GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Έφυγε" στα 87 του ο νομπελίστας Ρόμπερτ Φόγκελ

Ο Ρόμπερτ Φόγκελ, ο διαπρεπής, ρωσικής καταγωγής, Αμερικανός ιστορικός της οικονομίας, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, που τιμήθηκε το...


Ο Ρόμπερτ Φόγκελ, ο διαπρεπής, ρωσικής καταγωγής, Αμερικανός ιστορικός της οικονομίας, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, που τιμήθηκε το 1994 με το Νόμπελ Οικονομικών, για τη συμβολή του στην επανεκτίμηση της... επίδρασης που άσκησαν ο σιδηρόδρομος και η δουλεία στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ, έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, στα 87 του χρόνια. Πέθανε στις 11 Ιουνίου, σε οίκο ευγηρίας του Ιλινόις, μετά από σύντομη ασθένεια.
Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμ Φόγκελ γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1926, στη Νέα Υόρκη, τέσσερα χρόνια αφότου οι γονείς του και ο μεγαλύτερος αδελφός του μετανάστευσαν από την Οδησσό. Ο ίδιος είχε πει ότι η εκπαίδευσή στα δημόσια σχολεία της πόλης της Νέας Υόρκης τον εμπότισε με αγάπη για την επιστήμη, τη Λογοτεχνία και την Ιστορία.
Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κορνέλ (το 1948), ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1960 κι έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς το 1963.
Στο Κορνέλ μετατόπισε το επιστημονικό του ενδιαφέρον προς τα οικονομικά και την Ιστορία, εμπνεόμενος, όπως είχε αποκαλύψει, "από την πολύ διαδεδομένη απαισιοδοξία που επικρατούσε για το μέλλον της Οικονομίας κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της δεκαετίας του '40".
Εργάστηκε, ως καθηγητής, στα πανεπιστήμια Τζονς Χόπκινς (1958-59), Ρότσεστερ (1960-64 και 1968-75), Σικάγου (1964-75) και Χάρβαρντ (1975-81), ενώ επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ως διευθυντής του Κέντρου Πληθυσμιακής Οικονομίας, το 1981.
Εισηγητής της υποθετικής ανάλυσης
Η βασική του συμβολή είναι στην εφαρμογή ποσοτικών μεθόδων στην Ιστορία, κατά τα πρότυπα της οικονομετρίας, που αποκαλούνται ορισμένες φορές ως κλειωμετρία (από την προστάτιδα Μούσα της Ιστορίας, Κλειώ). Ακόμη, εισήγαγε στη μεθοδολογία της οικονομικής ιστορίας την υποθετική ανάλυση (τι θα είχε γίνει, αν δεν είχε συμβεί ένα γεγονός) και την ανάλυση κόστους-οφέλους. Έγραψε περίπου 20 βιβλία και δεκάδες επιστημονικά άρθρα.
Το πρώτο του σημαντικό βιβλίο, που εκδόθηκε το 1964, εξέτασε το ρόλο των σιδηροδρόμων στην αμερικανική οικονομία. Το συμπέρασμά του ήταν ότι η ανάπτυξη της περιόδου οφείλεται στο συνδυασμό πολλών τεχνολογικών καινοτομιών, με τη συνεισφορά των σιδηροδρόμων να περιορίζεται στο 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Η άποψη αυτή προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, καθώς ήταν αντίθετη με τις προγενέστερες μελέτες των Γιόζεφ Αλόις Σουμπέτερ και Βάλτερ Ρόστοου, που αποτελούσαν και την κοινά αποδεκτή αντίληψη.
Άλλη αντίληψη για τη δουλεία
Το έργο "Χρόνος στο Σταυρό: Τα Οικονομικά της Δουλείας των Νέγρων Αμερικανών" ("Time on the Cross: The Economics of American Negro Slavery"), που έγραψε μαζί με τον Στάνλεϊ Ένγκερμαν, τάραξε τα νερά, παρουσιάζοντας συμπεράσματα που έρχονταν σε αντίθεση με την κοινά αποδεκτή αντίληψη. Πρόκειται για μια δίτομη μελέτη του θεσμού της δουλείας στον αμερικανικό Νότο, με τη χρήση πρωτοποριακών ποσοτικών μεθόδων· οι συγγραφείς ισχυρίζονταν, μεταξύ άλλων, ότι οι σκλάβοι στο Νότο ζούσαν καλύτερα από τους εργάτες της βιομηχανίας στο Βορρά, καθώς οι πρώτοι, σύμφωνα με τα αρχεία των φυτειών, εργάζονταν λιγότερο κι είχαν καλύτερη διατροφή από τους δεύτερους, ενώ η μαστίγωση χρησιμοποιούνταν μόνο περιστασιακά. Ακόμα, διαπίστωσαν, σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη, ότι η δουλεία ήταν κερδοφόρα και οικονομικά αποδοτική· συνεπώς, δεν ήταν καταδικασμένη να εξαλειφθεί, για οικονομικούς λόγους, από τη δυναμική της αγοράς, αλλά μόνο για πολιτικούς-ηθικούς λόγους, όπως κι έγινε.
Το 1994 μοιράστηκε με τον Αμερικανό Ντάγκλας Νορθ το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, για «την ανανέωση της έρευνας στην Οικονομική Ιστορία, με την εφαρμογή της οικονομικής θεωρίας και των ποσοτικών μεθόδων στην εξήγηση των οικονομικών και θεσμικών μεταβολών».
Η σύζυγός του, Ένιντ, πέθανε το 2007, αφήνει δε πίσω του δύο γιους, τον Μάικλ και τον Στίβεν.
attacktv.gr

1 σχόλιο

  1. ΒΡΕ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ!!!!!

    Βρε που να σας πάρει και να σας σηκώσει από την άκρα αριστερά ως την άκρα δεξιά τι είναι αυτά που έχετε νομοθετήσει με το κέρδος επί του φαρμάκου ?
    Από πού και ως που σε ένα εμπόρευμα γιατί και το φάρμακο είναι εμπόρευμα οι φαρμακοποιοί έχουν κέρδος με την μεγάλη βούλα τους κράτους επί του φαρμάκου 25 και παραπάνω τοις εκατό?
    Ο πρώην υπουργός υγείας Λοβέρδος από του βήματος της βουλής είχε δηλώσει ότι το κέρδος των φαρμακοποιών είναι 36/100, και την άλλη μέρα ο πρόεδρος των φαρμακοποιών από τηλεοράσεως έξω από το φαρμακείο του δήλωνε αγανακτισμένος ότι ο υπουργός ψεύδεται και ότι το κέρδος των φαρμακοποιών είναι 26/100 επί του φαρμάκου, και έστω ότι η αλήθεια είναι στην μέση.
    ( Βέβαια μετά από μεγάλο παρασκηνιακό αγώνα όπου βγήκαν νικητές οι φαρμακοποιοί, αλλά οι πολιτικοί μας, ΕΣΕΙΣ, το παρουσιάσατε σαν μεγάλο επίτευγμα σας υπέρ του λαού, τα ακριβά φάρμακα για καρκίνο και λοιπά έφυγαν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων από όπου τα προμηθευόντουσαν οι ασθενείς με μηδενικό κέρδος για το νοσοκομείο και τα πήραν τα ελεύθερα φαρμακεία, και όπως ανακοίνωσαν οι σύλλογοι τους ΔΗΜΟΣΙΑ τα αποδέχτηκαν θυσιάζοντας τα συμφέροντα τους και ΑΥΤΟΙ υπέρ του λαού, έχοντας το μισό κέρδος ως ποσοστό επί της αξίας του συγκεκριμένου φαρμάκου από ότι σε άλλα φάρμακα, βέβαια δεν μας είπατε εσείς οι πολιτικοί αλλά ούτε και οι φαρμακοποιοί ότι όταν ένα φαρμακείο πουλήσει ένα από αυτά τα φάρμακα θα έχει περισσότερο κέρδος από όταν θα πουλήσει μια σαρανταριά αντιβιοτικά και DEPON, κατά τα άλλα θυσιάστηκαν υπέρ του λαού)
    Ποια επιχείρηση βρε νομοθέτες της συμφορά στην Ελλάδα με εξασφαλισμένη πελατεία έχει νομοθετημένο κέρδος 25/100 και πάνω? Γιατί πρέπει κατά εσάς και τα συμφέροντα των φαρμακοποιών και ΠΟΙΩΝ ΑΛΛΩΝ? Να υπάρχει αυτό το κέρδος? Ειδικά στο φάρμακο δεν επιτρέπετε κέρδος πάνω από 12/100 και σε όποιον αρέσει, και όποιος θέλει φαρμακείο αλλά μπουτίκ Κολωνακίου να πουλήσει το σπίτι του να το κάνει.
    Από πού κι ως που βρε νομοθέτες της συμφοράς σε ένα εμπόρευμα με τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ απαραίτητο για τον κάθε ένα που ασθενεί και που δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτό έχετε επιτρέψει αυτό το παράλογο κέρδος?
    Μήπως είναι αγγουράκια και σε μια βδομάδα θα έχουν σαπίσει στα τελάρα? Μήπως είναι μαρούλια και θα μαραθούν σε τρεις μέρες? Ή μήπως είναι ανομολόγητα συμφέροντα που και εσείς ή κάποιοι από εσάς τα στηρίζετε είτε με πράξεις είτε με παραλείψεις?
    Από πού κι ως που σε μια χώρα που το 60/100 των νέων είναι χωρίς δουλειά, που το 26/100 των εργαζομένων είναι χωρίς δουλειά, που οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν λεφτά ούτε την συμμετοχή τους να πληρώσουν σε ένα φάρμακο, σε μια χώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, που συνεχώς μειώνουν συντάξεις, που αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, σε μια χώρα που οι αυτοκτονίες ούτε στα ψιλά των εφημερίδων δεν αναφέρονται πλέον, καθώς δεν αποτελούν είδηση άξια κατά τους εκδότες να γραφτεί, άσε την τηλεόραση που οι καναλάρχες μετρούν τον χρόνο με δευτερόλεπτα, επιτρέπετε με τους νόμους που εσείς ψηφίζετε αυτήν την λεηλασία των ολίγων εις βάρος των πολλών?
    Γιατί πρέπει κατά ΕΣΑΣ ΚΑΙ τους ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ να αιμορραγούν ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλισμένοι μόνο και μόνο για να πλουτίζουν κάποιοι?
    ΒΡΕ ΣΕΙΣ ΤΡΑΚΟΣΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ, ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ, ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΤΟ 12/100?
    Ο ΕΟΠΠΥ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΒΑΣΤΑΤΕ ΤΗΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ, ΘΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΒΑΛΕΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση