GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Άρης είχε πολύ οξυγόνο κάποτε

Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι η ατμόσφαιρα του Αρη ήταν πλούσια σε οξυγόνο πολύ πριν το πολύτιμο για τη ζωή στη Γη αέριο αποκτήσει έντ...


Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι η ατμόσφαιρα του Αρη ήταν πλούσια σε οξυγόνο πολύ πριν το πολύτιμο για τη ζωή στη Γη αέριο αποκτήσει έντονη παρουσία στον πλανήτη μας.
Αρειανό οξυγόνο

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν και συνέκριναν μετεωρίτες που ήρθαν στη Γη από τον Αρη και πετρώματα που μελέτησε στο Κόκκινο Πλανήτη το ρομπότ εξερεύνησης Spirit.

Τα ευρήματα οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η ατμόσφαιρα του Αρη ήταν πλούσια σε οξυγόνο πριν από περίπου τέσσερα δισ. έτη. Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» έχει ήδη γίνει αντικείμενο διαμάχης στην επιστημονική κοινότητα αφού κάποιοι επιστήμονες αμφισβητούν την ορθότητα της.

Αν πάντως η άποψη των ερευνητών επιβεβαιωθεί και πράγματι η παρουσία του οξυγόνου στον Αρη ήταν έντονη τότε θα ενισχυθεί σημαντικά η θεωρία ότι κάποτε ο Κόκκινος Πλανήτης είχε ατμοσφαιρικές συνθήκες, θερμοκρασία και συνθήκες (νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια) που τον έκαναν κατοικήσιμο και φιλικό στη ζωή. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι τα επίπεδα του οξυγόνου στη Γη αυξήθηκαν αξιοσημείωτα πριν από περίπου 2,5 δις έτη.

Οι μηχανισμοί

Η δραστική αύξηση του οξυγόνου στη γήινη ατμόσφαιρα που έχει λάβει την ονομασία «Συμβάν της Μεγάλης Οξείδωσης» συνδυάστηκε με την ανάδυση νέων πιο πολύπλοκων μορφών ζωής, όπως τα φωτοσυνθετικά βακτήρια. Το οξυγόνο του Αρη εκτιμάται ότι ήταν προϊόν της χημικής διάσπασης του νερού, της φωτόλυσης. Καθώς οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα του Άρη αλληλεπίδρασαν με την ακτινοβολία του Ήλιου, διασπάστηκαν σε υδρογόνο και οξυγόνο. Βέβαια όπως συνέβη και στη Γη είναι πιθανό όταν ο Aρης ήταν φιλικός στη ζωή να είχαν αναπτυχθεί κάποιες μικροβιακές μορφές ζωής εκεί που συνέβαλαν εν μέρει στη δημιουργία του οξυγόνου.
katohika.gr

1 σχόλιο

  1. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΟΥΦΗΞΕ ΟΛΟ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση