραση. Και ερχόμαστε εμείς και λέμε, ωραία, ας το ξανα-ξεκινήσουμε αυτό, ας το λύσουμε και πάμε από την αρχή. Ας μηδενίσουμε το κοντέρ και ας συζητήσουμε για την νέα δημόσια τηλεόραση. Μου λένε, όχι προς θεού, μην το κάνετε αυτό». kerdos.gr

3 σχόλια

  1. ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑΞΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ-ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ. ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΗΝ ΦΙΑΞΟΥΝ;Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΣΕ ΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ; ΕΔΩ ΕΒΑΛΑΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΤΟΝ ΜΑΝΑΛΗ (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ;)ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣ ΠΙΟ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ (1% ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ) ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ (ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ)ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΦΤΩΧΑ ΦΤΩΧΑ 7-8000000 ΕΥΡΩ. Η ΕΡΤ ΘΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σου κόπηκε ο τσαμπουκας Βοριδη? Με περούκα θα κυκλοφορας σε λίγο γερμανοτσολια για να αποφυγεις τα γιαουρτια που θα πέσουν ( στην περίπτωση σου θα είναι από τα πήλινα ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΝΑ ΜΗΔΕΝΊΣΕΤΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ... ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΗΚΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΑΣ ,,ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΣΑΣ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ..ΤΣΕΚΟΡΑΤΕ;

    Μπουντζουκας Τηλέμαχος Ηράκλειο Κρήτης .. παρε και το τηλεφωνο 2810-371079 να μην κουράζετε η ΕΥΠ.ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση