GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Μείωση του κόστους χρήσης του αιγιαλού για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις»

 Στο πλαίσιο των εργασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου η Βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κα Έλενα Ράπτη κατέθεσε ερώτηση προς την...


 Στο πλαίσιο των εργασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου η Βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κα Έλενα Ράπτη κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Τουρισμού με θέμα «Μείωση του κόστους χρήσης του αιγιαλού για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».

Η κ. Ράπτη θέτει στην κ Υπουργό τις διαμαρτυρίες πολλών ξενοδόχων της περιοχής για τα αυξημένα τέλη χρήσης του αιγιαλού που βρίσκεται μπροστά από τις ξενοδοχειακές τους μονάδες, τα οποία έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί επιβαρύνοντας υπέρμετρα εκατοντάδες επιχειρήσεις. Επισημαίνει ακόμη πως το τίμημα θα πρέπει να δημιουργεί ένα όφελος για το δημόσιο, αλλά συμβολικό και όχι εξοντωτικό, και πως δεν είναι δυνατό στη λογική της είσπραξης περισσότερων εσόδων να δημιουργούμε νέα οικονομικά βάρη στην επιχειρηματική κοινότητα.

Η κ. Έλενα Ράπτη ρωτά την υπουργό ποια είναι η διακύμανση και οι αυξήσει των τελών χρήσης αιγιαλού από το 2010 μέχρι σήμερα και, αν είναι ορθή η καταγγελία των επαγγελματιών ξενοδόχων, αν μπορεί να παρέμβει διορθώνοντας τη σχετική απόφαση και απαλλάσσοντάς τους από το οικονομικό αυτό βάρος.

ΘΕΜΑ: «Μείωση του κόστους χρήσης του αιγιαλού για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις»

Κυρία Υπουργέ,

Είναι νομίζω κοινός τόπος πως oι τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Άλλωστε το ίδιο το σχέδιο εξόδου από την τρέχουσα κρίση επενδύει σημαντικά στην αύξηση του τουριστικού προϊόντος. Υπάρχει ωστόσο μια παράμετρος που δεν μπορεί να αγνοηθεί και που έχει σχέση με τις κατά καιρούς πολιτικές αποφάσεις που αφορούν στον κλάδο του τουρισμού.

Υπάρχουν πρόσφατες αναφορές στο γραφείο μου από επαγγελματίες ξενοδόχους οι οποίοι καταγγέλλουν ως αδιανόητη και καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα την αύξηση των τελών μίσθωσης για τη χρήση του αιγιαλού που βρίσκεται μπροστά από τα ξενοδοχεία τους, η οποία έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί επιβαρύνοντας υπέρμετρα εκατοντάδες επιχειρήσεις. Ασφαλώς η χρήση του αιγιαλού θα πρέπει να διέπεται από σαφείς όρους και να δημιουργεί ένα όφελος για το δημόσιο. Το τίμημα όμως θα πρέπει να είναι συμβολικό και όχι εξοντωτικό, αφού η χρήση του αιγιαλού εξυπηρετεί μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία τα οποία συνεισφέρουν σημαντικά στο εθνικό προϊόν, παράγουν ΦΠΑ και πληρώνουν φόρους. Δεν είναι λοιπόν δυνατό στη λογική της είσπραξης περισσότερων εσόδων να δημιουργούμε νέα οικονομικά βάρη στην επιχειρηματική κοινότητα, ούτε βεβαίως να λαμβάνονται αιφνιδιαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν τον οικονομικό προγραμματισμό πολλών επιχειρήσεων, κάποιες από τις οποίες επιβιώνουν οριακά.

Ήδη οι επαγγελματίες ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν την αύξηση του ΦΠΑ εστίασης στο 23%, η οποία συνεχίζει ακόμα να ισχύει. Αν όμως στο θέμα του ΦΠΑ οι χειρισμοί είναι περιορισμένοι, αφού αποτελεί θέμα που απαιτεί τη συναίνεση της τρόικας, δε συμβαίνει το ίδιο και με το θέμα της αύξησης των τελών χρήσης του αιγιαλού που αποτελεί καθαρά απόφαση του υπουργείου σας. Οι επαγγελματίες ξενοδόχοι εκφράζουν για αυτή την αύξηση την έντονη δυσαρέσκειά τους, την οποία οφείλω να σας μεταφέρω εκτιμώντας πως δεν έχουμε σε αυτούς τους καιρούς την πολυτέλεια να πλήττονται παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.

Θεωρώντας το αίτημά τους για μείωση των τελών χρήσης του αιγιαλού δίκαιο και λογικό,

Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:


Ποιά είναι η διακύμανση και οι αυξήσεις των τελών χρήσης αιγιαλού από το 2010 μέχρι σήμερα;
Αν είναι ορθή η καταγγελία των επαγγελματιών ξενοδόχων, μπορείτε να παρέμβετε διορθώνοντας τη σχετική απόφαση και απαλλάσσοντάς τους από το οικονομικό αυτό βάρος;

Θεσσαλονίκη, 11 Ιουλίου 2013

Αριθμός πρωτοκόλλου: 12824

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Έλενα Ράπτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση