GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Κερδίζουμε δόσεις και χάνουμε Υγεία. Δραματική υποχώρηση των δαπανών υγείας στην Ελλάδα»

«Επιδεινώνονται δραματικά οι δείκτες υγείας των Ελλήνων, αφανίζεται ο κλάδος των ελευθερο επαγγελματιών γιατρών». «Ραγδαία αύξηση ψυ...


«Επιδεινώνονται δραματικά οι δείκτες υγείας των Ελλήνων, αφανίζεται ο κλάδος των ελευθερο επαγγελματιών γιατρών». «Ραγδαία αύξηση ψυχικών νοσημάτων, καρδιαγγειακών και κρουσμάτων του ιού του AIDS αποτυπώνουν την εικόνα των Νεοελλήνων του μνημονίου».

Χωρίς παγκόσμιο προηγούμενο είναι η συρρίκνωση των δαπανών υγείας στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Κατάρρευση χωρίς προηγούμενο παρουσιάζουν οι δημόσιες δαπάνες υγείας στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας. Την στιγμή που σε όλες τις χώρες του οργανισμού οι δαπάνες για την υγεία αυξάνονται κατά 0,7% του ΑΕΠ στην Ελλάδα ΜΟΝΟ για τα έτη 2010 και 2011 βυθίστηκαν κατά 11%, την μεγαλύτερη πτώση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει καταγραφεί στην ιστορία του οργανισμού εν καιρό ειρήνης ! Αν υπολογίσει κανείς την τραγική μείωση του ΑΕΠ τα χρόνια αυτά, η ονομαστική πτώση των δαπανών μόνο ως τραγική μπορεί να χαρακτηρισθεί !

Ήδη η Ελλάδα από το 2011 είναι κάτω από τον μέσω όρο σε δαπάνες υγείας και εύκολα μπορεί κανείς να φαντασθεί την απελπιστική κατάσταση στα αναμενόμενα νέα στοιχεία του οργανισμού για το 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κατά κεφαλή δαπάνη σε δολάρια ΗΠΑ ήδη από το έτος 2011 είναι η χαμηλότερη όλων των χωρών της ευρωζώνης, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην πατρίδα μας είναι 2361 ενώ στην Γερμανία είναι 4495, στο Βέλγιο 4061, στη Γαλλία 4118 ! Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά συνεχίζουμε να δίνουμε το 28,5% των δαπανών σε φάρμακα ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 16,4 %, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι τραγικές περικοπές έχουν γίνει κυρίως σε βάρος όλων των άλλων παρόχων υγείας όπως είναι οι ιατροί, τα εργαστήρια και τα νοσοκομεία.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής βαθιάς λιτότητας είναι η σοβαρή επιδείνωση μιας σειρά δεικτών υγείας του πληθυσμού όπως είναι η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η αύξηση των κρουσμάτων AIDS, το κραχ στους δείκτες ψυχικής υγείας και η μεγάλη αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μετά από όλα αυτά ΔΕΝ είναι υπερβολή να πούμε ότι στην κυριολεξία ο Ελληνικός Λαός μπορεί να κερδίζει δόσεις οικονομικής βοήθειας αλλά χάνει συνεχώς σε υγεία, σωματική και ψυχική !

Άμεσο θύμα αυτών των πολιτικών είναι το σύνολο του ιατρικού κόσμου καθώς υποβλήθηκε σε βίαιη μείωση της αξίας της ιατρικής επίσκεψης από 20 ευρώ σε 6,5 ευρώ καθαρά, ενώ οι κλινικοί ιατροί είναι οι ΜΟΝΟΙ πάροχοι υπηρεσιών υγείας που ΔΕΝ δικαιούνται συμμετοχής από τους ασφαλισμένους όπως συμβαίνει, τόσο με τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας όσο και με όλους τους άλλους παρόχους του οργανισμού όπως κλινικές, εργαστήρια και φαρμακεία.

Στο τραγικό σκηνικό το οποίο έχει δημιουργηθεί για τα έτη 2010 και 2011, κατά τα οποία ο ΕΟΠΥΥ έχει φεσώσει γιατρούς και εργαστήρια πάνω από 800 εκ. ευρώ, έρχονται να προστεθούν και τα νέα χρέη του 2012 και 2013 τα οποία προσεγγίζουν πλέον τα 500 εκ. ευρώ

Χαρακτηριστικά, για το 2013 ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει ΜΟΝΟ 1 μήνα ιατρικών επισκέψεων ! Αυτό το εφιαλτικό σκηνικό οδηγεί σε λουκέτο το 50% των ιατρείων - εργαστηρίων με τραγικό αποτέλεσμα πολύ σύντομα να προστεθούν άλλοι 20000 άνεργοι στην εφιαλτική αλυσίδα των ανέργων με πλήρη ευθύνη αυτών που διαχειρίζονται τόσο τα πολιτικά όσο και τα συνδικαλιστικά θέματα των ιατρών!

Το χειρότερο είναι ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που θα μείνει ακάλυπτος ο πληθυσμός από ιδιωτικές δομές υγείας καθώς καταρρέουν η μία μετά την άλλη κάτω από το βάρος των χρεών του ΕΟΠΥΥ.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ και ο Πρόεδρος της Γ. Ελευθερίου επισημαίνουν ότι "εξαιτίας των χρεών του ΕΟΠΥΥ ένας ολόκληρος κλάδος αφανίζεται. Είναι καιρός συνολικής ευθύνης, εγρήγορσης, συσπείρωσης και ενότητας του συνόλου των ιατρών της χώρας. Είναι η ώρα που ιατροί και ασφαλισμένοι πρέπει να διεκδικήσουν από κοινού την αύξηση των δαπανών για την Υγεία. Κατόπιν όλων αυτών κάνουμε έκλυση για σοβαρότητα στην διαχείριση των θεμάτων που αφορούν την υγεία του πληθυσμού χωρίς κορώνες και περιττούς λαϊκισμούς."

Για το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ
Ο Πρόεδρος
Γ. Ελευθερίου

Ο Γ. Γραμμ. Χρ. Παπασιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση