GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"614.053 δημόσιοι υπάλληλοι! Πέρα όμως από τους αριθμούς δεν υπάρχει βελτίωση στην ποιότητα των υπηρεσιών και στην πάταξη της γραφειοκρατίας!"

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι μόνιμοι και συμβασιούχοι υπάλληλοι που εργά...


Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι μόνιμοι και συμβασιούχοι υπάλληλοι που εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα φθάνουν τους 614.053.

Ο συνολικός πληθυσμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας τον περασμένο Ιούνιο στους 618.709. Εάν όμως, υπολογισθούν οι αποχωρήσεις μέσα στον Ιούλιο, ο τελικός αριθμός έφθασε χθες τις 614.053 όταν τον Δεκέμβριο του 2012 ήταν 628.990 υπάλληλοι.

Από τους 618.709 δημοσίους υπαλλήλους, οι 184.292 ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ενώ στους υπαλλήλους του μετρήθηκαν και εκείνοι του υπ. Πολιτισμού που αυτονομήθηκε μετά τον ανασχηματισμό. Εξ´ αυτών η συντριπτική πλειονότητα είναι καθηγητές σε σχολεία ή σε διοικητικές θέσεις. Απ´ την άλλη, μόλις 97 δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται σε κυβερνητικούς-πολιτειακούς φορείς.

Τα Υπουργεία και οι δημόσιοι φορείς έχουν τη μερίδια του λέοντος (513.041 υπάλληλοι) και ακολουθούν οι ΟΤΑ με 92.596 υπαλλήλους. Οι περισσότεροι (231.608 στους 614.053) είναι μεταξύ 40 και 49 ετών, ενώ υπερτερούν οι άνδρες των γυναικών (328.185 έναντι 285.868). Οι 249.085, δηλαδή οι τέσσερις στους δέκα (ακριβές ποσοστό 40,5%), έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ενώ οι 216.579 (35,2%) είναι απόφοιτοι Γυμνασίου ή Λυκείου. Υπάρχει ανισομερής κατανομή του προσωπικού σε κάθε φορέα, με βάση το επίπεδο εκπαίδευσης. Ετσι στα Υπουργεία και στους δημόσιους φορείς υπερτερούν οι υπάλληλοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης (οι 276.510 από τους 513.041). Στον αντίποδα οι δύο στους τρεις εργαζόμενους στους ΟΤΑ είναι απόφοιτοι Γυμνασίου ή Λυκείου!! Συγκεκριμένα, οι 61.394 από τους 92.596 (ακριβές ποσοστό 66,3%).

Βέβαια, πέρα από τον τελικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, που επιτέλους τον μαθαίνουμε επίσημα, πρέπει να επιμήνουμε και στην ποιότητα των προσφερόμενων στους πολίτες υπηρεσιών και βέβαια στη πάταξη της γραφειοκρατίας που δυστυχώς ακόμη καλά κρατεί..!

Είναι σαφές ότι δεν αρκεί από μόνος του ο μικρότερος αριθμός υπαλλήλων και ταυτόχρονα ο πολύ μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων που διαρκώς προκύπτει για να αλλάξει η κατάσταση της τραγικής γραφειοκρατίας και των αλληλοκαλυπτόμενων υπηρεσιών... Η προσπάθεια πρεπει να επικεντρωθεί και στην αναδιοργάνωση του Δημοσίου και τη δημιουγία σύγχρονων δομών δημόσιας διοίκησης, αλλά κυρίως την ανατροπή μιας για χρόνια παγιωμένης αντίληψης ότι "στο δημόσιο μπαίνεις για να αράξεις και να απολαύσεις τη μονιμότητα και την απόλυτη προστασία απο κάθε μορφής αξιολόγηση και επικράτησης του ικανού και προσοντούχου εργαζομένου.."

Το πρότυπο του "πετυχημένου νέου" που θα καταφέρει να μπει στο δημόσιο, να παίρνει το μεγαλύτερο μισθό και να μην πατά στη δουλειά του ήταν δημιούργημα ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80-90 και πρέπει να εκλείψει μια για πάντα.

Μέσα σε όλα αυτά εντοπίζει κανείς ευσυνείδητους, ευγενείς, καταρτησμένους και έντιμους δημοσίους λειτουργούς που δυστυχώς για χρόνια αποτελούσαν και αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα..

Σήμερα όμως, αυτοί οι άνθρωποι θα αποτελέσουν το παράδειγμα, το υψηλής στάθμης προσωπικό που θα είναι οι φορείς της εξέλιξης και της αλλαγής της νοσηρής νοοτροπίας του παρελθόντος.

Το «τέρας» του Δημοσίου που κάθε φορά που νιώθει οτι απειλείται απο τις μεταρρυθμίσεις -στη προσπάθειά του να συντηρήσει την κυριαρχία του- υιοθετεί λέξεις όπως “Χούντα” και "Κυβέρνηση Τσολάκογλου" για να ισοπεδώνει κάθε λογική σκέψη.

Αυτή η Κυβέρνηση έχει αποφασήσει να τα βάλει με το «τέρας» του Ελληνικού Δημοσίου σύντομα. Θέση έχουν οι καταρτισμένοι, οι εντιμοι και οι ευσυνείδητοι, και αυτοί άλλωστε είναι υπέρμαχοι και θερμοί υποστηρικτές των μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση