GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ομόνοια έχει ... άρωμα Κρήτης!

της Κορίνας Καφετζοπούλου. Μπορεί ζει και να εργάζεται στην Αθήνα 35 χρόνια, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να κουβαλά στην Κρήτη παν...


της Κορίνας Καφετζοπούλου.

Μπορεί ζει και να εργάζεται στην Αθήνα 35 χρόνια, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να κουβαλά στην Κρήτη παντού. Στο σπίτι, στην εργασία, και να την προσφέρει απλόχερα και στους φίλους.

Και είναι τόσο πιστός σε αυτή την σχέση που το κεντρικό υποκατάστημα τράπεζας στην καρδιά της Αθήνας, στην Ομόνοια, μυρίζει φασκόμηλο και μελισσόχορτο, διότι με τέτοια αρώματα ... που να φτουρήσει και ο καφές;

«Δεν υπάρχει Κρητικός του λεκανοπεδίου Αττικής που θα μπει στην τράπεζα, θα "ακούσει" τη μυρωδιά και δεν θα ψάξει να βρει από πού προέρχεται η ευωδιά και κυρίως ποιος την έφερε!» λέει φανερά περήφανος και γελώντας στο MadeinCreta o κ. Μανώλης Παπαδόσηφος ή αλλιώς ο "Κρητικός" όπως τον φωνάζουν οι συνάδελφοί του.

Ο κ. Παπαδόσηφος είναι από το Σπήλι Αγίου Βασιλείου, με καταγωγή Σφακιανή. Από πάντα είχε μια μανία με τις συλλογές: τις κλασσικές, με τα νομίσματα και χαρτονομίσματα (στην κατοχή του έχει νομίσματα από το 1900 επί Κρητικής Πολιτείας και ότι έχει κυκλοφορήσει μέχρι το 2000) γραμματόσημα, παλιά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν πριν τη δεκαετία του 60’ στην κρητική ύπαιθρο όπως επίσης και είδη λαϊκής τέχνης και οικοσκευής.

Δε σταμάτησε όμως στα κλασικά πεδία, επεκτάθηκε και σε πιο περίεργα, και έχει πλέον σε βιτρίνες την πλήρη σειρά του λαϊκού λαχείου 52 εβδομάδων από το 2005 μέχρι σήμερα!

Και επειδή όλα αυτά δεν τον ικανοποιούσαν διότι δε "μύριζαν" Κρήτη, άρχισε να συλλέγει κομμάτια του νησιού. Έφτιαξε συλλογές με σαλιγκάρια, καρύδια, αμύγδαλα, χαρούπια ... μέχρι και βελανίδια!

Η Κρητική γη σε κάδρο

Τα τελευταία χρόνια ο κ. Μανώλης Παπαδόσηφος αποφάσισε να πάρει τα βουνά και άρχισε να μαζεύει βότανα - αρωματικά φυτά και αγριολούλουδα των Κρητικών βουνών - όχι για να τα πιες στο ποτήρι αλλά για να τα κρεμάσεις στον τοίχο (!) αφού τα αποξηραίνει και τα τοποθετεί σε κάδρα.

Στα μπουκέτα των αποξηραμένων φυτών, αναγράφεται η ονομασία και φυσικά οι θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Για να το καταφέρει αυτό μια φορά το μήνα επισκέπτεται το Σπήλι.

«Κάθε μήνα στα βουνά της Κρήτης βγαίνουν και ξεχωριστά βότανα και άλλα ενδημικά φυτά. Το Μάιο που πήγα στο Σπήλι, ήταν η εποχή του φασκόμηλου, της ρίγανης και του μελλισσόχορτου. Τα πήρα φρέσκα για να τα αποξηράνω και να τα βάλω στα κάδρα τους.

Ό,τι δεν μπαίνει σε κάδρο μπαίνει σε σακουλάκια με ετικέτα φωτογραφία από τις βρύσες του Σπηλίου. Τα σακουλάκια με τα βότανα τα δίνω πιο πολύ σε φίλους και συναδέλφους, για να ξέρουν τί φυτρώνει στο νησί αλλά και τί γεύση έχει η Κρήτη», λέει στο MadeinCreta.

Ο κ. Μανώλης όλα αυτά τα κάνει για δύο ιερούς σκοπούς. Θέλει όταν με το καλό συνταξιοδοτηθεί, να επιστρέψει στην Κρήτη, να φτιάξει το δικό του μουσείο και να εκθέσει όλες του τις συλλογές, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο σπίτι του.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι με αυτά τα καδράκια ενισχύει με τον τρόπο του και την 80χρονη μητέρα που ζει στο Σπήλι και εργάζεται από το 1960 μέχρι και σήμερα μέρα νύχτα στο μαγαζάκι της, στο χωριό.

Το πρώτο μπακάλικο ήταν και τώρα φιλοξενεί τουριστικά και τα κάδρα του γιου της με τα αποξηραμένα βότανα και τις διάφορες συλλογές.


madeincreta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση