GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατά 20 μέτρα μπορεί να αυξηθεί η θαλάσσια στάθμη

Κατά την Πλειόκαινο περίοδο, η υπερθέρμανση του πλανήτη οδήγησε στο λιώσιμο των πάγων της Ανατολικής Ανταρκτικής, συμβάλλοντας σε μί...


Κατά την Πλειόκαινο περίοδο, η υπερθέρμανση του πλανήτη οδήγησε στο λιώσιμο των πάγων της Ανατολικής Ανταρκτικής, συμβάλλοντας σε μία παγκόσμια άνοδο της στάθμης της...

θάλασσας, περίπου, δέκα με είκοσι μέτρα, αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience. Το συμπέρασμα της μελέτης αποκτά ιδιαίτερη σημασία, επειδή οι συνθήκες, τότε, ήταν πολύ κοντά με τις σημερινές.

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν δείγματα λάσπης και ανακάλυψαν ότι υπήρξαν πολλαπλά επεισόδια αύξησης της θερμοκρασίας, μεταξύ τριών και πέντε εκατομμυρίων χρόνων πριν, κατά την Πλειόκαινο περίοδο, όταν και έλιωσαν τεράστιες ποσότητες πάγου της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, αυξάνοντας τη στάθμη της θάλασσας, σε όλο τον κόσμο, μέχρι και 20 μέτρα.

Για τις θερμοκρασίες της Πλειόκαινου, οι επιστήμονες κατηγορούν τις υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και υποψιάζονται ότι ρόλο έπαιξε και η περιστροφή της Γης γύρω από τον ήλιο. Αρκετοί προτείνουν να αξιοποιήσουμε όσα γνωρίζουμε για τη συγκεκριμένη περίοδο ως μια προειδοποίηση, για να προετοιμαστούμε για το τι μας περιμένει. Φυσικά, δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι ίδιες θερμοκρασίες θα φέρουν τα ίδια αποτελέσματα.

“Η Πλειόκαινος περίοδος είχε θερμοκρασίες δύο με τρεις βαθμούς υψηλότερες από τις σημερινές και παρόμοια επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η μελέτη μας υπογραμμίζει ότι αυτές οι συνθήκες οδήγησαν σε μεγάλη απώλεια πάγων και αξιοσημείωτη άνοδο της θαλάσσιας στάθμης. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα φτάσουν τα νούμερα της Πλειόκαινου, μέχρι το τέλος του αιώνα, άρα είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες”, δήλωσε η Δρ Τίνα φαν ντε Φλίερντ από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γης του Imperial College, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Οι περιοχές που είναι σημειωμένες με κόκκινο χρώμα θα βυθίζονταν, αν η θάλασσα ανέβαινε 6 μέτρα. Αν η άνοδος φτάσει τα 20 μέτρα, θα επηρεαστεί το 70% του πληθυσμού. (φωτο:NASA)

Αργότερα στην Πλειόκαινο περίοδο, οι θερμοκρασίες έπεσαν και ξανασχηματίστηκαν τα φύλλα πάγου. Ωστόσο, η ζεστή περίοδος στο μέσο της συγκεκριμένης εποχής είναι εκείνη που παρουσιάζει τις περισσότερες ομοιότητες με το κλίμα της Γης σήμερα. Μάλιστα, οι θερμοκρασίες στις τροπικές περιοχές ήταν σχεδόν οι ίδιες.

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, εκτιμάται ότι το κάλυμμα πάγου της Αρκτικής θα εξαφανισθεί – τουλάχιστον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, θα είναι ένα ενδεχόμενο λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, που μπορεί να συμβεί αν αυξηθεί κατά 2 βαθμούς η θερμοκρασία της Γης. Οι ερευνητές λένε ότι, έτσι, θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες μίας ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά 20 μέτρα, με καταστροφικές συνέπειες και ότι οφείλουμε να δουλέψουμε ώστε να το αποτρέψουμε.

Αν και πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι αρκετό από το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που υπολογίζεται ότι συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας, παράγεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, είναι γεγονός ότι δεν υπήρχαν άνθρωποι για να προκαλέσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά την Πλειόκαινο περίοδο. Αυτό ενισχύει το επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι δεν έχουμε και πολλά να κάνουμε, πέρα από το να προσαρμοστούμε, αφού αμφισβητούν το γεγονός ότι η παρουσία μας παίζει μεγάλο ρόλο στην κλιματική αλλαγή.

Οι γνώσεις μας για την Πλειόκαινο περίοδο δεν είναι αρκετά ολοκληρωμένες ώστε να εξαχθούν αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα. Ωστόσο, η μελέτη των ερευνητών του Imperial College μπορεί να θεωρηθεί ως μία προειδοποιητική σημείωση ότι αν ο πλανήτης μας συνεχίσει να ζεσταίνεται – για οποιονδήποτε λόγο – οι άνθρωποι μπορεί να δουν έναν πιο υδάτινο κόσμο, μέσα στον αιώνα.

news.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση