GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ζωοτροφή από φραγκόσυκο ... από την Κρήτη!

της Κορίνας Καφετζοπούλου. "Συνωστισμός" έχει δημιουργηθεί στην ομάδα παραγωγών εναλλακτικών καλλιεργειών φραγκόσυκου κα...


της Κορίνας Καφετζοπούλου.

"Συνωστισμός" έχει δημιουργηθεί στην ομάδα παραγωγών εναλλακτικών καλλιεργειών φραγκόσυκου και αλόης, "Μινωική Γη", που θα έχει έδρα τη Βιάννο και αναμένεται να έχει και νομική υπόσταση τις επόμενες δέκα ημέρες.

Πριν μερικές ημέρες ο κ. Θεοδοσάκης(δεξιά) και ο δήμαρχος Βιάννου κ. Μπαριτάκης είχε συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ.Θεανώ Βρέντζου για το θέμα

«Το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που έχω δεχθεί μέσα σε μια ημέρα 140 τηλεφωνήματα! Ήδη έχω έρθει σε επαφή με περισσότερους από 200 παραγωγούς από όλη την Κρήτη - κυρίως ανατολική με τη δυτική υπάρχει το θέμα της μεταφοράς των προϊόντων - που ενδιαφέρονται να μπουν στην ομάδα» είπε μιλώντας στο MαdeinCreta ο δημιουργός της όλης προσπάθειας, δημοτικός σύμβουλος Βιάννου και πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής κ. Νίκος Θεοδοσάκης.

Τα τυπικά για τη δημιουργία της ομάδας ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ομάδα θα μπορούσε ήδη να έχει ολοκληρώσει το γραφειοκρατικό κομμάτι ωστόσο δίνονται παρατάσεις λόγω της απήχησης που έχει το εγχείρημα αλλά και της ενημέρωσης που πρέπει να προηγηθεί.

«Δε θα κάνουμε τίποτα στη τύχη. Ξεκινάμε μια σοβαρή προσπάθεια για να μην έχουμε ό,τι είχαμε με συνεταιρισμούς και ενώσεις στο παρελθόν. Όλα γίνονται με πλήρη διαφάνεια και το καταστατικό της ομάδας βρίσκεται στο διαδίκτυο. Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχουμε υπογράψει και τα σχετικά έγγραφα», σημείωσε.

Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα όπως προανήγγειλε μέσω του MadeinCreta ο κ.Θεοδοσάκης, θα γίνει ανοικτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να υπογράψουν και πληρούν βέβαια τις προϋποθέσεις, για να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο δημοτικό κατάστημα Βιάννου διότι είναι αδύνατο, όπως είπε ο ίδιος, να γυρίσει όλη την Κρήτη για αυτό το λόγο.

Η κρίσιμη συνάντηση προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Δυο από τις προϋποθέσεις που ορίζονται για την ένταξη στη «Μινωική Γη» όσον αφορά στο φραγκόσυκοείναι ο παραγωγός να έχει τουλάχιστον 3 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης με τη δέσμευση ότι μέχρι το Μάρτιο του 2014 θα έχει καλλιεργήσει. Το πλαφόν για την αλόη είναι τα 500 φυτά.

Από τις φορολογικές δηλώσεις στη γη

Ο κ. Νίκος Θεοδοσάκης, λογιστής στο επάγγελμα, πριν 7 χρόνια παράτησε φορολογικές δηλώσεις και ισολογισμούς και αποφάσισε να στραφεί στα αγροτικά. Η μανία όμως για τους αριθμούς τον οδήγησε σε εμπεριστατωμένες έρευνες και δεκάδες επαφές που γνωρίζουν καλά τις δυο αυτές εναλλακτικές καλλιέργειες.

Εύκολα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσα στρέμματα και να καλλιεργηθούν, η βιωσιμότητα και το κέρδος στηρίζονται στη δημιουργία ολοκληρωμένης μονάδας επεξεργασίας αρχής γενομένης από το φραγκόσυκο όχι μόνο για την απομάκρυνση των αγκαθιών από τον καρπό αλλά για την επεξεργασία και τυποποίηση νωπών προϊόντων και υποπροϊόντων, μεταξύ αυτών ρακής και - το κυριότερο - ζωοτροφής.

Ειδικά για το θέμα των ζωοτροφών ήρθε σε επαφή με το γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών όπου έγιναν αναλύσεις και τα αποτέλεσμα λένε ότι τα φύλλα φραγκοσυκιάς είναι αντίστοιχα με τις ζωοτροφές από καλαμπόκι ενώ υπάρχει έτοιμη και μελέτη για ζωοτροφή από φύλλα ελιάς και ενδεχόμενη πρόσμιξη με το φραγκόσυκο, πιθανότατα και αλόης.

«Δεν είμαι απλά αισιόδοξος, είμαι σίγουρος για την προσπάθεια που ξεκινά. Κάνω έρευνα συνολικά για το θέμα, όλων των πτυχών του φραγκόσυκο και της αλόης από την καλλιέργεια μέχρι και την επεξεργασία, όλα τα έχουμε σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια. Δε βιαζόμαστε στόχος μας είναι να μπούμε στην παραγωγή σε τρία χρόνια για όλα τα προϊόντα και φυσικά για τη ζωοτροφή».

Το κεφάλαιο "ζωοτροφή" για την Κρήτη είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι ζωοτροφές που εισάγονται κοστίζουν μια περιουσία για τον κτηνοτρόφο και φυσικά αυξάνουν το κόστος παραγωγής.

Μια ζωοτροφή ντόπια δε θα είχε την επιβάρυνση του κόστους μεταφοράς. Όσον αφορά στο ποτό που θα μοιάζει με ρακή, αρκεί να αναφερθεί ότι στο Μεξικό παράγεται απο φραγκόσυκο το γνωστό αλκοολούχο ποτό, η τεκίλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επίσης σε πολλές χώρες του κόσμου το Μεξικό, την Τυνησία, το Μαρόκο, την Αργεντινή, την Αμερική, τη Σικελία, σε περιοχές με ξηρασία που έχουν αναπτυγμένη παραγωγή με μοσχάρια και αιγοπρόβατα, τα ζώα ταΐζονται με ζωοτροφές φτιαγμένες από φραγκόσυκο.

"Μην εγκαταλείπετε τις ελιές"

Ο κ. Θεοδοσάκης αναφέρθηκε και σε κάτι επιπλέον βάσει των τηλεφωνημάτων που έχει από ελαιοπαραγωγούς που ζητάνε τη συμβολή του πάνω στο αν πρέπει ή όχι να εγκαταλείψουν τις ελιές τους και να στραφούν αποκλειστικά σε φραγκόσυκο ή αλόη ή και τα δύο.

Ο ίδιος ήταν ξεκάθαρος: "Το λάδι δεν πρέπει κανείς να το εγκαταλείψει . Σε λίγο θα έρθει η εποχή που θα το πουλάμε στα φαρμακεία διότι δεν ξυπνήσαμε εμείς μας ξύπνησαν οι κινέζοι. Οι Κρητικοί δεν πρέπει να ξεπατώσουν τις ελιές τους. Οι ελιές είναι για το χειμώνα και το φραγκόσυκο για το καλοκαίρι».


madeincreta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση