GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προς αναζήτηση εναλλακτικών του ρωσικού αερίου η Λιθουανία

Προειδοποίηση προς τη Μόσχα έστειλε ο Λιθουανός υπουργός ενέργειας, Jaroslaw Neverovič, λέγοντας ότι η Ρωσία πωλεί σε υπερβολική και...


Προειδοποίηση προς τη Μόσχα έστειλε ο Λιθουανός υπουργός ενέργειας, Jaroslaw Neverovič, λέγοντας ότι η Ρωσία πωλεί σε υπερβολική και «μη βιώσιμη» τιμή το...

φυσικό αέριο στη χώρα του.

Ο Neverovič μιλώντας στην EurActiv, είπε ότι η Λιθουανία πληρώνει 500$ για χίλια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ενώ η Γερμανία μόλις 400$. Υπογράμμισε ότι η χώρα του πληρώνει στην Gazprom «μια από τις μεγαλύτερες, εάν όχι τη μεγαλύτερη τιμή στην ΕΕ».

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο σε χαμηλότερες τιμές και ο σχεδιαζόμενος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα είναι σε λειτουργία από τα τέλη του 2014, θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού στις σχέσεις της χώρας με την ρωσική Gazprom, είπε ο Neverovič.

Το σχιστολιθικό αέριο επέτρεψε στις ΗΠΑ να σταματήσουν να εισάγουν φυσικό αέριο ενώ μετατρέπει κάποιους τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου σε εξαγωγικούς, υπονομεύονται τη θέση της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά.

Όπως διαβάζουμε πάντα στην EurActive, το σχιστολιθικό αέριο πωλείται σε τιμές spot, ενώ οι τιμές της Gazprom παραμένουν συνδεδεμένες με τις τιμές πετρελαίου ενώ διαπραγματεύονται με μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Αντίθετα, η Νορβηγία, που αποτελεί την κύρια εξαγωγέα φυσικού αερίου της Ευρώπης, πουλά το αέριο σε τιμές spot. Ως εκ τούτου, το 2012 η Νορβηγία ξεπέρασε για πρώτη φορά τη Ρωσία και έγινε η κύρια προμηθεύτρια φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

«Λέω στους Ρώσους ότι η υψηλή τιμή φυσικού αερίου δεν είναι καλή για αυτούς», είπε ο Neverovič, τονίζοντας ότι η πολιτική της Μόσχας ωθεί τους ξένους πελάτες να αναζητούν εναλλακτικές της Gazprom.

Επί του παρόντος, η Λιθουανία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο Neverovič υπογράμμισε ότι το 20-25 % των αναγκών φυσικού αερίου της χώρας θα προέλθει από τον εθνικό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ακόμη, αναμένεται να κατασκευαστεί ένας άλλος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Λιθουανίας και των γειτόνων της, τη Λετονία και την Εσθονία.

Επεσήμανε ωστόσο ότι οι τριμερείς συζητήσεις οδεύουν «αργά» και ότι ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του εν λόγω περιφερειακού έργου είναι «στην καλύτερη το 2020».

Ανέφερε επίσης και άλλα έργα, όπως η διασύνδεση φυσικού αερίου με την Πολωνία, η ενίσχυση των διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών της Βαλτικής, η ενίσχυση της ικανότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Λετονία και η κατασκευή διασύνδεσης του φυσικού αερίου μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του πρόκειται να ολοκληρώσει τη διαδικασία διαχωρισμού του συστήματος φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ.

Ο διαχωρισμός θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, είπε, όταν η Λιθουανία θα έχει ανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως συμβαίνει ήδη με τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ενεργειακή νησίδα»

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Neverovič ανέφερε κάποια έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτροδότησης της Λιθουανίας και της Σουηδίας, το λεγόμενο έργο Nordbalt.

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Λιθουανίας εξακολουθεί να είναι διασυνδεδεμένο με το παλιό σοβιετικό σύστημα και αναφέρεται ως «ενεργειακή νησίδα» στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα σχεδιάζει να συγχρονίσει το σύστημα μεταφοράς με το σύστημα ENTSO-E της Ένωσης από το 2016

Ο Λιθουανός υπουργός επεσήμανε ότι η χώρα του εξαρτάται 60% από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτες χώρες, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από το ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία.

Greek Finance Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση