GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπεραμύνθηκε τη συμφωνία με την Ελλάδα, η ΥΠΟΙΚ της Φινλανδίας

Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν υπεραμύνθηκε σήμερα της συμφωνίας με την Ελλάδα, με την οποία το Ελσίνκι είχε ...

Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν υπεραμύνθηκε σήμερα της συμφωνίας με την Ελλάδα, με την οποία το Ελσίνκι είχε εξασφαλίσει εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό, εν μέσω μιας διένεξης που ενδέχεται να... δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη φινλανδική συμμετοχή σε μελλοντικές συμφωνίες στήριξης στην ευρωζώνη.
Οι Φινλανδοί ψηφοφόροι εμφανίζονται ήδη δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση βοήθησε χώρες που αντιμετώπισαν κρίσεις χρέους. Θεωρούν ότι έτσι τις επιβράβευσαν για τις σπατάλες τους. Η Φινλανδία, η κυβέρνηση της οποίας εφαρμόζει αυστηρά τους κανόνες της ΕΕ, είναι μια από τις λιγοστές χώρες της ευρωζώνης που διατηρούν το τριπλό A, δηλαδή παραμένουν στην υψηλότερη βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης.

Η Ουρπιλάινεν απέκτησε τη φήμη ότι διαπραγματεύεται σκληρά μετά την απαίτησή της για την παροχή εγγυήσεων από την Αθήνα ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει το Ελσίνκι στην δεύτερη δανειακή συμφωνία της Ελλάδας, το 2011.

«Το βασικό σημείο είναι ότι λάβαμε 924 εκατ. ευρώ από τέσσερις ελληνικές τράπεζες και οι εγγυήσεις αυτές βρίσκονται σε ένα χωριστό λογαριασμό, για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της για κάποιο λόγο», δήλωσε η Ουρπιλάινεν σε συνέντευξή της στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο YLE.

«Βρίσκω ιδιαίτερα δυσάρεστο το ότι στην δημόσια συζήτηση που διεξάγεται τώρα αμφισβητούνται τα κίνητρα και ο επαγγελματισμός των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών», πρόσθεσε η ίδια.

Ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, Τίμο Σόινι, πλήρωσε μια ολοσέλιδη πρωτοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση στην μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας Helsingin Sanomat την Κυριακή, για να δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή στην οποία υποστήριξε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα λίγο μπορεί να προστατεύσει την Φινλανδία σε περίπτωση πτώχευσης.

Εμφανιζόμενος στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή με την Ουρπιλάινεν ο Σόινι επέκρινε το υπουργείο διότι βασίστηκε υπερβολικά σε νομικούς συμβούλους για την κατάρτιση της συμφωνίας ανάμεσα στο Ελσίνκι και τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Η συμφωνία, που αναλύεται σε 12 έγγραφα τα οποία μεταφορτώθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών και είναι διαθέσιμα στους πολίτες, προβλέπει πως εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, οι εγγυήσεις θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι ζημίες της Φινλανδίας.

Οι εγγυήσεις ύψους 924 εκατ. ευρώ είναι τοποθετημένες σε ένα λογαριασμό στο Λονδίνο κι έχουν επενδυθεί σε κρατικά ομόλογα κρατών-μελών της ευρωζώνης που έχουν κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής θεωρούνταν ως πρότινος εμπιστευτικές, αλλά η δικαιοσύνη στην Φινλανδία αποφάνθηκε υπέρ του Σόινι και άλλων που αξίωναν τα έγγραφα σχετικά με αυτήν την συμφωνία να δοθούν στην δημοσιότητα. e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση