GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διαδικασία καταβολής οικογενειακού επιδόματος 2013

Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης,  Δικηγόρος Αθηνών. Το Δ.Σ. του Οργανισμού, με την υπ΄ αριθμ. 1852/36/17-7-2013. απόφασή του, όρισε...


Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, 
Δικηγόρος Αθηνών.

Το Δ.Σ. του Οργανισμού, με την υπ΄ αριθμ. 1852/36/17-7-2013. απόφασή του, όρισε ως ημερομηνία έναρξης καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων...

1) την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013 για δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω,

2) τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013 για τους δικαιούχους με δύο παιδιά,

3) την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013 για τους δικαιούχους με ένα παιδί.

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά δικαιούχων οικογενειακού επιδόματος που κατατίθενται μέσω εργοδότη, ΚΕΠ ή ταχυδρομείου θα παραλαμβάνονται από τις Υπηρεσίες ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών.

Οι Προιστάμενοι των Υπηρεσιών, σε περιπτώσεις που αυτοί κρίνουν, δύνανται να

παραλαμβάνουν δικαιολογητικά από δικαιούχους, ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών, σε χρονική περίοδο εκτός της ορισθείσας.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας κατάθεσης αίτησης οικογενειακού επιδόματος έτους 2013 ορίζεται η 31-01-2014.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι:

η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της
επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες
εισφορές υπέρ Δ.Λ.Ο.Ε.Μ., ή

-τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή
- τουλάχιστον δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία ή
-τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας –λοχείας.

Ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης δεν μπορεί να θεωρηθεί ο

χρόνος χορηγηθείσας από τον ΟΑΕΔ Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας, διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Σημειώνεται ότι για τους ασφαλισμένους που ασκούν το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας ισχύουν οι οδηγίες που περιέχονται στα με αριθμ. πρωτ. Β117233 5-6-2006 και Β127990 3-8-2012 γεν. έγγραφα της Δνσης Ασφάλισης.

Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται επίδομα, πρέπει:

α) να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών αν σπουδάζουν
β) αν είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα
γ) να είναι άγαμα
δ) να διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:

1. Βεβαίωση του εργοδότη υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από αυτόν . Τονίζεται ότι την παραπάνω Bεβαίωση Εργοδότη θα προσκομίζουν μόνον οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, όχι οι ημερομίσθιοι (π.χ. οικοδόμοι, εργάτες στη ζώνη Περάματος). Εν προκειμένω, υπενθυμίζεται η βάσει προηγούμενων Εγκυκλίων της Δσης Ασφσης (π.χ. με αριθμ. Β114563/31.03.2009)υποχρέωση των Υπηρεσιών του Οργανισμού για δειγματοληπτικό έλεγχο των Βεβαιώσεων Εργοδοτών (στο 10 τοις εκατό των περιπτώσεων τουλάχιστον).

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση) για την
χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού (άρθρο 18 ν. 1346/83). (μόνο από νέους δικαιούχους).

3. Κοινή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ποιος από τους δύο θα εισπράξει το επίδομα, αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος και οι δύο σύζυγοι. Στην περίπτωση αυτή θα αναγράφονται απαραίτητα ο Α.Μ. του οικείου ασφαλιστικού φορέα και ο Α.Φ.Μ. και των δύο συζύγων.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ:

1. Ο Α.Μ.ΙΚΑ του δικαιούχου, με βάση τον οποίο αναζητούνται οι ημέρες ασφάλισής του εντός του έτους 2012, κατ΄εφαρμογή των οδηγιών που έχουν δοθεί με το με αριθμ. πρωτ. 690 06-06-2011 γενικό έγγραφο των Δνσεων Ασφάλισης και Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Τονίζεται ότι η ως άνω διαδικασία αφορά και στους ασφαλισμένους που καταθέτουν
αίτηση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης
Πολιτών (ΚΕΠ).

2. Το οικογενειακό Βιβλιάριο Ασθενείας των παιδιών, όπου φαίνεται η θεώρησή του από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα για το τρέχον έτος (Ι.Κ.Α., Δημόσιο, Ο.Α.Ε.Ε., Τ.Σ.Α. κ.λ.π.).

ΠΡΟΣΟΧΗ. Όσον αφορά στα τέκνα πολιτών τρίτων χωρών, άνω των 18 ετών, που φοιτούν σε εκπαιδευτικές μονάδες ενταγμένες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ή σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού και έχουν διαγραφεί από το οικογενειακό βιβλιάριο υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, παραπέμπουμε στο με αριθμ. πρωτ. Β141820 5-11-2012 γεν. έγγραφο της Δνσης Ασφάλισης.

Εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στην οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου (γέννηση,θάνατος παιδιού κ.λπ.) σε σχέση με το επίδομα του προηγούμενου έτους, ο δικαιούχος υποχρεούται να το δηλώσει εγγράφως στην Υπηρεσία με σχετική Υπεύθυνη Δήλωση.

3. Δελτίο Ταυτότητας

4. Βιβλιάριο ΕΤΕ με λογαριασμό ΙΒΑΝ, στο οποίο θα εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερόμενου ως πρώτου δικαιούχου. Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου με υπογραφή του υπαλλήλου της Υπηρεσίας θα κρατείται απαραιτήτως στο φάκελο του δικαιούχου.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι το οικογενειακό επίδομα σε καμία περίπτωση δεν θα καταβάλλεται, εάν ο δικαιούχος δεν εμφανίζεται πρώτος στο βιβλιάριο ΕΤΕ.

Θα σημειώνονται υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία επικοινωνίας με τον ενδιαφερόμενο
(όπως διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο (σταθερό-κινητό) κ.λπ.).

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:Βεβαίωση από το Ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας των συμβαλλομένων μερών του συμφώνου
συμβίωσης (τόσο στην περίπτωση έναρξης ισχύος όσο και λύσης του συμφώνου).

Σημειώνεται ότι εφόσον ένα παιδί γεννήθηκε κατά τη διάρκεια συμφώνου συμβίωσης
ή μέσα σε 300 ημέρες από τη λύση ή την αναγνώριση της ακυρότητάς του, θεωρείται
γνήσιο τέκνο και ισχύει ό,τι και για τα τέκνα τα οποία προέρχονται από γάμο.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ:ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ή ΔΙΑΖΕΥΞΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

-Απόφαση δικαστικής επιμέλειας των παιδιών ή
- Ιδιωτικό συμφωνητικό για την επιμέλεια των παιδιών ή
- Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86 ότι βρίσκεται σε διάσταση ή διάζευξη και ότι η

σύζυγος έχει την επιμέλεια των παιδιών και αδυνατεί να προσκομίσει Υ.Δ. του συζύγου που πληροί τις προϋποθέσεις.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΗΡΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:

1. Απόκομμα σύνταξης μηνός Απριλίου του έτους της επιδότησης
2. Ληξιαρχική Πράξη θανάτου (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση) του-της συζύγου.
(Προσκομίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση).

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:

1. Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 για την αναγνώριση ή μη των παιδιών και ότι δεν έχει τελέσει γάμο.
2. Για τα αναγνωρισμένα παιδιά: Σε κάθε περίπτωση δικαιούχος είναι η μητέρα, ως έχουσα εκ του νόμου τη γονική μέριμνα.

Η μητέρα που δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης από τον ΔΛΟΕΜ, μπορεί να εισπράξει το οικογενειακό επίδομα για τα εκτός γάμου τέκνα της με τις προϋποθέσεις του πατέρα που τα έχει αναγνωρίσει (τα εν λόγω τέκνα θεωρούνται γνήσια και δεν δικαιούνται προσαύξηση.

Σχετ. το με αριθμ.πρωτ. 114558/10-10-1991 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης). Σε αυτή την περίπτωση προσκομίζεται ο Α.Μ.ΙΚΑ του πατέρα που τα έχει αναγνωρίσει.

Όταν η μητέρα αδυνατεί να ασκήσει τη γονική μέριμνα, τότε μπορεί να είναι δικαιούχος ο πατέρας. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται Απόφαση Δικαστηρίου, που να του αναθέτει τη γονική μέριμνα. (Προσκομίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση) .

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΟ ΣΥΖΥΓΟ:

1. Βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα για το ποσοστό αναπηρίας και το χρόνο
αναπηρίας (50 τοις εκατό και άνω - ν.1902/90).

2. Αν ο-η ανάπηρος-η σύζυγος λαμβάνει σύνταξη, βεβαίωση του Ασφαλιστικού Φορέα για το ποσό της σύνταξης κατά το μήνα Απρίλιο του έτους επιδότησης.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΑ ΠΑΙΔΙΑ:

1. Για παιδιά κάτω των 18 ετών: Βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα ότι τα παιδιά είναι ανάπηρα, εκτός αν τα ανωτέρω στοιχεία διαπιστώνονται από το βιβλιάριο ασθενείας.

(Επικυρωμένη φωτοτυπία διατηρείται στο φάκελο).

2. Για παιδιά άνω των 18 ετών: Βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα ότι τα παιδιά είναι ανάπηρα και έχουν συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας (67 τοις εκατό και άνω), εκτός αν τα ανωτέρω στοιχεία διαπιστώνονται από το βιβλιάριο ασθενείας. (Επικυρωμένη φωτοτυπία διατηρείται στο φάκελο).

Σε ό,τι αφορά στην προσαύξηση του επιδόματος ως προς το γονέα, αυτή χορηγείται μόνο εφόσον:

α) ο-η δικαιούχος δεν συνταξιοδοτείται λόγω θανάτου του άλλου συζύγου ή
β) η μηνιαία σύνταξή του-της δεν είναι μεγαλύτερη από το 20πλάσιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει την 1η Ιανουαρίου του έτους επιδότησης ή
γ) εφόσον ο-η ανάπηρος σύζυγος δεν συνταξιοδοτείται ή
δ) η μηνιαία σύνταξή του-της δεν είναι μεγαλύτερη από το 20πλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει την1η Ιανουαρίου του έτους επιδότησης.

Το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη ανερχόταν την 1-1-2013 στο ποσό των 26,18 ευρώ.

Επομένως για να χορηγηθεί η ως άνω προσαύξηση στον-στην δικαιούχο πρέπει η μηνιαία σύνταξή του-της να μην είναι μεγαλύτερη από 523,60 ευρώ (26,18 επι 20). Η μηνιαία σύνταξη που λαμβάνεται υπόψη για τη σύγκριση με το 20πλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη,είναι εκείνη του μηνός Απριλίου του έτους επιδότησης, χωρίς να υπολογίζεται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).

Διευκρινίζεται, ότι το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που υπολογίζεται, προκειμένου να καταβληθεί ή όχι η προσαύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, είναι το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης (δεν αφαιρούνται δηλαδή οι κρατήσεις) που παίρνει ο δικαιούχος από τον κύριο φορέα ασφάλισης και την επικουρική σύνταξη.

2 σχόλια

  1. Όλοι οι πασόκοι έχουν πιάσει καίριες και σημαντικες θέσεις στον δημοσιο τομεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι οι πασόκοι έχουν πιάσει καίριες και σημαντικες θέσεις στον δημοσιο τομεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση