GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αποκάλυψη: Οι ναζί εφοριακοί γνώριζαν για το Ολοκαύτωμα και «ξάφριζαν» τις περιουσίες των Εβραίων

Αλλο ένα μεγάλο θέμα ανοίγει νέο βιβλίο που καταγράφει τη δράση των εφοριακών στην περίοδο του Γ ‘ Ράιχ και αναφέρει ότι οι υψηλόβαθ...


Αλλο ένα μεγάλο θέμα ανοίγει νέο βιβλίο που καταγράφει τη δράση των εφοριακών στην περίοδο του Γ ‘ Ράιχ και αναφέρει ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των φορολογικών υπηρεσιών γνώριζαν τι συνέβαινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και «έβαζαν χέρι» στις περιουσίες των Εβραίων που είχαν συλληφθεί.
Ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών στη στήριξη του ναζιστικού καθεστώτος θεωρείτο δεδομένος, όμως ουδέποτε είχε εξεταστεί λεπτομερώς μέχρι που το ίδιο το υπουργείο ζήτησε από την ιστορικό Κριστίνε Κούλερ να μελετήσει το θέμα. Στο έργο της που τιτλοφορείται “Γραφειοκρατία και Έγκλημα” η ιστορικός παρουσιάζει τον ενεργό ρόλο που έπαιξαν οι αξιωματούχοι του υπουργείου στη λεηλασία της περιουσίας των Γερμανοεβραίων κατά την περίοδο 1933-45. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι γνώριζαν για το Ολοκαύτωμα και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις συμμετείχαν στο σχεδιασμό του» είπε η Κούλερ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk πριν από την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου. Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο με τη μεγάλη μάζα των απλών εφοριακών. Υπάρχουν παραδείγματα επιθεωρητών της εφορίας που προσπάθησαν να εντοπίσουν εκτοπισμένους Εβραίους για να τους ρωτήσουν για τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν αφήσει πίσω τους. Σίγουρα οι ανώτεροί τους θα πρέπει να γνώριζαν ότι είχαν ήδη δολοφονηθεί», σημείωσε.
Το υπουργείο Οικονομικών, που σήμερα στεγάζεται στο συγκρότημα κτιρίων που είχε χτιστεί για τη Λουφτβάφε στο κεντρικό Βερολίνο, είναι το τελευταίο από τα υπουργεία που εξετάζει το ρόλο του κατά τη ναζιστική περίοδο. Οι φορολογικές αρχές του ναζιστικού καθεστώτος άρπαξαν τις περιουσίες, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις μετοχές, τα έπιπλα, τα έργα τέχνης των Εβραίων. Η Κούλερ σημείωσε ότι το Τρίτο Ράιχ συγκέντρωσε «σημαντικά ποσά, ακόμη και δισεκατομμύρια» για τα κρατικά ταμεία.
Με βάση τους υπολογισμούς της το 1933 οι περιουσίες των Εβραίων συνολικά έφταναν τα 16 δισεκατομμύρια ράιχσμαρκ, του νομίσματος της εποχής. Οι Εβραίοι που έφυγαν από τη Γερμανία κατάφεραν να βγάλουν από τη χώρα 4 δισεκατομμύρια ενώ τα υπόλοιπα 12 κατέληξαν στα ταμεία του Χίτλερ. Το υπουργείο Οικονομικών ασφαλώς δεν ήταν ένας απολιτικός, ουδέτερος θεσμός, ιδίως αν δείτε τον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύτηκε οικονομικά τους Εβραίους», σημείωσε η ιστορικός του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου η οποία ήταν επικεφαλής της επιτροπής που ερεύνησε το ναζιστικό παρελθόν του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση