GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διαφήμιση και υποκατάσταση εισαγωγών: Η χαμένη ευκαιρία;

Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη. Για να είμαστε ειλικρινείς, σπανίως είναι δίκαιη. Θεωρητικά η μείωση του κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων...

Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη. Για να είμαστε ειλικρινείς, σπανίως είναι δίκαιη. Θεωρητικά η μείωση του κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω της μείωσης των μισθών, δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη μέσω της υποκατάστασης εισαγωγών με προϊόντα που έχουν πολύ μεγαλύτερη ελληνική προστιθέμενη αξία. Πρακτικά όμως, αυτό δεν συμβαίνει σήμερα.
Ο λόγος είναι ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες δανείζονται με επιτόκια 9-10%, δεν μπορούν να έχουν αντίστοιχη απόδοση των χρημάτων τους επενδύοντας σε μια επιθετική πολιτική υποκατάστασης εισαγωγών, σε σχέση με πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καλύτερη χρηματοδότηση. Στην υφιστάμενη αυτή διαφορά, που οφείλεται στη χρηματοδότηση, προστίθεται το πολύ καλύτερο επίπεδο εκπτώσεων που απολαμβάνουν οι διεθνείς εταιρείες με υψηλά διαφημιστικά budget και κυρίως με δυνατότητα να εγγυηθούν την ασφάλεια των πληρωμών στα μέσα ενημέρωσης.
Έτσι η μείωση του ρυθμού πτώσης της διαφημιστικής δαπάνης το πρώτο τετράμηνο του 2013 κατά 4%, οφείλεται περισσότερο στις πολυεθνικές και στις συνδεδεμένες θυγατρικές τους στην Ελλάδα. Στη διαφημιστική δαπάνη σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά προϊόντα, κυριαρχούν μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις που εξαγοράστηκαν.
Αντίθετα οι ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις, που ήταν στο παρελθόν μεγάλοι διαφημιζόμενοι, είτε έχουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξαφανιστεί από το προσκήνιο (πτώχευση, άρθρο 99), είτε ακολουθούν συνειδητά μια εξαιρετικά συντηρητική πολιτική με μηδενική ή σχεδόν μηδενική δαπάνη για διαφήμιση και χρησιμοποιούν άλλες δράσεις με συνηθέστερη την έκπτωση στο ράφι του super market και την προβολή στα online μέσα και τα social media.
Με τη διαφημιστική δαπάνη να έχει συρρικνωθεί κατά 75% και παρά τα μεγάλα λόγια και τις εκστρατείες του τύπου «αγοράζω ελληνικά», στην πραγματική ζωή οι μάρκες που ελέγχουν ξένες εταιρείες κυριαρχούν διαφημιστικά και εμπεδώνουν μερίδιο αγοράς.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την οικονομία γενικά και τη διαφήμιση ειδικότερα; Μια συνέπεια είναι ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι πολύ λιγότερες. Όχι μόνο λόγω μικρότερης προστιθέμενης αξίας, αλλά και γιατί η αδυναμία των ελληνικών εταιρειών να κρατήσουν το μερίδιό τους στην Ελλάδα, δεν τους επιτρέπει να επιτύχουν τις οικονομίες κλίμακας που είναι απαραίτητες για να διεισδύσουν σε ξένες αγορές. Έχουμε δηλαδή και λιγότερες εξαγωγές.
Μια δεύτερη συνέπεια, που αφορά στη διαφήμιση είναι ότι η διαφημιστική ανάκαμψη, την οποία θα μπορούσε να προωθήσει ο ανταγωνισμός εισαγόμενων (ή πολυεθνικών) προϊόντων με ελληνικά προϊόντα που επιδιώκουν υποκατάσταση εισαγωγών, παραμένει ακόμα ανεκπλήρωτος πόθος.
Μπορεί να γίνει κάτι για όλα αυτά; Η απάντηση είναι δύσκολη γιατί εξαρτάται καθοριστικά από το μέλλον των επιτοκίων στην Ελλάδα και το αξιόχρεο των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν επιβιώσει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δεσμεύεται σε τίποτε για τη βελτίωση του κόστους χρηματοδότησης στη χώρα και η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει το σχετικό θέμα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, γιατί ασχολείται με αλλότρια (καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές και προστασία δημοσίων υπαλλήλων).
Στο ενδιάμεσο, οι ισχυροί πολυεθνικοί διαφημιζόμενοι επωφελούνται των εξουθενωτικά χαμηλών τιμών που απολαμβάνουν για να χτίζουν διαφημιστική εικόνα και να οχυρώνουν τα μερίδια αγοράς τους. Και ως γνωστόν, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

1 σχόλιο

  1. 1) Τελικά την ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία των Ελλήνων δεν θα μας την πάρουν οι "κομμουνισταί", αλλά με τους ληστρικούς φόρους και χαράτσια τα δήθεν αστικά κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ! Εκείνα οδηγούν σε φτωχοποίηση το 90% των Ελλήνων, και βοηθούν στη συσσώρευση πλούτου στα χέρια ενός 5-10% του πληθυσμού.

    2) Η σφαγή στις Πανελλαδικές εξετάσεις ( σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται από εφημερίδες )οδηγεί ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών κάτω από τη βάση, ειδικά στα Μαθηματικά και Φυσική, σε ποσοστά 80%. Οι γονείς που οδύρονταν να γίνουν οι εξετάσεις με επιστράτευση των καθηγητών που είναι ; Και τα παιδιά που θα μπουν εξασφάλισαν μια θέση στην ανεργία ή στη μετανάστευση, αφού η ανεργία στους νέους φτάνει το 70% και θα αυξάνεται... Το πρόβλημα, κύριοι γονείς, δεν είναι τα παιδιά σας, ούτε οι καθηγητές, αλλά η ανεργία και η οικονομική παρακμή της Ελλάδας λόγω ύφεσης.Ούτε τα παιδιά μας είναι αποτυχημένα επειδή δεν γράφουν καλά σε θέματα άλλου επιπέδου. Αλλά είδατε πως σας χρησιμοποίησε η κυβέρνηση, για να πετύχει τι ; Η αύξηση του ωραρίου στα σχολεία, θα αφήσει άνεργα για δεκαετίες τα παιδιά που τώρα εισάγονται ή φοιτούν σε σχολές διδασκαλικές ή καθηγητικές ! Μετανάστες ή άνεργοι θα είναι τα παιδιά μας, λόγω ΝΔΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ.

    3) Όσοι προλάβουν, φεύγουν φέτος ή του χρόνου στη σύνταξη, γιατί από το 2015 υπάρχει μεγάλη μείωση των συντάξεων.Ίσως προλάβουν και εφάπαξ, που θα είναι αδύνατον να καταβάλλονται, ίσως μετά το 2014, από αδυναμία των ταμείων. Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσει η Τρόικα και ΝΔΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ στους εργαζόμενους. Όσοι προλάβουν το 2013, και μετά το χάος...

    4) Και η έκτακτη εισφορά μέχρι το 2016. Όσο είναι μπροστά στα γκάλοπ η ΝΔ, λόγω ανόητων κομματόσκυλων, τόσο θα μας ξεσκίζουν σε φόρους, μειώσεις, χαράτσια κλπ. Ξυπνήστε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση