GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καμία ανάμειξη για ΔΕΠA, διαβεβαιώνει η Κομισιόν

«Ουδεμία επιρροή ασκήθηκε από μέρους της Επιτροπής στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ» δηλώνει ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Έτινγκερ απαντώντας...


«Ουδεμία επιρροή ασκήθηκε από μέρους της Επιτροπής στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ» δηλώνει ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Έτινγκερ απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά σχετικά με τους ισχυρισμούς για ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αιφνιδιαστική απόσυρση της Gazprom από το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει ότι «ο διαγωνισμός διενεργήθηκε και διενεργείται από τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με το ελληνικό και το ενωσιακό δίκαιο. Ο ρόλος της Επιτροπής έγκειται στην αξιολόγηση της ενδεχόμενης έκβασης των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας βάσει του ενωσιακού δικαίου ενέργειας και ανταγωνισμού».

Ερωτηθείς για τη θέση που κράτησε η Κομισιόν στο πλαίσιο της τρόικα έναντι της εν λόγω ιδιωτικοποίησης και για το αν εντοπίζει κάποια αντίφαση μεταξύ της απαίτησης που έχει τεθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση για άμεσα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΠΑ) και των ασαφών προθέσεων και προϋποθέσεων που διατυπώνει η Κομισιον για τον διαγωνισμό, ο κ. Έτινγκερ αναφέρει ότι η Επιτροπή δεν υιοθετεί συγκεκριμένη στάση σε περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης, αλλά ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για την προώθηση της πλήρους διαφάνειας και της συμμόρφωσης με τους εφαρμοστέους κανόνες.

Απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση του κ. Τσουκαλά σχετικά με την κάλυψη του κενού εσόδων που δημιουργείται στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με την απόσυρση των Ρώσων, ο κ. Έτινγκερ χαιρετίζει την άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Ο κ. Τσουκαλάς σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου δήλωσε: «Είναι προφανές ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ αφενός των ισχυρών πιέσεων που δεχόμαστε ως χώρα για γρήγορες και διαφανείς αποκρατικοποιήσεις που θα φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία και αφετέρου ενός αρκετά θολού πλαισίου αντιμονοπωλιακών ελέγχων που δημιουργούν ασάφειες στο κρίσιμο πεδίο της ενέργειας και αποτρέπουν ισχυρούς παίκτες - όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η Gazprom - να εισέλθουν στο παιχνίδι των αποκρατικοποιήσεων επί ίσοις όροις. Επίσης είναι άλλο πράγμα η επίσπευση των διαδικασιών και άλλο η προχειρότητα που μπορεί να οδηγήσει σε αποκρατικοποιήσεις με χαμηλό τίμημα και χωρίς αναφορά στον ενεργειακό στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι ενεργειακές υποδομές και τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, TAP κλπ) υπακούουν στο λεγόμενο "δικτυακό φαινόμενο" (network effect), καθώς όσο περισσότερες οι συνδέσεις και όσο περισσότεροι οι χρήστες τους, τόσο μεγαλύτερη η αξία που αποκτούν. Δεν πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστά τεμάχια προς πώληση αλλά ως πολύτιμες υποδομές που πρέπει να αξιοποιηθούν συνδυαστικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στα πλαίσια ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού που θα δίνει έμφαση στις συνέργειες και θα αποσκοπεί στη δημιουργία εγχώριας προστιθέμενης αξίας και θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να καταλήξουμε σε πιόνι στην ενεργειακή γεωπολιτική σκακιέρα, αλλά να ενισχύσουμε τη θέση μας σε αυτή και να καταστούμε ενεργειακή πύλη της ΕΕ». metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση