GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Σνόουντεν

Τη χορήγηση «προσωρινού πολιτικού ασύλου» από τη Ρωσία θα ζητήσει ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) Εν...


Τη χορήγηση «προσωρινού πολιτικού ασύλου» από τη Ρωσία θα ζητήσει ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν, όπως δήλωσε ο ίδιος το μεσημέρι της Παρασκευής, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τις 23 Ιουνίου οπότε διέφυγε στη Ρωσία.

Οπως είπε, προτίθεται να σεβαστεί όλους τους όρους που θα θέσει η Ρωσία αν του παραχωρήσει άσυλο. Κατόπιν, πρόσθεσε, θα επιδιώξει να λάβει μόνιμο άσυλο σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), ο Σνόουντεν επιδιώκει να παραμείνει στη Ρωσία, καθώς «δεν μπορεί ακόμη να πετάξει για τη Λατινική Αμερική».

Αμεση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου: «Ο Εντουαρντ Σνόουντεν δεν πρέπει να βλάψει τα συμφέροντα των ΗΠΑ ή της ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, αν θέλει άσυλο στη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει δεχθεί επίσημο αίτημα χορήγησης ασύλου.

Ο 30χρονος Σνόουντεν βρίσκεται για τρίτη εβδομάδα στην περιοχή διέλευσης (τράνζιτ) του διεθνούς αεροδρομίου της Μόσχας.

Εκπρόσωποι 13 οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα επιχειρήσουν να συναντήσουν τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν μαζί του το θέμα.

Ο Σνόουντεν δήλωσε ότι έχει δεχθεί προσφορά για παραχώρηση ασύλου απο τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τη Νικαράγουα και τον Ισημερινό.

Ο καταζητούμενος στις ΗΠΑ για κατασκοπεία, μετά τις αποκαλύψεις που έκανε σχετικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων Prism της NSA, είχε την Παρασκευή συνάντηση με εκπροσώπους κορυφαίων ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα (μεταξύ αυτών η Διεθνής Αμνηστία) και με δικηγόρους στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο στη Μόσχα, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο για να δουν τον Σνόουντεν.

Ο 30χρονος Σνόουντεν είχε καλέσει τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρους για να καταγγείλει αυτό που αποκαλεί απειλητική και παράνομη συμπεριφορά των ΗΠΑ προκειμένου να εμποδιστεί να λάβει άσυλο.
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση