GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η πρώτη γυναίκα στο διάστημα: Βαλεντίνα Τερέσκοβα

Γεννημένη στο Maslennikovo της Ρωσίας στις 6 Μαρτίου 1937, από πατέρα οδηγό και μητέρα εργάτρια βιοτεχνίας, ασχολήθηκε από μικρή με ...


Γεννημένη στο Maslennikovo της Ρωσίας στις 6 Μαρτίου 1937, από πατέρα οδηγό και μητέρα εργάτρια βιοτεχνίας, ασχολήθηκε από μικρή με τον αλεξιπτωτισμό. Έκανε το πρώτο της άλμα στις 22 Μαΐου 1959 σε ηλικία 22 ετών, ενώ όταν επελέγη για κοσμοναύτης ήταν εργάτρια βιοτεχνίας υφασμάτων.

Μετά την πρώτη πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν, η επιλογή γυναικών κοσμοναυτών έπρεπε να έχει την έγκριση της σοβιετικής κυβέρνησης με σκοπό η πρώτη γυναίκα στο διάστημα να είναι σοβιετική πολίτης.

Στις 16 Φεβρουαρίου 1962 επιλέχθηκαν 5 γυναίκες από ένα σύνολο άνω των 400 υποψηφιοτήτων, για να ενταχθούν στο σώμα των κοσμοναυτών: Tatyana Kuznetsova, Irina Solovyova, Zhanna Yorkina, Valentina Ponomaryova και η Valentina Tereshkova. Η ομάδα πέρασε από πολύμηνη εκπαίδευση, η οποία περιελάμβανε πτήση σε μηδενική βαρύτητα, δοκιμασίες απομόνωσης και φυγοκέντρισης, 120 πτώσεις με αλεξίπτωτο και εκπαίδευση πιλότου.

Τέσσερις υποψήφιες πέρασαν τις τελικές εξετάσεις τον Νοέμβριο του 1962 και τους αποδόθηκε ο βαθμός του υπολοχαγού της σοβιετικής αεροπορίας (κάτι που σημαίνει ότι η Tereshkova ήταν η πρώτη πολίτης που πέταξε στο διάστημα, δεδομένου ότι ο βαθμός της ήταν τιμητικός).

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κοινή πτήση δύο γυναικών σε δύο κάψουλες Βοστόκ με μια ημέρα διαφορά τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 1963, με τις Τereshkova, Solovyova και Ponomaryova τις επικρατέστερες υποψήφιες. Η Τereshkova θα εκτοξευόταν πρώτη με το Βοστόκ 5 και θα ακολουθούσε η Ponomaryova με το Βοστόκ 6.

Το σχέδιο ωστόσο άλλαξε τον Μάρτιο του 1963: το Βοστόκ 5 θα μετέφερε τον κοσμοναύτη Valeri Bykovsky, ενώ η πρώτη γυναίκα θα πετούσε με το Βοστόκ 6 τον Ιούνιο. Η Tereshkova επελέγη γι’ αυτή την κοινή αποστολή

Η πτήση του “Γλάρου”

Αφού παρακολούθησε την εκτόξευση του Βοστόκ 5 στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 14 Ιουνίου, η Tereshkova ετοιμάστηκε για την δική της πτήση. Το πρωινό της 16ης Ιουνίου, η Tereshkova και η εφεδρική Solovyova φόρεσαν τις στολές και μεταφέρθηκαν στην εξέδρα εκτόξευσης. Μετά τους ελέγχους επικοινωνιών και συστημάτων υποστήριξης ζωής, σφραγίσθηκε στην κάψουλα.

Το Βοστόκ 6 εκτοξεύτηκε χωρίς κανένα πρόβλημα και λίγες ώρες αργότερα επικοινωνούσε με τον Bykovsky στο Βοστόκ 5, σηματοδοτώντας τη δεύτερη φορά που δύο επανδρωμένα σκάφη βρίσκονταν στο διάστημα ταυτόχρονα. Με το διακριτικό κλήσεως ασυρμάτου “Chaika” (γλάρος), η Tereshkova έγινε η πρώτη γυναίκα στο διάστημα σε ηλικία 26 ετών.

Η εικόνα της μεταδόθηκε μέσω τηλεόρασης σε όλη την Σοβιετική Ένωση ενώ μίλησε με τον Νικίτα Χρουστσόφ στον ασύρματο. Κρατούσε ημερολόγιο πτήσης και πραγματοποίησε διάφορα τεστ για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την αντίδραση του σώματός της στην διαστημική πτήση. Οι φωτογραφίες της Γης και του ορίζοντα της χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στην ταυτοποίηση στρωμάτων αερολυμάτων της ατμόσφαιρας.

Η αποστολή της διήρκεσε κάτι λιγότερο από τρεις ημέρες (δύο ημέρες, 23 ώρες και 12 λεπτά). Με μια μόνο πτήση κατέγραψε περισσότερες ώρες πτήσης από όλους τους αστροναύτες του αμερικανικού προγράμματος Mercury που είχαν πετάξει μέχρι τότε. Και η Tereshkova και ο Bykovsky έκαναν ρεκόρ. Ο Bykovsky είχε περάσει σχεδόν πέντε ημέρες σε τροχιά και μέχρι σήμερα κατέχει το ρεκόρ μεγαλύτερης παραμονής στο διάστημα μόνος του.

esa.int

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση