GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρέβεζα: Θα ηχήσει και πάλι φέτος ο κρυμμένος θησαυρός της Γκούρας

Τους ήχους ενός "κρυμμένου" θησαυρού, ο οποίος βρίσκεται μια ανάσα από την Πρέβεζα, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν όσοι...


Τους ήχους ενός "κρυμμένου" θησαυρού, ο οποίος βρίσκεται μια ανάσα από την Πρέβεζα, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν όσοι θα βρεθούν στην Κάτω Ρεματιά κοντά στον Λούρο της Πρέβεζας την Κυριακή 7 Ιουλίου σε μια εκδήλωση που διοργανώνει ο εκπολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής κάθε πρώτη Κυριακή του Ιουλίου.

Ο νερόμυλος, χτισμένος σύμφωνα με επιγραφή που φέρει, το 1.400 αναστυλώθηκε πριν 4 χρόνια χάρη στις προσπάθειες του μοναδικού στην ευρύτερη περιοχή τεχνίτη νερόμυλων του 89χρονου Αθανάσιου Μίνου.

Ο μύλος αυτός κατά το παρελθόν εξυπηρετούσε όχι μόνο την περιοχή αλλά και χωριά του Σουλίου οι κάτοικοι του οποίου κατέβαιναν μέχρι εκεί από κρυφά μονοπάτια.


Η παλιά πόρτα έχει όλα τα ονόματα των μυλωνάδων που πέρασαν από κει προσφέροντας στον κόσμο όχι μόνο το αλεύρι αλλά την ζεστασιά και την αγάπη τους.


"Για εμάς είναι πολύ σημαντικό που δώσαμε ζωή στις εγκαταστάσεις αυτές οι οποίες τα παλιότερα χρόνια εξυπηρετούσαν τους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής", τονίζει ο Χρ. Μπαΐλης Δήμαρχος Πρέβεζας, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε ζωντανή την παράδοση ενός τόπου.

Ο μάστορας Αθανάσιος Μίνου ένας από τους τελευταίους που ασχολούνται με την συγκεκριμένη τέχνη παρότι κοντεύει τα 90 είναι ακμαιότατος και μάλιστα ταξιδεύει ανά την Ελλάδα αναστυλώνοντας και άλλους μύλους.



Η κάμερα του pamepreveza.gr κατέβηκε πριν ένα χρόνο στο προβιομηχανικό συγκρότημα της νεροτριβής, του νερόμυλου και του μαντανιού και σας παρουσιάζει μοναδικές στιγμές και από το μοναδικό τοπίο με τα τρεχούμενα νερά και τα πλατάνια αλλά και την ιστορία με πολλές λεπτομέρειες από τα χείλη του Προέδρου του Συλλόγου "Η Γκούρα" Παππά Απόστολο αλλά και από τον τελευταίο κατασκευαστή νερόμυλων Μίνο Αθανάσιο.

Στο video που ακολουθεί θα δείτε την επαναλειτουργία του προβιομηχανικού συγκροτήματος, της νεροτριβής, του νερομύλου και των μαντανιών.

pamepreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση