GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΕΠ Αττικής: Απολογισμός Μαΐου-Ιουνίου 2013

Τις εντάξεις έξι (6) νέων έργων, ιδιαίτερης αναπτυξιακής σημασίας για την Αττική, υπέγραψε κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου - Ιουνίου ...


Τις εντάξεις έξι (6) νέων έργων, ιδιαίτερης αναπτυξιακής σημασίας για την Αττική, υπέγραψε κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου - Ιουνίου 2013, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.
Τα έργα, που έχουν συνολικό προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ, αφορούν παρεμβάσεις αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής και των συνθηκών κυκλοφορίας:
Δευτερεύον αποχετευτικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Εκάλης του Δήμου Κηφισιάς, προϋπολογισμού 4.268.292.68 ευρώ
Κατασκευή του δικτύου ακαθάρτων της πόλης των Μεγάρων – Έργα Β’ φάσης, προϋπολογισμού 6.581.463,41 ευρώ
Προμήθεια εργαστηριακού και τεχνολογικού εξοπλισμού του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, προϋπολογισμού 1.807.720 ευρώ
Αγορά ακινήτου για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προϋπολογισμού 10.500.000 ευρώ
Προμήθεια εξοπλισμού του Τ.Ε.Ι. Πειραιά, προϋπολογισμού 1.902.287 ευρώ
Ποδηλατικός Άξονας «Φαληρικός Όρμος – Κηφισιά» και Αναπλάσεις σε ελεύθερους χώρους κατά μήκος του – Νότιο τμήμα, προϋπολογισμού 4.830.000 ευρώ

Συνολικά και για το χρονικό διάστημα από 01.07.2011, όταν η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης του ΠΕΠ Αττικής έως 30.06.2013, εντάχθηκαν με υπογραφή του Περιφερειάρχη στο ΠΕΠ Αττικής 131 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 565,4 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για ώριμα έργα που αφορούν:
στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής,
σε κοινωνικές υποδομές που αποσκοπούν στη στήριξη των πολιτών εν μέσω οικονομικής κρίσης, με έμφαση στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,
σε υποδομές εκπαίδευσης και υγείας,
στην αντιμετώπιση του προβλήματος των υγρών αποβλήτων της Αττικής και της ύδρευσης περιοχών, όπως τα Μέγαρα, η Αίγινα, το Αγκίστρι,
στην κατασκευή οδικών αξόνων περιφερειακής και υπερτοπικής εμβέλειας,
σε στοχευμένες αναπλάσεις για την αναζωογόνηση αστικών περιοχών,
σε λιμενικές υποδομές στο λιμάνι του Πειραιά,
στην αποκατάσταση των τελευταίων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Αττική,
στην αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2013 πραγματοποιήθηκαν και καταχωρήθηκαν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) συνολικές πληρωμές ύψους 39.151.011,27 ευρώ.

Oι πληρωμές αφορούν σε έργα, μεταξύ των οποίων είναι έργα υποδομών, ύδρευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα αναπλάσεων και πρασίνου, βελτιώσεις των οδικών υποδομών, σχολική στέγη, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα ψυχικής υγείας, σχολικά κτήρια, υποδομές εκπαίδευσης και υγείας, ποδηλατοδρόμια, καθώς και άλλα έργα κοινωνικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου του 2011, έχουν υπογραφεί οι Συμβάσεις 121 ενταγμένων έργων, προϋπολογισμού 285,6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και καταχωρηθεί δαπάνες συνολικού ποσού 287 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 11,96 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Στις Συμβάσεις των ενταγμένων έργων πρέπει να προστεθούν και οι συμβάσεις σε δύο (2) μεγάλα έργα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής, στο έργο του Τραμ στον Πειραιά, για το οποίο υπεγράφη Σύμβαση 50 εκ. ευρώ, και στο Σιδηροδρομικό έργο του Θριασίου, για το οποίο υπεγράφη Σύμβαση 86 εκ. ευρώ, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, αναμένεται να υπογράψει και τη Σύμβαση Κατασκευής του ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας με τα δίκτυα αποχέτευσης, ύψους 100 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά τις πληρωμές:

Ø Έχει επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από το μνημόνιο για το 1ο εξάμηνο 2013 για το ΠΕΠ Αττικής. Ο στόχος ήταν να καταχωρηθούν πληρωμές ύψους 56 εκ. ευρώ και, τελικά, οι πληρωμές έφτασαν τα 65,6 εκ. ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:

«Από την 1η Ιουλίου 2011 που έχουμε αναλάβει ως Περιφέρεια Αττικής τη διαχείριση του ΕΣΠΑ δουλεύουμε σκληρά και αποτελεσματικά.

Ήδη ο στόχος, που έχει τεθεί από το μνημόνιο για το 1ο εξάμηνο 2013 για το ΠΕΠ Αττικής, υπερκαλύφθηκε με καταχώρηση πληρωμών ύψους 65,6 εκ. ευρώ, δηλ. 9,6 εκ. ευρώ παραπάνω.

Για μία ακόμη φορά θέλω να τονίσω ότι όσα έργα δεν παρουσιάζουν κάποια πρόοδο θα απενταχθούν, ώστε να μην χαθούν οι πόροι και άρα άλλα έργα.

Μόνο από το ΠΕΠ Αττικής υπάρχουν 2,8 δισεκατομμύρια Ευρώ για σημαντικά έργα, γι’ αυτό και καλούμε συνεχώς τους Δήμους, τα Νοσοκομεία και τα Υπουργεία να προχωρήσουν τις μελέτες και να απορροφήσουν τα χρήματα αυτά. Στόχος μας είναι να μη χάσουμε ούτε ένα Ευρώ.

Ειδικά, στη σημερινή οικονομική συγκυρία, είναι τραγικό να αφήνουμε να χάνονται πόροι, μπλοκάροντας οι ίδιοι το σύστημα, δημιουργώντας πρόσθετη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να στερούμε πολύτιμες ανάσες από μια οικονομία και μια κοινωνία που πασχίζουν για λίγο οξυγόνο.

Τονίζω για άλλη μια φορά ότι στο επόμενο ΕΣΠΑ (2014-2020) θα υπάρξει δραματική μείωση των πόρων για την Περιφέρεια Αττικής.

Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Αττική την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό».

1 σχόλιο

  1. Τα σπίτια μας τα παίρνουν, όχι οι αριστεροί, αλλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αιώνιος φόρος στα ακίνητα και στα οικόπεδα, παντού. Μέχρι να τα πουλήσουμε όλα και να τα πάρουν εταιρείες και οι ξένοι. Χιλιάδες Νεοδημοκράτες και Πασοκτζήδες, ιδιοκτήτες ακινήτων και νοικοκυραίοι, ετοιμάζονται να ψηφίσουν μαζικά πλέον Τσίπρα που μπορεί να βγει και αυτοδύναμος από την οργή για τα φορολογικά μέτρα σε ακίνητη περιουσία, τρίτεκνους, πολύτεκνους, γενικά όσους έχουν παιδιά. Ποτέ δεν έχουμε ψηφίσει αριστερά, αλλά τώρα Τσίπρα δαγκωτό για να ξεβρωμίσει τον τόπο από τους ψευτοαστούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    Φόρο για την περιουσία τους θα πληρώνουν από το 2014 και εφ' όρου ζωής 5.569.000 ιδιοκτήτες κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων βάσει μίας νέας διευρυμένης κλίμακας με 33 ξεχωριστούς συντελεστές, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανάλογα με την τιμή ζώνη της περιοχής όπου βρίσκεται η κατοικία, το γραφείο ή το κατάστημα.
    Η νέα κλίμακα θυμίζει τους συντελεστές που εφαρμόζονται σήμερα για το χαράτσι.
    Ο ενιαίος φόρος για το 2014 θα είναι μειωμένος ως 21% σε σχέση με τον ισχύοντα για όσους έχουν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.
    Τη μεγαλύτερη μείωση έχουν οι ιδιοκτήτες με ακίνητα σε τιμή ζώνης ως 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ μικρότερες θα έχουν όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης από 750 ως 2.000 ευρώ.
    Ιδιοκτήτες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ θα δουν σε αρκετές περιπτώσεις αύξηση της φορολογίας σε σύγκριση με τα ισχύοντα.
    Φόρος θα μπει και στα αγροτεμάχια από ένα ως και τρία ευρώ ανά στρέμμα για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, ενώ για τους υπολοίπους το ποσό επιβάρυνσης θα είναι διπλάσιο.
    Τα ακίνητα νομικών προσώπων θα φορολογούνται με συντελεστή 0,2% (ιδιοχρησιμοποιούμενα) και 0,4% (ακίνητα που αποφέρουν εισόδημα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση