GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κοινωνική Αλληλεγγύη ή «Κοινωνική Αλληλεγγύη» τύπου Χ.Α.;‏

Του Σταμάτη Στεφανάκου.  Είναι απίστευτο το πόσο πολύ ασχολήθηκε η ειδησεογραφία με την «Κοινωνική Αλληλεγγύη» της Χ.Α. Καταρχάς η αλ...

Του Σταμάτη Στεφανάκου. 

Είναι απίστευτο το πόσο πολύ ασχολήθηκε η ειδησεογραφία με την «Κοινωνική Αλληλεγγύη» της Χ.Α.
Καταρχάς η αλληλεγγύη ως πρακτική, δεν έχει σχέση με… φωτοβολίδες. Μια διανομή τροφίμων περιστασιακά είναι κοροϊδία χειρίστου βαθμού, και απέναντι σε αυτούς που απευθύνεται και απέναντι σε όλη την κοινωνία. Σημαίνει συνέπεια, σημαίνει τάξιμο και έχει διάρκεια στον χρόνο και στο χώρο.
Κατά δεύτερον, η πείνα και η εξαθλίωση δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε σημαία, ούτε πατρίδα, ούτε θρησκεία, ούτε ταυτότητα, ούτε κόμμα, ούτε ιδεολογία. Τόσο απλά.
Όπως και το αίμα. Είναι κόκκινο ανεξάρτητα από προέρχεται.
Αυτά είναι τα απλά, τα αυτονόητα.
Η αλληλεγγύη επίσης δεν μετατρέπει τον άνθρωπο σε επαίτη, ούτε τον ευτελίζει, ούτε τον κάνει παθητικό. Αλληλεγγύη σημαίνει συμμετοχή και κοινό αγώνα.
Τι από αυτά τηρεί η Χ.Α.; Τίποτα…
Που αποσκοπεί; Ε, να μαζέψει ψηφαλάκια, να το παίξει πατριωτική πράξη, να φανεί καλή. Και φυσικά να προωθήσει την «ιδεολογία» της, η οποία σημειωτέον είναι η ναζιστική, με το πρόσχημα ότι βοηθά τους έλληνες.
Το ακριβώς αντίθετο, είναι οι ομάδες αλληλεγγύης που έχουν συστήσει πολίτες, πανελλαδικά. Αυτοί, οι εργάτες της αλληλεγγύης, δεν έχουν πρόσβαση σε ΜΜΕ, δεν ζητάνε μπράβο. Και αν τύχει και κανείς δημοσιογράφος εμφανισθεί, το πρώτο που διακρίνεις είναι μια συστολή. Για αυτούς είναι αυτονόητο αυτό που κάνουν. Δεν ζητάνε μπράβο…
Ξέρω περιπτώσεις ομάδων, που έχουν 100αδες αλληλέγγυους, και δρουν αθόρυβα. Ξέρω κόσμο – και θα έπρεπε και εσείς να ξέρετε- που κάνουν ότι μπορούν μέσα σε αυτή την καταστροφή, λόγω της ανεπάρκειας του κράτους και την έλλειψη υποδομών , να μην αφήνουν να διαλύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αγωνίζονται, να μην υπάρχει παιδί χωρίς φαγητό, άνθρωπος χωρίς να έχει πρόσβαση στα βασικά και τα απαραίτητα, ώστε να παραμένει όρθιος.
Ξεπερνούν οι άνθρωποι αυτοί πολλές φορές τον εαυτό τους. Ξεχνάνε την προσωπική τους ζωή και την οικογένεια τους, τους φίλους τους, τον εαυτό τους. Δεν προωθούν την ιδεολογία τους, δεν προσηλυτίζουν, δεν προωθούν τα πιστεύω τους. Είναι ο δικός τους τρόπος να πουν ΟΧΙ σ αυτό που απεργάζονται αυτοί που θέλουν την χώρα και την κοινωνία διαλυμένη.
Δεν ζητάνε, ταυτότητα, πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, δεν διαχωρίζουν τους ανθρώπους που εντάσσουν σε δικούς μας ή όχι . Δεν βγάζουν χρήμα , δεν ζητάνε ανταμοιβή, και το ευχαριστώ αυτών των ανθρώπων είναι να κοιμούνται το βράδυ με την στεναχώρια ότι δεν κάνανε όσο μπορούσαν. Ότι έμεινε ίσως, κάποιος χωρίς φαγητό και δεν το ξέρουν, ίσως κάποιος να μην έχει φάρμακα, ίσως κάποιο παιδί να χρειαζόταν ένα παιχνίδι και δεν είχαν να του το δώσουν, κάποιο βιβλίο, ένα ρούχο.
Έχουν συνείδηση , έχουν ηθική. Κάποιοι από αυτούς είναι και ενεργοί πολιτικά όπου έχει επιλέξει ο καθένας. Αλλά την αλληλεγγύη την βλέπουν όχι ως κάτι για να ανέβουν πολιτικά ή ως ευκαιρία να διαδώσουν τις θέσεις τους, αλλά ως την χαρά του συμμετέχω.
Τι σχέση έχει η Χ.Α. με όλους αυτούς;
ΚΑΜΙΑ.
Ακόμα και η «υποτιθέμενη» διαμάχη της ΧΑ με τον δήμο Αθηναίων είναι κίνηση απλά εντυπωσιασμού. Τίποτα άλλο. Γκρίζα διαφήμιση ότι «κοιτάξτε μας, είμαστε κατά του συστήματος και δεν μας αφήνουν», κοροϊδία.
Δεν θα κάνω κριτική, σε όσους πήγαν να πάρουν τρόφιμα από την Χ.Α. Αλλά αδέλφια, και απευθύνομε σε αυτούς που πήγατε να πάρετε τρόφιμα, μην τρώτε την παραμύθα ανθρώπων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να σας προσηλυτίσουν με τόσο «φτηνό» τρόπο. Ξέρω η ανάγκη είναι άσχημο πράγμα, αλλά σκεφτείτε για ένα λεπτό τι μέλλον θέλουν, για εσάς και τα παιδία σας.
http://eleutherosnaskeftesai.blogspot.gr/2013/07/blog-post_25.html
s.stefanakos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση