GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διώξεις για πρόγραμμα του υπ. Εθνικής Άμυνας: Η ύποπτη σύμβαση, ο ρόλος του επιχειρηματία και τα χαμένα εκατομμύρια

Δίωξη για κακουργήματα άσκησε η εισαγγελέας Διαφθοράς σε βάρος γνωστού επιχειρηματία και πρώην στελεχών του ΥΕΘΑ. Διαβάστε γιατί κατ...


Δίωξη για κακουργήματα άσκησε η εισαγγελέας Διαφθοράς σε βάρος γνωστού επιχειρηματία και πρώην στελεχών του ΥΕΘΑ. Διαβάστε γιατί κατηγορούνται Η σύμβαση που ελέγχθηκε από τη Δικαιοσύνη αφορούσε προμήθεια από γνωστή εταιρεία 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης, στο πλαίσιο εξοπλισμών για το "πρόγραμμα ηλεκτρονικού πολέμου", που αποσκοπούσε στη δυνατότητα πρόκλησης σαμποτάζ ή παρεμβολών στις επικοινωνίες εχθρικών δυνάμεων. Η συνολική αξία της σύμβασης ήταν 72 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ και για την υλοποίησή της φέρεται να καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Η συγκεκριμένη καταβολή φέρεται να προκάλεσε πολλά ερωτηματικά στις εισαγγελικές αρχές και πλέον ελέγχεται ποινικά η σκοπιμότητα της, καθώς σε αντίστοιχες περιπτώσεις τίθεται δέσμευση, ώστε η προκαταβολή να μην ξεπερνά το 40% της συνολικής αξίας του έργου. Τελικώς, η επίμαχη σύμβαση, σύμφωνα με τη δικογραφία, δεν υλοποιήθηκε και μάλιστα φέρεται να παραμένει σε ισχύ. Το 2007 η υπόθεση της συγκεκριμένης προμήθειας οδηγήθηκε σε διαιτησία, η οποία κατέληξε σε δικαίωση της εταιρείας και καταλογισμό προστίμου 3 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο αναγνωρίστηκε πλήρης υπαιτιότητα για την μη εκτέλεση της σύμβασης. Μάλιστα, βάση της διαιτητικής απόφασης, η εταιρία είχε λάβει πίσω τις εγγυητικές που είχε εκδώσει και είχε κρατήσει την προκαταβολή.
Η εν λόγω εξέλιξη, κατά τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, είναι απόρροια ενεργειών και αποφάσεων του τότε Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας που εγκλώβισαν το Δημόσιο. Οι κατηγορούμενοι Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι δύο πρώην γενικοί γραμματείς του ΥΕΘΑ, ένας πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ένας πολύ γνωστός επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης της εταιρείας, που θα προμήθευε τα συγκεκριμένα υλικά και ο διευθύνων Σύμβουλος, καθώς και 14 στρατιωτικοί – μέλη των Επιτροπών, που αξιολόγησαν τα δεδομένα και εισηγήθηκαν τις συγκεκριμένες επιλογές για την επίδικη προμήθεια. Σημειώνεται ότι και να προκύψουν πολιτικές ευθύνες από το 2001 που υπογράφηκε η σύμβαση -θητεία Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ- μέχρι το 2009 που εξελίχθηκε η υπόθεση, έχουν, ήδη, παραγραφεί βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Τα 19 εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν κληθεί ενώπιον της εισαγγελέως, με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη αδικημάτων και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες. Η δικογραφία για την υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή διαφθοράς, ο οποίος και θα καλέσει σε απολογίες τους κατηγορούμενους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση