GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον Γιάννη Δόνδωρο...

Ακόμα μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη απο εναν καλλιτέχνη τον οποίο είχαμε απολαύσει στην παρουσίαση του επίσημου cd του με τίτλο “Φαρισ...


Ακόμα μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη απο εναν καλλιτέχνη τον οποίο είχαμε απολαύσει στην παρουσίαση του επίσημου cd του με τίτλο “Φαρισαίοι”. Σας παρουσιάζουμε τον Γιάννη Δόνδωρο.

RR – Καλώς ήλθατε στον RedRock.Gr! Πώς ονομάζεστε, και πότε ξεκινήσατε την πορεία αυτή;
ΓΔ – Ονομάζομαι Γιάννης Δόνδωρος. Επισήμως, την πορεία μου την ξεκίνησα τον Ιούνιο του 2011. Μέχρι τότε έγραφα στίχους και μουσική, από το 1986, όπως επίσης και ερμήνευα τόσο προσωπικές δημιουργίες, όσο και δημιουργίες άλλων καλλιτεχνών.

RR – Ποιά είναι τα μέχρι τώρα έργα σας;
ΓΔ – Το πρώτο μου επίσημο cd, με τίτλο ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ, παρουσιάστηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2013 στο Ant Art Music Theater. Όλο το μουσικό έργο αποτελείται από 9 κοινωνικοπολιτικά τραγούδια, εμπνευσμένα από την κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά τα τελευταία 4 χρόνια. Ξεκίνησα να γράφω τα συγκεκριμένα τραγούδια το Σεπτέμβριο του 2008.

RR – Αν σας ζητούσα να αυτοχαρακτηριστείτε, τί ακριβώς (στο περίπου!) θα αναφέρατε για τον εαυτό σας;
ΓΔ – Αφήνω τον κόσμο να με χαρακτηρίσει . Αυτό που έχω μόνο να αναφέρω είναι το γεγονός ότι είμαι ένας απλός άνθρωπος όπως όλοι, με ευαισθησίες, ρομαντισμό, όρεξη για δημιουργία και με πολύ αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Μου αρέσει η οργάνωση και όχι το τυχάρπαστο .

RR – Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, και ποιές οι προγραμματισμένες εμφανίσεις/ συνεργασίες σας;
ΓΔ – Ευελπιστώ στην πορεία να συνεργαστώ με αξιόλογους καλλιτέχνες του χώρου. Προγραμματισμένα live μέχρι στιγμής έχω στο Ευριπίδειο Θέατρο της Σαλαμίνας στις 6 Ιουλίου, όπως επίσης και στο 3ο Φεστιβάλ Νέων του Ολύμπου από τις 18 έως τις 21 Ιουλίου.

RR – Τί σημαίνει για εσάς rock/metal;
ΓΔ – Ελευθερία στην έκφραση, δυναμισμός, μαχητικότητα, ρομαντισμός, προσπάθεια αλλαγής σε κάποια «αντι-ανθρώπινα» κατεστημένα.

RR – Πότε καταγράφονται τα πρώτα σημάδια έλξης κι έξης προς την μουσική;
ΓΔ – Τα πρώτα σημάδια καταγράφονται το 1986. Εκείνη την εποχή έγραψα την πρώτη μου μπαλάντα σε φάση που ήμουν πολύ ερωτευμένος με μια κοπέλα. Στη συνέχεια σχηματίστηκε το πρώτο νεανικό γκρουπ με το οποίο εμφανιζόμουν σε διάφορες τοπικές και σχολικές εκδηλώσεις.

RR – Ποιές είναι οι μουσικές σας επιρροές; Ποιούς καλλιτέχνες θαυμάζετε;
ΓΔ – Οι επιρροές μου είναι ποικίλες. Μεγάλωσα με τα ακούσματα του Θάνου Μικρούτσικου, του Ζαμπέτα, του Μπιθικώτση, του Τσιτσάνη, του Βασίλη Παπακωσταντίνου, της Φαραντούρη, του Γ.Μαρκόπουλου, του Μίκη Θεοδωράκη, του Ορφεα Περίδη, των Scorpions, των Iron Maiden, των Pink Floyd, των ZZ Top, των U2, των Deep Purple, των Clash, του Bob Dylan, των Beatles, των Πυξ-Λαξ και πόσα ακόμα.
Θαυμάζω ως καλλιτέχνη τον Sting, τον P. de Lucia, τον R. Blackmore και από Έλληνες θαυμάζω τον Βασίλη Παπακωσταντίνου, τα Υπόγεια Ρεύματα, το Θάνο Μικρούτσικό, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μπάμπη Στόκα και τους αείμνηστους Νίκο Παπάζογλου, Μανώλη Ρασούλη, Μάνο Λοϊζο, Δημήτρη Μητροπάνο.
Ευτυχώς, δεν είχα ποτέ παρωπίδες στα μουσικά ακούσματα κι αυτό διότι η μουσική είναι κάτι σαν το ουράνιο τόξο, δηλαδή …έχει πολλές αποχρώσεις.

RR – Μπορείτε να αναφέρατε κάποια ‘’μη αναμενόμενα’’ προσωπικά σας μουσικά γούστα;
ΓΔ – Ρεμπέτικο. Το λατρεύω! Μουσική Soundtracks και Ethnic επίσης!

RR – Πώς σας αρέσει να διασκεδάζετε; Όταν δεν ασχολείστε επαγγελματικά με τη μουσική σας, με ποιές μουσικές ‘’ξεκουράζεστε’’;
ΓΔ – Μουσικές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Μου αρέσουν πολύ οι συλλογές του Putumayo, Café del Mar, όπως επίσης και συγκεκριμένα ελληνικά παραδοσιακά μουσικά ακούσματα.

RR – Πώς βλέπετε γενικά τις ελληνικές μουσικές παραγωγές; Παγκοσμίως, ποιά σκηνή θεωρείτε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη; Λείπει κάτι από την μουσική σκηνή σήμερα;
ΓΔ – Ξεκινάω από την τελευταία ερώτηση. Από την ελληνική μουσική σκηνή θεωρώ ότι λείπει και δεν προβάλλεται μία μεγάλη μερίδα νέων δημιουργών με πολύ αξιόλογες δουλειές οι οποίες χάνονται με τον καιρό κι αυτό διότι ενδεχομένως το «σύστημα» επαναπαύεται με τους ήδη φθασμένους καλλιτέχνες. Αναπτυσσόμενες μουσικές σκηνές είναι της Μεγάλης Βρετανίας, της Αμερικής και ίσως της Γερμανίας (ηλ. Μουσική). Οι ελληνικές παραγωγές σίγουρα έχουν περιθώρια βελτίωσης. Είναι σε ένα καλό επίπεδο.

RR – Ποιά είναι τα 5 πιο αγαπημένα σας τραγούδια, χωρίς περιορισμούς στον χωροχρόνο;!
ΓΔ – Δύσκολη απάντηση… Με μια πρώτη σκέψη θα έλεγα
Wish you were here – Pink Floyd
I put a spell on you – J. Cocker
Εσύ εκεί – Μάνος Ξυδούς
Ήτανε μια φορά – Ν. Ξυλούρης
Μου αρέσει να μην λέω πολλά – Υπόγεια Ρεύματα

RR – Σας επηρεάζει, και με ποιούς τρόπους η ελληνική και παγκόσμια κατάσταση;
ΓΔ – Προσωπικά δεν με έχει επηρεάσει κι αυτό διότι έχω μάθει στη ζωή μου να ζω και με τα λίγα, αλλά και με τα πολλά. Όλα είναι θέμα ισορροπίας. Παν μέτρον άριστον, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Δεν σας κρύβω ότι με ενοχλεί αυτού του είδους ο συγκεντρωτισμός και «σταβλισμός» των ανθρώπων, ο οποίος εξελίσσεται ραγδαία υπό το κράτος φόβου και τρομοκρατίας. Το παιχνίδι είναι καθαρά γεωπολιτικό και έχει να κάνει με τη διαχείριση και αξιοποίηση των πηγών ενέργειας στον πλανήτη. Ζούμε κατά τη γνώμη μου στον 21ο Μεσαίωνα. Αυτό που με προβληματίζει έντονα στη χώρα μας είναι ο ωχαδερφισμός και η κατά τα άλλα μαγκιά, η έλλειψη γενικότερης παιδείας, η έλλειψη αυτοκριτικής (πράγμα δύσκολο τελικά), η αδιαφορία και το ψέμα. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν ήμασταν αλληλέγγυοι θα ήμασταν πρότυπο χώρας. Έχουμε αποδείξει κατά το παρελθόν ότι ενωμένοι είμαστε ικανοί για τα πάντα. Ο εγωισμός μας τα χαλάει….
Όλα αυτά από κάπου ξεκινάνε…. Ας αναρωτηθούμε όλοι .

RR – Τί σας προκαλεί αγωνία/ φόβο/ ελπίδα;
ΓΔ – Αγωνία για το μέλλον των νέων παιδιών.
Φόβος δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου κι αυτό διότι είμαι συμβιβασμένος τόσο με τη ζωή όσο και με το θάνατο.
Ελπίδα….όσο υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι.

RR – Καλύτερη/ ατυχέστερη στιγμή σε live εμφανίσεις σας.
ΓΔ – Όμορφη στιγμή όταν τραγούδησα μπροστά στη Βουλή στις 27 Ιουλίου 2011, στη γιορτή της Δημοκρατίας. Εκεί ένιωσα πολύ όμορφα. Επίσης όμορφα αισθάνθηκα την ημέρα της παρουσίασης του cd ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ.
Άτυχη στιγμή είχα όταν βρέθηκα να τραγουδάω σε ένα χώρο για 7 άτομα. Εκεί ένιωσα λίγο περίεργα. Δεν σταμάτησα κι αυτό διότι πιστεύω ότι ένας καλλιτέχνης πρέπει πάντα να τιμάει τους καλεσμένους του.

RR – Ποιά συνεργασία ‘’ποθείτε ευσεβώς’’;!
ΓΔ – Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής θα επιθυμούσα να συνεργαστώ με το Βασίλη Παπακωσταντίνου, τον Μπάμπη Στόκα, το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Θάνο Μικρούτσικο και τα Υπόγεια Ρεύματα. Όχι ότι αποκλείω τον υπόλοιπο αξιόλογο καλλιτεχνικό κόσμο της έντεχνης και ροκ μουσικής.

RR – Τί είναι για εσάς ‘’μουσική’’;
ΓΔ – Η μουσική είναι η ζωή μου, η ανάσα και το οξυγόνο μου. Χωρίς τη μουσική μου είναι δύσκολο να εκφράσω τα «αποτυπώματα» των σκέψεών μου. Η μουσική με γεμίζει και με ολοκληρώνει ως άνθρωπο.

RR – Πώς ορίζετε την ευτυχία (βλ. Καλή τύχη), τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.
ΓΔ – Η ευτυχία για μένα κρύβεται στην αγάπη για τη ζωή, στην αγάπη μας προς τους ανθρώπους που πραγματικά μας αγαπάνε, στην δύναμη που αντλούμε από το Σύμπαν σε καθημερινή βάση, στα απλά πράγματα και όχι στα ματαιόδοξα και βασικά στην υγεία.

RR – Τί σας γεμίζει με χαρά;
ΓΔ – Χαρά με γεμίζει η ίδια η ζωή, η καλή σχέση μεταξύ των ανθρώπων, μια όμορφη βόλτα στην παραλία, μια συγκέντρωση φίλων σε σπίτι , ένα καλό βιβλίο, η καλή ανθρώπινη συμπεριφορά, ένα δυναμικό live με τη μουσική παρέα, μία πράξη προς έναν συνάνθρωπο με την ελπίδα να τον δω να χαμογελάει!

RR – Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;
ΓΔ – Την έμπνευση μου την αντλώ από τις εικόνες που μου χαρίζει η ζωή. Επίσης η έμπνευσή μου αντλείται από τη συναισθηματική μου κατάσταση και τα γεγονότα που εξελίσσονται γύρω μου. Δεν αφήνω τίποτα απαρατήρητο. Μπορώ να πιαστώ από μία λέξη και να δημιουργήσω ολόκληρο story.

RR – Αν ήσασταν χρώμα, ποιό θα ήταν αυτό και γιατί;
ΓΔ – Πορτοκαλί: χρώμα της επικοινωνίας

RR – Ποιό είναι το νόημα της ζωής;
ΓΔ – Να χαίρεσαι την κάθε ημέρα που σου χαρίζεται χωρίς να βλάπτεις άλλους ανθρώπους, να χαίρεσαι που είσαι υγιής, να εκτιμάς αυτό που έχεις.

RR – Τί θα θέλατε να πείτε, κλείνοντας, στους ακροατές του RedRock.Gr;
ΓΔ – Θα ήθελα να ευχηθώ καλή συνέχεια στην πορεία του σταθμού με πολλή υγεία και αγάπη! Καλή δύναμη με υγεία και αισιοδοξία προς τους ακροατές και να μην φοβόνται τίποτα. Ότι είναι να γίνει…γίνεται!!!

Ευχαριστούμε πολύ!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση