GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αργεντινή: Συμφωνία για αύξηση 25% του κατώτατου μισθού

Η Αργεντινή θα αυξήσει τον κατώτατο μηνιαίο μισθό κατά 25% συμβαδίζοντας με ένα εξίσου υψηλό ποσοστό πληθωρισμού. Αξιωματούχοι του υπου...

Η Αργεντινή θα αυξήσει τον κατώτατο μηνιαίο μισθό κατά 25% συμβαδίζοντας με ένα εξίσου υψηλό ποσοστό πληθωρισμού.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Εργασίας και επιχειρηματικοί ηγέτες συμφώνησαν την Πέμπτη να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό από τα 2.875 πέσος Αργεντινής ($525) στα 3.300 πέσος τον Αύγουστο και στη συνέχεια 3.600 πέσος τον Ιανουάριο.

Οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 1.700% από τις αρχές του 2003 και είναι "μακράν οι υψηλότεροι" κατώτατοι μισθοί στη Λατινική Αμερική, όπως δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της χώρας, Cristina Kirchner.

Η Kirchner συχνά επικαλείται τον κατώτατο μισθό ως απόδειξη ότι οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής.

Ωστόσο, οικονομολόγοι και επικεφαλής εργατικών σωματείων σημειώνουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει ανεξέλεγκτος, όπως είναι εδώ και χρόνια, και οι ετήσιες αυξήσεις των μισθών δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, οι συνεχείς αυξήσεις των μισθών έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους σε υψηλότερα φορολογικά κλιμάκια, αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα.

Η Kirchner απέρριπτε στο παρελθόν την ύπαρξη πληθωριστικών κινδύνων αν και σχετικά πρόσφατα αναγνώρισε ότι αποτελεί πρόβλημα.

Κάθε χρόνο τα συνδικάτα πιέζουν για υψηλότερος μισθούς και σε πολλές περιπτώσεις τα μεγαλύτερα συνδικάτα πέτυχαν αυξήσεις της τάξης του 30%

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική θέση ότι ο ετήσιος πληθωρισμός είναι περίπου 10%, λιγότερο από το μισό των εκτιμήσεων των αναλυτών.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση