GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Τζούλιαν Ασάνζ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ φοβάται σύλληψη από τις ΗΠΑ και θα παραμείνει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ακόμα και αν οι κατηγορίες α...


Ο Τζούλιαν Ασάνζ φοβάται σύλληψη από τις ΗΠΑ και θα παραμείνει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ακόμα και αν οι κατηγορίες από τη Σουηδία απορριφθούν...
Σε συνέντευξή που έδωσε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς κλείνει ένας χρόνος αφότου κατέφυγε στη διπλωματική αποστολή του Ισημερινού, ο Ασάνζ δήλωσε πως εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μπορέσει να αναχωρήσει απ' αυτή, αλλά δεν έδειξε ότι περιμένει πως θα βρει σύντομα νέο χώρο διαβίωσης.

"Δεν θα έλεγα πως δεν θα έφευγα", είπε. "Όμως οι δικηγόροι μου με συμβούλευσαν ότι δεν πρέπει να αφήσω την πρεσβεία λόγω του κινδύνου να συλληφθώ και να εκδοθώ στις ΗΠΑ".

Ο Ασάνζ επέλεξε με προσοχή τις λέξεις που χρησιμοποίησε κατά τη συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και καλυπτόταν μέχρι σήμερα από εμπάργκο. Στη διάρκειά της, ο Ασάνζ χαιρέτισε ως ήρωα τον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) που έκανε αποκαλύψεις για τα αμερικανικά προγάμματα παρακολούθησης. Καταφέρθηκε εξάλλου εναντίον των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της γενέτειράς του Αυστραλίας και μίλησε για την υπόθεσή του.

Ο 41χρονος Ασάνζ κατέφυγε τον περασμένο Ιούνιο στην πρεσβεία του Ισρημερινού για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, η οποία θέλει να τον ανακρίνει σχετικά με κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και βιασμό, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Ο Ασάνζ λέει πως δεν θέλει να απαντήσει αυτοπροσώπως στις κατηγορίες επειδή πιστεύει πως η Σουηδία θα τον παραδώσει στις αμερικανικές αρχές, οι οποίες θα τον δικάσουν επειδή διευκόλυνε μια από τις μεγαλύτερες διαρροές διαβαθμισμένων πληροφοριών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Ισημερινός έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ και του έχει επιτρέψει να καταφύγει στην πρεσβεία του, όμως η Βρετανία έχει καταστήσει σαφές πως θα τον συλλάβει αν προσπαθήσει να εγκαταλείψει την πρεσβεία, η οποία φρουρείται από την αστυνομία.

Ο Ασάνζ δήλωσε πως πίστευε αρχικά ότι μπορεί να παρέμενε στην πρεσβεία ως και για δύο χρόνια. Στη συνέντευξη δεν είπε για πόσο ακόμη περιμένει ότι θα παραμείνει στην πρεσβεία, αλλά επισήμανε πως το αρχικό του χρονοδιάγραμμα εξακολουθεί να ισχύει.

Όμως όταν ερωτήθηκε αν ανησυχεί ότι η κατάσταση μπορεί να παραταθεί για πολύ περισσότερο, παραδέχθηκε πως αυτό είναι μια πιθανότητα.

"Αν το πράγμα αφεθεί στην τύχη, είναι ένας κίνδυνος", δήλωσε. "Υπήρξαν άλλες περιπτώσεις, παρόμοια αδιέξοδα για πολιτικούς πρόσφυγες σε πρεσβείες, που συνεχίσθηκαν για δεκάδες χρόνια. Εντούτοις δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε την κατάσταση στην τύχη".

Ο Ασάνζ, ο οποίος φαινόταν χλωμός, παραπονέθηκε για την έλλειψη ήλιου λέγοντας πως οι άνθρωποι στις συνθήκες στις οποίες ζει μπορεί να αναπτύξουν ραχίτιδα.

Εξήγησε πως εργάζεται 17 ώρες την ημέρα, πως γυμνάζεται προσπαθώντας να παραμείνει υγιής και πως αυτή την περίοδο δουλεύει μαζί μ' ένα δημοφιλές λατινοαμερικανικό συγκρότημα ένα τραγούδι για "τα πολιτικά πράγματα όπως έχουν διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα της διαστρέβλωσης από το Ίντερνετ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης".

epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση