GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οργή για τη βρετανική κατασκοπία στη σύνοδο των G20

Με οργή αντέδρασαν Τουρκία, Νότια Αφρική και Ρωσία στην αποκάλυψη ότι η βρετανική κυβέρνηση κατασκόπευσε πολιτικούς και ανώτατους αξ...


Με οργή αντέδρασαν Τουρκία, Νότια Αφρική και Ρωσία στην αποκάλυψη ότι η βρετανική κυβέρνηση κατασκόπευσε πολιτικούς και ανώτατους αξιωματούχους τους...
στη διάρκεια της συνόδου των G20, το 2009 στο Λονδίνο.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα δήλωσε ότι ήταν απαράδεκτο το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές κλήσεις και παρακολουθούσε τους υπολογιστές του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, καθώς και 15 μελών της αντιπροσωπείας του. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, η υποκλοπή σε βάρος ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι «σκανδαλώδης», πρόσθεσε.

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη έγγραφο της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας GCHQ.

Το υπουργείο κάλεσε τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Άγκυρα, για του εκφράσει την οργή της Τουρκίας κατά πρόσωπο. Ένας εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανέγνωσε επίσημη δήλωση λέγοντας: "Οι ισχυρισμοί της Guardian είναι πολύ ανησυχητικοί ... Αν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθείς, αυτό θα ήταν σκανδαλώδες για το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε μια εποχή που η διεθνής συνεργασία εξαρτάται από την αμοιβαία εμπιστοσύνη, το σεβασμό και τη διαφάνεια, μια τέτοια συμπεριφορά από μια συμμαχική χώρα είναι απαράδεκτη".

Η Guardian αποκάλυψε ότι η GCHQ, στόχευσε τον Μεχμέτ Σιμσέκ, υπουργό Οικονομικών και πρώην τραπεζίτη της Merrill, κατά τη διάρκεια της συνόδου της G20 στο Λονδίνο, το Σεπτέμβριο του 2009, καθώς και άλλα 15 άτομα της συνοδείας του και της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. Δεν είναι σαφές εάν και ποια από τα μέλη της αντιπροσωπίας τέθηκε τελικά υπό παρακολούθηση.

Στόχος ήταν η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη θέση της Τουρκίας για τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας οικονομικής δομής, στον απόηχο της παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης.

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια δύσκολη ώρα για τις τουρκο-βρετανικές σχέσεις. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει κατηγορήσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, και ιδίως το BBC, ότι υποθάλπτουν τις βίαιες ταραχές και διαμαρτυρίες κατά της διακυβέρνησής του. Ο Ερντογάν έχει μιλήσει επανειλημμένα για μια «διεθνή συνωμοσία». Η είδηση ότι ο υπουργός Οικονομικών του πραγματικά ήταν το θύμα μιας βρετανικής επιχείρησης κατασκοπίας, θα ενισχύσει τους ισχυρισμούς του.

Το νοτιοαφρικανικό ΥΠΕΞ, το οποίο ήταν επίσης στόχος της GCHQ από το 2005, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του. Μια ανακοίνωσή του αναφέρει: «Δεν έχουμε ακόμη το σύνολο των στοιχείων, αλλά επί της αρχής, θα καταδικάσουμε την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα αν προέρχεται από αυτούς που ισχυρίζονται ότι είναι δημοκράτες".

Η Guardian αποκάλυψε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρακολουθούνταν από την αμερικανική NSA στη διάρκεια της ίδιας συνόδου, θέτοντας ερωτήματα για τη χρήση των αμερικανικών βάσεων στη Βρετανία.

Στη Μόσχα, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αποκάλυψη του Guardian ότι οι κατάσκοποι των ΗΠΑ είχαν υποκλέψει άκρως απόρρητες επικοινωνίες του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας και να επισκιάσει τη σύνοδο της G8 στη Βόρεια Ιρλανδία, τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Λεπτομέρειες σχετικά με την κατασκοπεία, που αναφέρονται σε ενημερωτικό έγγραφο της NSA, διέρρευσαν από τον Έντουαρρντ Σνόουντεν.

directnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση