GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όχι με αυτόν τον προκλητικό και αυταρχικό τρόπο

Γράφει ο Δημήτρης Δερμάτης,  Πολιτικός Επιστήμονας. Έπεσε λοιπόν το σήμα της ΕΡΤ και μαζί του μαύρο σε όλη την Ελλάδα. Μαύρο στην...


Γράφει ο Δημήτρης Δερμάτης, 
Πολιτικός Επιστήμονας.

Έπεσε λοιπόν το σήμα της ΕΡΤ και μαζί του μαύρο σε όλη την Ελλάδα. Μαύρο στην δημοκρατία, η πολιτική απόχρωση του σκοταδισμού ή με την περισσότερο πολιτικά ορθή έννοια, του άκρατου...
νεοφιλελευθερισμού, της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση υπό το δόγμα της ελάφρυνσης του δημόσιου τομέα με οποιοδήποτε τίμημα. Ενίοτε κατά παράβαση των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως εν προκειμένω με μια απλή πράξη νομοθετικού περιεχομένου δίχως την υπερψήφισή του από το σώμα της Βουλής στο οποίο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία ύστερα από λίγους μήνες.

Εκτός των άλλων η πρωτοφανής αυτή απόφαση αποτελεί παγκόσμια πρώτη σε δημοκρατική χώρα του δυτικού κόσμου εν καιρώ ειρήνης! Υπάρχει ξεκάθαρο πλέον δημοκρατικό έλλειμμα στην Ελλάδα από την στιγμή που η εκτελεστική εξουσία στην χώρα αποφασίζει μονομερώς και νομοθετεί καθ' υπέρβαση καθηκόντων και κόντρα στην κοινή λογική.

Ο τρόπος όμως είναι που δημιουργεί ερωτηματικά και προβληματίζει το σύνολο της κοινωνίας και της πολιτικής ζωής του τόπου. Γιατί επιλέγει η κυβέρνηση αυτόν τον δρόμο; Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι υφίστανται παραδοσιακές παθογένειες στην λειτουργία της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης εδώ και αρκετές δεκαετίες. Κομματικές και κατεστημένες νοοτροπίες, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για παραγωγές αμφιβόλου ποιότητας και αξίας και προγράμματα με χαμηλή ακροαματικότητα εξαιρετικά ζημιογόνα για το δημόσιο είναι μερικά μόνο από τα κακώς κείμενα της ΕΡΤ. Όμως αντί για μια τόσο ριζοσπαστική λύση στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, η οποία ήδη προκαλεί αυξημένη κοινωνική ένταση, θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό μέτρο η εφαρμογή αξιολογήσεων στο σύνολο του προσωπικού της. Να κριθούν άπαντες, ώστε να παραμείνουν στην θέση τους μόνο εκείνοι οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις και φυσικά να γίνει επανεκτίμηση των μισθολογίων τους με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Η ευκαιρία για ουσιαστική αλλαγή των δομών της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, των θεσμικών οργάνων και της ίδιας της λειτουργίας της πέρασε ανεπιστρεπτί· νικήθηκε από το δόγμα του "αποφασίζομεν κ διατάσσομεν" και τώρα αναμένουμε την νέα δημόσια και όχι κρατική πλέον ραδιοτηλεόραση όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι της κυβέρνησης.

Μια διαφορετική προσέγγιση στο όλο ζήτημα δίνεται επίσης μέσα από την εθνική διάσταση της διάλυσης της ΕΡΤ. Δημιουργείται ένα de facto κενό πληροφόρησης και ενημέρωσης στις ακριτικές περιοχές της χώρας (Θράκη, νησιά του ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα και Καστελόριζο) το οποίο αναμένεται να καλυφθεί από τουρκικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα. Επί της ουσίας υπονομεύεται για μια ακόμη φορά ο εθνικός κορμός. Εν προκειμένω κόβεται στα δυο, αφού αποκλείονται μεγάλα τμήματα συμπατριωτών μας από μια εκ των σημαντικότερων επικοινωνιακών δομών της χώρας. Δεν θα μπορούσα να μην σημειώσω και το ποιοτικό έλλειμμα της ελληνικής τηλεόρασης από εδώ και στο εξής. Η ποιοτική υπεροχή του ιδρύματος ελληνικής ραδιοτηλεόρασης όλα αυτά τα χρόνια έναντι των ιδιωτικών μέσων υπήρξε αδιαμφισβήτητη ασχέτως όλων εκείνων που τις έχουμε καταλογίσει κατά καιρούς.

Εν κατακλείδι στην περίπτωση της ΕΡΤ αυτό που προκαλεί το κοινό αίσθημα δικαίου δεν είναι το πνεύμα της απόφασης, όλοι επικροτούν την αναδιάρθρωση του δημοσίου αλλά όχι με τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε. Όχι με την διάλυση της ΕΡΤ σε μια νύχτα, αλλά με σταδιακές απομακρύνσεις όλων εκείνων των βολεμένων, των υψηλά αμειβομένων εργαζομένων, των εργατοπατέρων και την καταπολέμηση του κομματισμού και του κακώς εννοούμενου συνδικαλισμού, σε βάθος χρόνου χωρίς να σταματήσει όμως να εκπέμπει ούτε λεπτό. Διαφορετικά φιμώνεται μια φωνή, έστω και άμεσα εξαρτημένη από το κράτος, σε καιρούς που η ελευθερία του λόγου δέχεται ισχυρά χτυπήματα.

1 σχόλιο

  1. Όταν πήραν τους κομμουνιστές δεν διαμαρτυρήθηκα, άλλωστε δεν ήμουν κομμουνιστής.

    Όταν πήραν τους Εβραίους δεν διαμαρτυρήθηκα, άλλωστε δεν ήμουν Εβραίος.

    Όταν πήραν τους συνδικαλιστές δεν διαμαρτυρήθηκα, άλλωστε δεν ήμουν συνδικαλιστής.

    Όταν ήρθαν να με πάρουν, δεν είχε μείνει κανείς να διαμαρτυρηθεί για μένα.

    Αυτή η ΜΑΎΡΗ προπαγάνδα να στρέφουν τον έναν ενάντιου του άλλου είναι το μόνο όπλο τους...

    Δεν υπάρχουν γιατροί που τα παίρνουν; ΝΑΙ ΘΑ ΠΩ να κλείσει το νοσοκομείο;

    Δεν υπάρχουν ΔΙΚΑΣΤΕΣ που τα παίρνουν; ΝΑΙ ΘΑ ΠΩ να κλείσουν τα δικαστήρια;

    Δεν υπάρχουν κλέφτες πολιτικοί; ΝΑΙ ΘΑ ΠΩ , να καταργήσουμε την δημοκρατία;

    Δεν υπάρχουν διαιτητές ποδοσφαίρου που τα παίρνουν ;ΝΑΙ ΘΑ ΠΩ να καταργήσουμε το ποδόσφαιρο;


    Έχω να αναφέρω τέτοια εκατομμύρια παραδείγματα....Όμως γιαυτό υπαρχή το ΚΡΑΤΟΣ δίκαιου δίκαιου και όχι το κομματικό κράτος οπερέτα που έχουμε ΣΉΜΕΡΑ που πρέπει να καταστραφεί και να καούν ΌΛΟΙ ΑΥΤΟΊ ΜΑΖΙ να καούν κυριολεκτικά ... με παλιά υλικά δεν χτίζεις τίποτα καινούργιο ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    Μπούτζουκας Τηλέμαχος...οι 32 διορισμένοι του σωτήρα Κεδικογλου παίρνουν όσο 2.000 εργαζόμενοι τον 600 ευρώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση