GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στην Ιορδανία ο ισλαμιστής Αμπού Κατάντα μετά την απέλασή του από τη Βρετανία

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον ριζοσπάστη ισλαμιστή Αμπού Κατάντα, ο οποίος απελάθηκε από το Λονδίνο ύστερα από μακρά δεκαετία διαδι...


Το αεροσκάφος που μετέφερε τον ριζοσπάστη ισλαμιστή Αμπού Κατάντα, ο οποίος απελάθηκε από το Λονδίνο ύστερα από μακρά δεκαετία διαδικασία, προσγειώθηκε σήμερα στο Αμάν της Ιορδανίας, ανακοίνωσε ιορδανός αξιωματούχος.

Ο Αμπού Κατάντα έφθασε στο αεροδρόμιο της Μάρκα» στο ανατολικό Αμάν, δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Συνοδευόταν από βρετανούς και ιορδανούς πράκτορες που τον παρέδωσαν στους ανακριτές του δικαστηρίου κρατικής ασφάλειας».

Το στρατιωτικό αυτό δικαστήριο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο αεροδρόμιο. Ο πατέρας του Αμπού Κατάντα, τα αδέλφια του και άλλα μέλη της οικογένειάς του βρίσκονται έξω από το κτίριο, όπου ο ριζοσπάστης κήρυκας αναμένεται να οδηγηθεί.

Ο Αμπού Κατάντα ο οποίος μια εποχή εθεωρείτο «ο πρεσβευτής του Μπιν Λάντεν στην Ευρώπη» απελάθηκε τη νύχτα από τη Βρετανία.

Ο Κατάντα που έχει καταδικαστεί ερήμην στην Ιορδανία για δύο υποθέσεις οργάνωσης επιθέσεων, αναμένεται να δικαστεί εκ νέου.

Ο Κατάντα είχε συλληφθεί για πρώτη φορά στη Βρετανία το 2002 στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου και έκτοτε πέρασε μια δεκαετία κατά την οποία μπαινόβγαινε στη φυλακή.

Σύμφωνα με τη βρετανική δικαιοσύνη ο Κατάντα συνιστά «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Η σύζυγος και τα πέντε παιδιά του αναμένεται να μείνουν στη Βρετανία, όπου είχε ο ριζοσπάστης ισλαμιστής φθάσει το 1993 για να ζητήσει άσυλο.

Νωρίτερα σήμερα στο Λονδίνο η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε ότι ο 53χρονος άνδρας εγκατέλειψε τη χώρα. «Ο Αμπού Κατάντα εκδόθηκε σήμερα προς την χώρα καταγωγής του, την Ιορδανία, για να δικαστεί για τρομοκρατία. Η αναχώρησή του σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των προσπαθειών για την απέλασή του, οι οποίες άρχισαν το 2001 και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα αυτό ικανοποιεί την βρετανική κοινή γνώμη».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει τον Μάιο ότι θα είναι «ένας από τους ευτυχέστερους ανθρώπους στη Βρετανία», μόλις φύγει από το βρετανικό έδαφος ο Ομαρ Μαχμούντ Μοχάμεντ Οτμαν, όπως είναι το πραγματικό του όνομα.

Ο Κατάντα, ο οποίος επί χρόνια ενώπιον των δικαστηρίων αντιστεκόταν στη βούληση του Λονδίνου να τον απελάσει, δέχτηκε τον Μάιο να επιστρέψει στην Ιορδανία, μόλις επικυρώθηκε μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που εγγυάται ότι στοιχεία που αποσπώνται μέσω βασανιστηρίων δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βάρος του στη νέα του δίκη στην Ιορδανία.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση