GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Δεν θα αφήσουμε τον ΕΟΠΥΥ να καταρρεύσει"

Ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να κλείσει, ούτε να φτιαχτεί από την αρχή, τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην καθιερωμένη του ενη...


Ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να κλείσει, ούτε να φτιαχτεί από την αρχή, τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην καθιερωμένη του ενημέρωση στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις φήμες ότι στον Οργανισμό θα μπουν ξένοι διαχειριστές.

Αναφερόμενος στο πόρισμα για τον Οργανισμό, του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, σύμφωνα με το οποίο το τμήμα Πρόσθετης Περίθαλψης και Νοσηλείας στο Εξωτερικό και της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής Εξωτερικού Αθηνών του ΟΠΑΔ, δεν κρατούσαν ούτε τα προσχήματα, αφού οι υποθέσεις δεν εξετάζονταν με σειρά προτεραιότητας, αλλά με αδιευκρίνιστα κριτήρια, σημείωσε πως ταυτόσημες είναι οι απόψεις του περί των νοσηλειών, που αφορούν το εξωτερικό και περί άλλων στρεβλώσεων, που παρατηρούνται στη λειτουργία του οργανισμού.

«Έχει χαθεί ο έλεγχος στον ΕΟΠΥΥ και δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, όπως λειτουργεί σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, διαβεβαιώνοντας πάντως πως πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι «δεν θα αφήσουμε τον ΕΟΠΥΥ να καταρρεύσει, ούτε θα τον κλείσουμε, ούτε θα τον φτιάξουμε από την αρχή». «Όποιες αλλαγές θα γίνουν, θα γίνουν εν λειτουργία του» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις συμβεβλημένες με τον Οργανισμο κλινικές, είπε ότι οι εκπρόσωποί τους αντιδρούν δικαιολογημένα για τα μέτρα, που ελήφθησαν (σ.σ. το claw back), προκειμένου να καλυφθεί μέρος της «μαύρης τρύπας» στον ΕΟΠΥΥ, αλλά επανέλαβε πως το υπουργείο «θα προχωρήσει σε άμεση εξόφληση των ληξηπρόθεσμων οφειλών προς τις κλινικές και μεγαλύτερο έλεγχο για να φανεί ποιος κάνει καλά τη δουλειά του και ποιος όχι».

Υπενθυμίζεται πως στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή προβλέπεται η εφαρμογή μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback), με βάση το οποίο θα κληθούν κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να συμβάλουν στη στήριξη του ΕΟΠΥΥ και στην κάλυψη των ελλειμμάτων.

Στα 110 ευρώ μηναίως η υστέρηση εσόδων του ΕΟΠΥΥ

Λίγο νωρίτερα, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντός, ο διορισμός του οποίου εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ανέφερε πως ο Οργανισμός προσθέτει ελλειμμα 110 εκατ. ευρώ κάθε μήνα του 2013 από τις εισφορές που θα έπρεπε να συγκεντρώνει.

Ο υφυπουργός Υγείας Αντ. Μπέζας από την πλευρά του επεσήμανε ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να μετατραπεί από έναν γίγαντα με πήλινα πόδια, σε έναν οργανισμό βιώσιμο.

Από τα στοιχεία του πρώτου πεντάμηνου του 2013 προκύπτει ότι μηνιαίως ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να εισπράττει 360 εκατ. ευρώ από εισφορές, όμως εισπράττει 250 εκατ. ευρώ.

Τα δεδομένα προκάλεσαν ανησυχία στους βουλευτές, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δ. Κρεμαστινό να επισημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται ένα σταθερό οικονομικό πόρο που θα πηγαίνει κατευθείαν στα ταμεία του, χωρίς να επιβαρύνεται ο πολίτης. Ο πόρος αυτός, σύμφωνα με τον Δ. Κρεμαστινό, θα μπορούσε να βρεθεί από τον ΟΠΑΠ, τον καπνό ή το αλκοόλ.

Παρά τα αρνητικά δεδομένα ο κ. Κοντός εκτίμησε ότι οι εισφορές θα αυξηθούν, καθώς η κρατική χρηματοδότηση «είναι συνεπής», ενώ υπενθύμισε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι το κράτος θα στηρίξει τον ΕΟΠΥΥ.

Είπε ότι μέλημά του θα είναι η οργανωτική και διοικητική ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ, δίνοντας έμφαση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ και στην ενοποίηση των ταμείων που έχουν ενταχθεί σε αυτόν.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση