GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι λένε τα γερμανικά ΜΜΕ για την πρόοδο και το δανειακό μέλλον της Ελλάδας

«Η Τρόικα πιστοποιεί στην Ελλάδα σημαντικά βήματα προόδου» τιτλοφορείται το σημερινό δημοσίευμα στον ιστότοπο της Die Zeit, η οποία ...


«Η Τρόικα πιστοποιεί στην Ελλάδα σημαντικά βήματα προόδου» τιτλοφορείται το σημερινό δημοσίευμα στον ιστότοπο της Die Zeit, η οποία σημειώνει ότι «η τρόικα των διεθνών δανειστών δείχνει ευχαριστημένη με τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα. Το πράσινο φως για περαιτέρω βοήθεια πρέπει να δοθεί όμως από το Eurogroup».

Για «καλές ειδήσεις από την Ελλάδα» κάνει λόγο και η εφημερίδα Welt, η οποία παρατηρεί ότι «μετά το μαραθώνιο έλεγχο των βιβλίων, οι ελεγκτές των δανειστών φαίνονται ικανοποιημένοι».

«Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε βοήθεια» γράφει η Tagesspiegel του Βερολίνου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να αποφασίσουν ήδη σήμερα Δευτέρα οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης την έγκριση νέων δανείων προς την Ελλάδα. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχει κατατεθεί η έκθεση της Τρόικας».

«Προσοχή πλεόνασμα», είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung, που υπογραμμίζει ότι οι μέρες αυτές κρίνουν εάν οι δανειστές είναι ακόμη σε θέση να αναγκάσουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, πριν οι ίδιοι αναγκαστούν να διαγράψουν ένα μέρος του χρέους της.

«Προς το παρόν οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ κρατούν στο μανίκι τους έναν άσσο αποφασιστικής σημασίας. Έχουν τα χρήματα τα οποία χρειάζεται η Αθήνα. Αυτό όμως θα αλλάξει. Ήδη στο τέλος του χρόνου ο άσσος αυτός των δανειστών δεν θα αξίζει τίποτα, όταν η Ελλάδα θα πετύχει και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα. Όταν ο ελληνικός προϋπολογισμός θα έχει -χάρη στις δικές του δυνάμεις- θετικό πρόσημο, τότε οι δανειστές θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Και μάλιστα εις διπλούν».

Ο Α. Σαμαράς δεν θα εξαρτάται πλέον από τα χρήματα των δανειστών του και θα μπορεί να κυβερνά χωρίς τα δάνεια αυτά, τα οποία λαμβάνει μόνον υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έτσι οι δανειστές χάνουν το σημαντικότερο μέσο άσκησης πιέσεων για τις μεταρρυθμίσεις. Γι΄ αυτό το λόγο, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις είναι «η τελευταία ευκαιρία για να περάσουν μεταρρυθμίσεις. Ό,τι δεν γίνει τώρα, δεν θα γίνει ούτε αργότερα. Προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις που δεν θα πουληθούν τώρα, θα παραμείνουν σε κρατικά χέρια. Δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θα απολυθούν τώρα, θα παραμείνουν στα γραφεία τους».

Για τον Σαμαρά το προσδοκώμενο πλεόνασμα προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία να γίνει πραγματικά δημοφιλής, συνεχίζει το σχόλιο και επισημαίνει: « Όχι μόνον γιατί δεν θα μπορεί πλέον να τον αναγκάζει κανείς να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά γιατί μπορεί στον αντίποδα να περάσει στους δανειστές ένα κούρεμα του χρέους. Τη λευκή επιταγή την έλαβε πριν λίγες εβδομάδες από το ΔΝΤ που παραδέχθηκε βαριά λάθη στη διάσωση της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός, εκτιμά η εφημερίδα, θα αξιοποιήσει αυτό το επιχείρημα, καλώντας τους διεθνείς δανειστές να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος. «Όποιος ακούει προσεκτικά τον γερμανό υπ. Οικονομικών Σόιμπλε, έχει αντιληφθεί ότι η Γερμανία έχει διαγράψει ήδη μερικά δισεκατομμύρια που δόθηκαν στην Ελλάδα. ‘Τέτοιο’ κούρεμα δεν πρόκειται να ξαναγίνει, είπε πρόσφατα. Και θα δικαιωθεί. Όντως, ‘τέτοιο κούρεμα’ δεν πρόκειται να ξαναγίνει. Γιατί στο πρώτο κούρεμα οι ιδιώτες πιστωτές παραιτήθηκαν από 100 δισ. ευρώ. Στο επόμενο κούρεμα θα γίνει διαφορετικά –τότε θα πρέπει να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους οι δημόσιοι πιστωτές. Πρόκειται για τους πολίτες των χωρών της ευρωζώνης και κυρίως τους Γερμανούς».
newmoney.gr

1 σχόλιο

  1. Τα σπίτια μας τα παίρνουν, όχι οι αριστεροί, αλλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αιώνιος φόρος στα ακίνητα και στα οικόπεδα, παντού. Μέχρι να τα πουλήσουμε όλα και να τα πάρουν εταιρείες και οι ξένοι. Χιλιάδες Νεοδημοκράτες και Πασοκτζήδες, ιδιοκτήτες ακινήτων και νοικοκυραίοι, ετοιμάζονται να ψηφίσουν μαζικά πλέον Τσίπρα που μπορεί να βγει και αυτοδύναμος από την οργή για τα φορολογικά μέτρα σε ακίνητη περιουσία, τρίτεκνους, πολύτεκνους, γενικά όσους έχουν παιδιά. Ποτέ δεν έχουμε ψηφίσει αριστερά, αλλά τώρα Τσίπρα δαγκωτό για να ξεβρωμίσει τον τόπο από τους ψευτοαστούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    Φόρο για την περιουσία τους θα πληρώνουν από το 2014 και εφ' όρου ζωής 5.569.000 ιδιοκτήτες κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων βάσει μίας νέας διευρυμένης κλίμακας με 33 ξεχωριστούς συντελεστές, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανάλογα με την τιμή ζώνη της περιοχής όπου βρίσκεται η κατοικία, το γραφείο ή το κατάστημα.
    Η νέα κλίμακα θυμίζει τους συντελεστές που εφαρμόζονται σήμερα για το χαράτσι.
    Ο ενιαίος φόρος για το 2014 θα είναι μειωμένος ως 21% σε σχέση με τον ισχύοντα για όσους έχουν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.
    Τη μεγαλύτερη μείωση έχουν οι ιδιοκτήτες με ακίνητα σε τιμή ζώνης ως 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ μικρότερες θα έχουν όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης από 750 ως 2.000 ευρώ.
    Ιδιοκτήτες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ θα δουν σε αρκετές περιπτώσεις αύξηση της φορολογίας σε σύγκριση με τα ισχύοντα.
    Φόρος θα μπει και στα αγροτεμάχια από ένα ως και τρία ευρώ ανά στρέμμα για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, ενώ για τους υπολοίπους το ποσό επιβάρυνσης θα είναι διπλάσιο.
    Τα ακίνητα νομικών προσώπων θα φορολογούνται με συντελεστή 0,2% (ιδιοχρησιμοποιούμενα) και 0,4% (ακίνητα που αποφέρουν εισόδημα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση