GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ξαφνικό θάνατο» για 10.000 υπαλλήλους απαιτεί η τρόικα

Γράφει ο Πέτρος Παπαβασιλείου  Σε ιδιαίτερα σκληρή γραμμή κινήθηκαν οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των δανειστών κατά την σημερινή συνά...


Γράφει ο Πέτρος Παπαβασιλείου

 Σε ιδιαίτερα σκληρή γραμμή κινήθηκαν οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των δανειστών κατά την σημερινή συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το φλέγον ζήτημα της μείωσης του Δημοσίου.

Αν και συμφωνήθηκε να τηρηθεί σιγή ασυρμάτου για την ατζέντα των διαπραγματεύσεων το e-reportaz.gr εξασφάλισε τις κατευθυντήριες «γραμμές» πάνω στις οποίες δομήθηκε το εναγώνιο deal. Σύμφωνα, λοιπόν, με αποκλειστικές πληροφορίες η τρόικα ζήτησε –και μάλιστα σε επιτακτικό και έντονο ύφος- την άμεση απόλυση 10.000 δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ενημερώθηκε άμεσα για τα όσα διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες, ανέφερε ότι η ακριβής διατύπωση των δανειστών ήταν: «Απολύσεις ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ».

Όταν η ελληνική πλευρά αντέτεινε πως υπάρχει ο κίνδυνος να απομακρυνθεί προσωπικό χωρίς αξιολόγηση –κάτι που θέλει να αποφύγει πάση θυσία ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης- οι εκπρόσωποι των δανειστών απάντησαν ότι «ο χρόνος που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση εξαντλήθηκε…».

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικα για να αποδείξουν ότι κινούνται κάτω από ασφυκτική χρονική πίεση δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα προλάβουν να καταρτίσουν έκθεση αξιολόγησης –κάτι που πρέπει να γίνει έως την Παρασκευή- με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η έγκαιρη έγκριση και εκταμίευση της επόμενης δόσης – μαμούθ.

Το πιο σημαντικό ίσως σημείο τριβής ήταν η…ονοματοδοσία της αποφόρτισης του Δημοσίου. Η ελληνική πλευρά προσκόμιζε τους όρους «μετακινήσεις» και «μετατάξεις», ενώ η τρόικα επέμενε στη λέξη «απολύσεις». Όταν στη συνέχεια, για τη διευκόλυνση των συζητήσεων, παρακάμφθηκε ο σκόπελος των ορισμών, το νέο εμπόδιο που προέκυψε αφορούσε στη μεθοδολογία. Το υπουργείο πρότεινε την μετάταξη 4.000 καθηγητών από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, προκειμένου να βελτιωθούν οι αριθμοί, ωστόσο οι δανειστές απέρριψαν κατηγορηματικά το συγκεκριμένο σενάριο, προβάλλοντας –για ακόμα μια φορά- την άμεση απόλυση υπαλλήλων. Στο ίδιο χρονικό σημείο η ελληνική πλευρά έριξε στο τραπέζι τη μείωση του προσωπικού που θα επέλθει από την συγχώνευση και κατάργηση πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όμως και πάλι οι δανειστές αντιμετώπισαν με δυσπιστία την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι δημιουργείται απόλυτη ρήξη οι ψυχραιμότεροι εμφάνισαν έναν σχεδιασμό που ενέχει πολλά κοινά σημεία με αυτόν της ΕΡΤ. Έγκυρη κοινοτική πηγή, με γνώση του αντικειμένου των σημερινών συζητήσεων, ανέφερε ότι «η μείωση του προσωπικού θα γίνει ανά 2.000 υπαλλήλους κάθε φορά, έως ότου συμπληρωθεί ο αριθμός των 10.000 μετακινήσεων, μετατάξεων ή απολύσεων». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ώρες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ρίξει…ζαριά προκειμένου να εντοπίσει τις πέντε ή και περισσότερες δεξαμενές από τις οποίες θα προκύψει ο αριθμός των μετακινούμενων υπαλλήλων.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, πρώτοι στη λίστα για μετάταξη, μετακίνηση ή απόλυση είναι οι εκπαιδευτικοί, οι υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και όσοι υπηρετούν σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι θα υποστούν κατάργηση ή συγχώνευση. Σε ερώτηση του e-reportaz.gr για το αν συμπίπτουν οι φορείς που εξετάζεται να κλείσουν με αυτούς οι οποίοι ήδη έχουν ακουσθεί ότι οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση οι συνομιλητές μας αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου δεν αποκλείεται να οδηγηθεί τελικώς σε «τυφλές απολύσεις» – εξέλιξη η οποία θα πλήξει άμεσα το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διαπιστώνει ιδίοις όμμασι τις πολιτικές αντιξοότητες που κρύβουν οι ξύλινες επενδύσεις του γραφείου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
e-reportaz.gr

5 σχόλια

  1. "Συντριβή" υπέστησαν οι κυβερνητικές παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΟΛΜΕ , ενώ «σάρωσαν» οι αριστερές παρατάξεις οι οποίες για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση αποκτούν πλειοψηφία στην Ομοσπονδία.
    Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝΕΚ) με 126 ψήφους και 3 έδρες , η οποία αύξησε το ποσοστό από τις τελευταίες εκλογές του 2011 κατά 57,5%
    Η ΠΑΣΚ καταποντίστηκε χάνοντας -58,9% της δύναμής της , σε σχέση με το 2011. Ελαβε 44 ψήφους και 1 έδρα
    Πολύ μικρότερες απώλειες από την ΠΑΣΚ είχε η ΔΑΚΕ . Έχασε από τη δύναμή της το -14,2%. Έλαβε 103 ψήφους και 3 έδρες
    Σημαντική άνοδο κατά 47,1% σημείωσε η παράταξη Συσπειρώσεις (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) . Έλαβε 75 ψήφους και 2 έδρες
    Κατά 20,3% αύξησε τη δύναμη του και το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ). Έλαβα 71 ψήφους και 2 έδρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΡΕ ΤΡΟΙΚΑΝΟΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΚΈΤΑ ΨΑΞΊΜΑΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΌΠΑΝΟΙ...

    Οι 18 ολιγάρχες που χρωστούν στις τράπεζες 10,6 δις!!!!!


    H υπερχρέωση των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

    Ποιος θα το περίμενε όμως, ότι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, βαριά ονόματα της ολιγαρχίας του πλούτου στη χώρα μας, θα ήταν κυριολεκτικά βουτηγμένοι στα χρέη; Αρκετοί από αυτούς μάλιστα, βρίσκονται σε άσχημη οικονομική θέση, καθώς οι επίτροποι, που έχουν τοποθετηθεί στις τράπεζες, κατ΄εντολή της τρόικας, έχουν «παγώσει» προς το παρόν, τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων.

    Χωρίς πολλά λόγια, δείτε τι αποκαλύπτουν οι ισολογισμοί, για τα... «θαλασσοδάνεια» μερικών εκπροσώπων του επιχειρηματικού κατεστημένου της χώρας μας. Έχουμε και λέμε:

    AXON HOLDINGS:Το επιχειρηματικό όχημα του Θωμά Λιακουνάκου. Το 2012 παρουσίαζε τραπεζικό δανεισμό 447,2 εκατ. Ευρώ. Μόνο η θυγατρική του ομίλου EUROMEDICA, έχει χρέη προς τις τράπεζες, που ξεπερνούν τα 372, 7 εκατ. Ευρώ.

    ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ: Δηλαδή με άλλα λόγια,MEGA CHANNEL, το...μεγάλο κανάλι, των τριών.. ισχυρών, Μπόμπολα, Ψυχάρη, Βαρδινογιάννη. Το 2012, λοιπόν, ο τραπεζικός δανεισμός έφτασε τα 123,5 εκατ. ευρώ περίπου., μαζί και με το νέο δάνειο των 98 εκατ. ευρώ, που προκάλεσε την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων.

    ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ: Το δίκτυο των επιχειρήσεων που ελέγχει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, έχει χρέη ύψους 861,3 εκατ. ευρώ. Εδώ υπάρχει και το εξής ενδιαφέρον. Η Korinthoς Power, μια εταιρία στην οποία συμμετέχουν, κατά 65% ο Όμιλος Μυτιληναίου, και κατά 35% ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, χρωστάει στις τράπεζες 172,5 εκατ. ευρώ.

    INTRACOM: Εδώ τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Intracom ίσον Σωκράτης Κόκκαλης. Ο όμιλος, από ομολογιακά και τραπεζικά δάνεια, χρωστάει 315,7 εκατ. ευρώ.

    ΌΜΙΛΟΣ ΠΗΓΑΣΟΥ: Η εκδοτική... «αυτοκρατορία» της οικογένειας Μπόμπολα έχει χρέη προς τις τράπεζες 164,3 εκατ. ευρώ.

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο κατασκευαστικός όμιλος της οικογένειας Μπόμπολα. Δηλαδή βασικά, όπου δημόσια έργα, βλέπε Ελλάκτωρ. Και όμως, τα τραπεζικά δάνεια που έχει πάρει ο όμιλος, ανέρχονται σε 1,7 δις ευρώ.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ: Μετά τον αείμνηστο Λαμπράκη, ισχυρός άνδρας του ομίλου είναι πλέον ο Σταύρος Ψυχάρης. Ο τραπεζικός δανεισμός αγγίζει τα 134 εκατ. ευρώ.

    ΜΟΤΟR OIL: Έχουμε ήδη αναφερθεί στην οικογένεια Βαεδινογιάννη. Πάμε να δούμε τι χρωστάει η πετρελαϊκή «ναυαρχίδα» της οικογένειας στις τράπεζες. 1,2 δις ευρώ περίπου.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ: Οικογένεια Στέγγου, Πόρτο Καρράς, σκάνδαλο στην Χαλκιδική, και πάει λεγοντας. Εδώ ο ισολογισμός μας δείχνει τραπεζικό δανεισμό μόλις 22.9 εκατ. ευρώ.

    STAR CHANNEL: Πάλι οι Βαρδινογιάννηδες. Ο τηλεοπτικός σταθμός έχει τραπεζικά χρέη 58,1 εκατ. ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΕ ΤΡΟΙΚΑΝΟΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΚΈΤΑ ΨΑΞΊΜΑΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΌΠΑΝΟΙ...

    Οι 18 ολιγάρχες που χρωστούν στις τράπεζες 10,6 δις!!!!!

    ΟΜΙΛΟΣ ANT1: Το δημιούργημα του Μίνωα Κυριακού, το οποίο πλέον κατευθύνει ο υιός, Θεόδωρος Κυριακού. Τα δάνεια από τις τράπεζες ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ.

    ALPHA TV: Στον τηλεοπτικό σταθμό, κυρίως μέσω της INTERTECH, μεγαλομέτοχος είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Τραπεζικός δανεισμός; 58 εκατ. ευρώ.

    J&P ΑΒΑΞ: Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, με τραπεζικό δανεισμό 268,9 εκατ. ευρώ.

    MARFIN INVESTMENT GROUP: Ο όμιλος, που μας έχει...ταλαιπωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια με διάφορες υποθέσεις, όπως ΟΤΕ, Ολυμπιακή, Λαϊκη Τράπεζα κ.α., και δημιούργημα του Ανδρέα Βγενόπουλου. Τα χρέη προς τις τράπεζες ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ.

    ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Μια παραδοσιακή δύναμη, στο χώρο των μετάλλων. Ο όμιλος έχει τραπεζικά ανοίγματα 1.1 δις ευρώ.

    ΤΙΤΑΝ: Σχεδόν μονοπώλιο στο χώρο των τσιμέντων, και με τραπεζικό δανεισμό, που φάνει το 1δις ευρώ περίπου.

    FORTHNET: Ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος που κατέχει το συνδρομητικό κανάλι NOVA, έμφανίζει τραπεζικό δανεισμό 331 εκατ. ευρώ.

    MINOAN LINES: Μεγάλη ιστορία. Πρώην Μινωϊκές Γραμμές, ναυάγιο ΕΧΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, αυτοκτονία Παντελή Σφηνιά. Και χρέη 270,1 εκατ. ευρώ.

    Το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού αυτών και μόνο των επιχειρήσεων, ξεπερνάει τα 10,6 δις ευρώ. Και είναι ενδεικτικά παραδείγματα, του πόσο «φεσωμένοι» στις τράπεζες είναι οι περισσότεροι από τους ολιγάρχες του χρήματος στη χώρα μας. Για αυτό, όταν μιλάμε για «θαλασσοδάνεια», ΑΝ ΑΡΧΊΣΟΥΜΕ ας στα δάνεια των πολιτικών κομμάτων! ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΤΗΣ ΤΑΤΙΑΝΑΣ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Reuters: Διορία τριών ημερών δίνουν στην Ελλάδα*! Τι λέτε ΡΕΕΕΕΕΕ Η ΠΛΆΚΑ ΈΧΕΙ ΚΑΙ ΌΡΙΑ... 5 Ιουλίου λήγει το άλλο “ακούρευτο”…ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΛΑΒΕΙ “ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ”. Ίσα ίσα για να πληρωθεί το ομόλογο των Vulture Funds δηλαδή…

    Διορία τριών ημερών έχει η Ελλάδα προκειμένου να πείσει τους διεθνείς δανειστές της ότι μπορεί να εκπληρώσει τους όρους που προβλέπει το μνημόνιο και να λάβει την επόμενη δόση της βοήθειας, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης τους
    οποίους επικαλείται το Reuters.

    Όλως τυχαίως όπως έχει αποκαλύψει το Ολυμπία, (ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ “ΑΚΟΥΡΕΥΤΟ” ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ! ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ.)

    Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε χθες νέες σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ελπίζοντας ότι η χώρα θα αποφύγει την τμηματική καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ...ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ...

    Στις 5 Ιουλίου λοιπόν, όλως τυχαίως με την λήξη της προθεσμίας, λήγει και ομόλογο σε ελβετικό φράγκο (με κωδικό CH0021839524), υπό αλλοδαπό δίκαιο, συνολικής ονομαστικής αξίας 650 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου 540 εκατ. ευρώ) και με κουπόνι 2,125% (CH0021839524).

    Την απόδοση του μπορείτε να την δείτε στο γράφημα. Ούτε στο καζίνο τέτοια κέρδη…

    Ναι, το ακούρευτο ομόλογο που διαχειρίστηκε επίσης Γερμανική τράπεζα, όπως αυτό της Deutsche Bank για το οποίο δεν απαντούσε ο Στουρνάρας στην βουλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Reuters: Διορία τριών ημερών δίνουν στην Ελλάδα*! Τι λέτε ΡΕΕΕΕΕΕ Η ΠΛΆΚΑ ΈΧΕΙ ΚΑΙ ΌΡΙΑ... 5 Ιουλίου λήγει το άλλο “ακούρευτο”…ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΛΑΒΕΙ “ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ”. Ίσα ίσα για να πληρωθεί το ομόλογο των Vulture Funds δηλαδή…

    Διορία τριών ημερών έχει η Ελλάδα προκειμένου να πείσει τους διεθνείς δανειστές της ότι μπορεί να εκπληρώσει τους όρους που προβλέπει το μνημόνιο και να λάβει την επόμενη δόση της βοήθειας, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης τους
    οποίους επικαλείται το Reuters.

    Όλως τυχαίως όπως έχει αποκαλύψει το Ολυμπία, (ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ “ΑΚΟΥΡΕΥΤΟ” ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ! ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ.)

    Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε χθες νέες σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ελπίζοντας ότι η χώρα θα αποφύγει την τμηματική καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ...ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ...

    Στις 5 Ιουλίου λοιπόν, όλως τυχαίως με την λήξη της προθεσμίας, λήγει και ομόλογο σε ελβετικό φράγκο (με κωδικό CH0021839524), υπό αλλοδαπό δίκαιο, συνολικής ονομαστικής αξίας 650 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου 540 εκατ. ευρώ) και με κουπόνι 2,125% (CH0021839524).

    Την απόδοση του μπορείτε να την δείτε στο γράφημα. Ούτε στο καζίνο τέτοια κέρδη…

    Ναι, το ακούρευτο ομόλογο που διαχειρίστηκε επίσης Γερμανική τράπεζα, όπως αυτό της Deutsche Bank για το οποίο δεν απαντούσε ο Στουρνάρας στην βουλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση