GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρέβεζα: Το Μυστήριο του Χρίσματος σε παιδιά, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες στην καθολική εκκλησία του Αγ. Ανδρέα

Την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε η τελετή του Χρίσματος στην Πρέβεζα, μετά από τον πόλεμο, ήταν σε μία ιδιωτική κατοικία από ...


Την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε η τελετή του Χρίσματος στην Πρέβεζα, μετά από τον πόλεμο, ήταν σε μία ιδιωτική κατοικία από τον μακαριστό Αντώνιο Βαρθαλίτη.
Από τότε πέρασαν χρόνια, η εκκλησία έμενε κλειστή. Περιστασιακά άνοιγε για τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα και κάποια στιγμή, στα τέλη του 2003 όταν η παλαιά καθολική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα είχε πυρποληθεί για άγνωστους λόγους.

Ο Επίσκοπος μόλις είχε εγκατασταθεί στην Κέρκυρα και γρήγορα ανέλαβε την επίβλεψη της μελέτης για την πλήρη αποκατάσταση του Ναού και του περιβάλλοντα χώρου και με την παρουσία του προκατόχου του, εγκαινίασαν λίγο αργότερα το νέο περικαλλή ναό, που είχε ιδρυθεί το 1901 από τον Αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκο Ιωσήφ τον Α΄.

Έκτοτε πέρασαν δέκα ακόμα χρόνια.

Μετά την αποκατάσταση της εκκλησίας ο Επίσκοπος ανέθεσε στον καπουκίνο π. Τζούλιο την ποιμαντική φροντίδα των καθολικών της περιοχής όπως επίσης και εκείνης των Ιωαννίνων. Αυτός διεκπεραίωσε με ζήλο και αγάπη αυτήν την αποστολή, προσπαθώντας να δημιουργήσει συνειδητές χριστιανικές κοινότητες.

Η πανηγυρική συνεπώς τελετή που έγινε την Κυριακή 30 Ιουνίου αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, το αποκορύφωμα αυτής της ποιμαντικής δραστηριότητας.

Πράγματι, με μεγάλη επισημότητα ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, συνοδευόμενος από το λειτουργό της Ηπείρου π. Τζούλιο Γκραμένια, χορήγησε το Μυστήριο του Χρίσματος σε επτά μικρά παιδιά της πόλης, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

Η εκκλησία είχε πλημμυρίσει από κόσμο, καθολικούς και ορθοδόξους, συγγενείς και φίλους των παιδιών που ήρθαν να τα πλαισιώσουν αυτήν την σημαντική στιγμή της χριστιανικής τους ζωής.

Τα παιδιά είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα από τον π. Τζούλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, στις τακτικές του επισκέψεις κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα όταν επισκεπτόταν την Πρέβεζα και το παρεκκλήσιο της Αγίας Οικογενείας των Ιωαννίνων. Η τελετή πλαισιώθηκε από μέλη τα χορωδίας της Ενορίας της Ιεράς Καρδίας του Ιησού από την Κέρκυρα, που έψαλλαν όμορφα με τη φωνή και την καρδιά τους.

Το γεγονός του ότι από μερικά χρόνια χορηγούνται τα Μυστήρια της χριστιανικής μύησης (Βάπτισμα, Χρίσμα, Ευχαριστία) σε παιδιά ελλήνων και ξένων καθολικών αυτής της περιοχής της Ηπείρου, αποδεικνύει τη ζωντάνια και τη γονιμότητα αυτών των μικρών καθολικών κοινοτήτων της διασποράς.

Και αυτές, όσο μικρές κι είναι, έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι πραγματικός Λαός του Θεού, συναγμένος από την Αγία Τριάδα, πραγματική Εκκλησία και Σώμα του Χριστού. Δεδομένης μάλιστα της εορτής της Αγίας Τριάδας την Κυριακή 30 Ιουνίου, ο Επίσκοπος θέλησε να μεταφέρει στους πιστούς αυτήν την αλήθεια: Οι κοινότητες της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων αποτελούν πράγματι Εκκλησία και όχι μονάχα γιατί τελούνται σ’ αυτές μία λειτουργία κάθε μήνα ή κάποια Μυστήρια, αλλά γιατί έχει δημιουργηθεί στους πιστούς της Ηπείρου η συνείδηση πως αποτελούν ένα σώμα και μία χριστιανική κοινότητα με έναν μόνιμο ποιμένα.

Η χαρμόσυνη αυτή ατμόσφαιρα της γιορτής του Χρίσματος μετατράπηκε σε θλίψη όταν ο Επίσκοπος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την απόφαση του Τάγματος των Π.Π. Καπουκίνων να μεταθέσουν τον π. Τζούλιο, μετά από 23 χρόνια, από την Κέρκυρα στην Αθήνα ως εφημέριο στην ενορία του Αγίου Φραγκίσκου στους Αγίους Αναργύρους.

Ευχαρίστησε τον π. Τζούλιο για την πολυετή και ασίγαστη προσφορά του στους πιστούς της περιοχής. «Βρήκε μικρούς ναούς, τους ανακαίνισε, τους εξόπλισε, αλλά κυρίως μετέτρεψε τους πιστούς σε χριστιανικές κοινότητες» ανέφερε ο Επίσκοπος στο κήρυγμά του. «Ενημέρωνε για κάθε ποιμαντική δραστηριότητα όλους τους καθολικούς της Ηπείρου με τηλέφωνα, μηνύματα και ένα χαριτωμένο ενημερωτικό φυλλάδιο. Ασχολούνταν με τις δύο αυτές κοινότητες, σαν άτυπα, να αποτελούσαν μία ακόμα ενορία, με όλες τις υποχρεώσεις που μπορεί να προϋποθέτει μία τέτοια δραστηριότητα».

Ο κόσμος έδειχνε την εκτίμηση και τις ευχαριστίες του στον π. Τζούλιο, ζητώντας του να φωτογραφηθεί μαζί τους και να μην τους ξεχνάει.

Ο Επίσκοπος τους διαβεβαίωσε πως η ποιμαντική φροντίδα των δύο αυτών κοινοτήτων δεν θα ατονήσει και πως πολύ σύντομα θα τους παρουσιάσει το νέο λειτουργό της περιοχής. Τους κάλεσε και τους παρακάλεσε να τον στηρίξουν και να τον αγαπήσουν, όπως έκαναν και με τον π. Τζούλιο, ενώ όλοι ευχόμαστε στον άξιο λειτουργό, με τις ανανεωμένες ευχαριστίες μας, καλή ποιμαντορία στη νέα του αποστολή.



pamepreveza.gr

1 σχόλιο

  1. Μην εμπιστεύεστε τα παιδιά σας στους παπάδες, είναι διεστραμμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση