GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επίσκεψη Χατζηδάκη στο Βερολίνο: Προθυμία στήριξης της Ελλάδας από τη γερμανική πλευρά

Προθυμία της Γερμανικής πλευράς να στηρίξει το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο , που θα λειτουργεί με... ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προέκ...

Προθυμία της Γερμανικής πλευράς να στηρίξει το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο , που θα λειτουργεί με... ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προέκυψε κατά τις συναντήσεις του υπουργού ανάπτυξης στο Βερολίνο σήμερα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γερμανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και χθες με τους κυρίους Σόιμπλε και Ρέσλερ.

Στόχος του Ταμείου να καλύψει ως ένα βαθμό το κενό χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μέτοχοι του Ταμείου θα είναι η ελληνική κυβέρνηση, διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Η ελληνική και η γερμανική πλευρά θα έχουν συνεχείς επαφές τις επόμενες μέρες για το σκοπό αυτό.

Παρακάτω το δελτίο τύπου του υπουργείου για την επίσκεψη του υπουργού στο Βερολίνο

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ.Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα στο Βερολίνο με το διευθύνοντα σύμβουλο της Γερμανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας KFW, κ. Ούρλιχ Σρέντερ. Θέμα της συνάντησης ήταν η ίδρυση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου και η στήριξη από την πλευρά της KFW . Για το ίδιο θέμα προηγήθηκαν χθες συναντήσεις του κ. Χατζηδάκη με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Στέφεν Καπφέρερ. Στη δεύτερη συνάντηση συμμετείχε, παρότι δεν ήταν προγραμματισμένο, και ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και Υπουργός Οικονομίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ.

Από τις συναντήσεις προέκυψε η προθυμία της Γερμανικής πλευράς να στηρίξει την Ελληνική προσπάθεια που εισέρχεται πλέον στην τελική της φάση. Στόχος του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου , που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα είναι να καλύψει ως ένα βαθμό το κενό χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, ιδιαίτερα δε των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μέτοχοι του Ταμείου θα είναι η ελληνική κυβέρνηση, διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Η ελληνική και η γερμανική πλευρά θα έχουν συνεχείς επαφές τις επόμενες μέρες για το σκοπό αυτό.

Πέραν των συζητήσεων για την ίδρυση του Ταμείου, ο Αντικαγκελάριος κ. Ρέσλερ εξέφρασε στον κ. Χατζηδάκη την πρόθεση της Γερμανίας να συμβάλει στην προώθηση των Ελληνικών εξαγωγών με δικούς της μηχανισμούς και διμερή επιμελητήρια σε χώρες που δεν υπάρχει η κατάλληλη δικτύωση από πλευράς της Ελλάδας. Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σόϊμπλε σημείωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει την επαγγελματική κατάρτιση ενός σημαντικού αριθμού Ελλήνων νέων ανέργων, όπως συνέβη πρόσφατα με την Ισπανία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης: η Ελληνική θέση». Ομιλητής ήταν επίσης ο Υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Στέφεν Κάμπιτερ. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Χανς-Γκερντ Πέτερινγκ.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά με τις συναντήσεις του:

«Μετά από ένα χρόνο δύσκολων διαπραγματεύσεων για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία. Η Τρόικα έχει πειστεί και θα υπάρξει σχετική ρητή πρόβλεψη στο αναθεωρημένο κείμενο του Μνημονίου. Εκφράστηκε όμως εξίσου σαφής πρόθεση για στήριξη της προσπάθειας από τη Γερμανική πλευρά μέσω της KFW. Οι εξελίξεις αυτές, άλλωστε συνάδουν απολύτως με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με τη στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δε των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Με την ίδρυση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου επιδιώκουμε να έχουμε μια σημαντική συνεισφορά στον περιορισμό του προβλήματος της ρευστότητας. Γι’αυτό και θέλουμε να το δομήσουμε βασιζόμενοι στις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και συνεργαζόμενοι με τους πιο αξιόπιστους διεθνείς εταίρους. Έχοντας πλέον πείσει για την αναγκαιότητα της ίδρυσής του και την ανάγκη στήριξής του, προχωρούμε πλέον από τη φάση των διαπραγματεύσεων στη φάση της δημιουργίας του Ταμείου».
skai.gr

1 σχόλιο

  1. και να φανταστεί κανείς ότι ο συγκεκριμένος έχει φάει κυριολεκτικά ξύλο.
    καμαρώνει επειδή είδε τον Σόιμπλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση