GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απόφαση ΔΗΜΑΡ Θεσσαλονίκης

από το Γραφείο Τύπου Πολίτες της Θεσσαλονίκης. Οι μονομερείς ενέργειες του κ. Σαμαρά, μετατοπίσαν την κατεύθυνση της κυβερνητικής...


από το Γραφείο Τύπου Πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Οι μονομερείς ενέργειες του κ. Σαμαρά, μετατοπίσαν την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής δεξιότερα, ως προς... το περιεχόμενο και τον τρόπο άσκησης της., αφαιρώντας τη βάση της συνεργασίας.

Η λύση υπήρχε και φυσικά δεν ήταν η προσφυγή στις εκλογές, αλλά η εύρεση ενός κοινού τόπου επίκαιρης προγραμματικής συμφωνίας και συνλειτουργίας της κυβέρνησης σε έναν προωθητικό συμβιβασμό.

Η εγκατάλειψη από τον κ. Βενιζέλο της κοινής στάσης μας, ώστε να προκύψει ο κοινός τόπος, αφαίρεσε και την τελευταία δυνατότητα παραμονής της ΔΗ.ΜΑΡ. στην κυβέρνηση.

Η ΔΗ.ΜΑΡ. εξακολουθεί να πιστεύει ότι σωστά έκανε που συμμετείχε στην κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2012 και συνέβαλε στον μείζον, την απομάκρυνση της χώρας από την γκρίζα ζώνη της ανοιχτής χρεοκοπίας και της εξόδου από το ΕΥΡΩ. Η σημερινή μας τοποθέτηση αφορά την παρούσα συγκυρία και δεν αναιρεί την τότε τοποθέτηση μας.

Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση, ως κόμμα της αριστεράς, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας συνείδησης στους πολίτες που συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας σφαίρας και την κατανόηση της ανάγκης κυβερνήσεων συνεργασίας.

Στους πολίτες, που φοβήθηκαν την πολιτική αποσταθεροποίησης της χώρας και επιφυλάσσονται για την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση, τους λέμε ότι η ΔΗ.ΜΑΡ. ήταν και παραμένει δύναμη ευθύνης μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας. Η πολιτική σταθερότητα παραμένει επιλογή του κόμματος. Μένει, να κρίνουν στην πράξη εάν οι πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης, παράγουν αποτελέσματα που βοηθούν στην κοινωνική και πολιτική σταθερότητα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΠΟΛΟΥ

Μέσα στο σημερινό πλαίσιο παρεμβαίνουμε, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και μέσω αυτών θέλουμε να δείξουμε πως υπάρχει και άλλος δρόμος. Δρόμος που αναγνωρίζει την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής, την ανάγκη μεγάλων μεταρρυθμίσεων στο κράτος στην οικονομία, στο πολιτικό σύστημα και ταυτόχρονα δρόμος που σέβεται τους θεσμούς και τις κοινωνικές ανάγκες.

Δρόμος για μια δημοκρατική και δίκαιη Ελλάδα, μέσα σε μια δημοκρατική Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης.

Η πολιτική μας πρόταση.

Σήμερα υποστηρίζουμε πως πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία νέα μέτρα, που θα περικόψουν το εισόδημα των πολιτών.

Είναι απαραίτητη μία αναδιαπραγμάτευση σημείων για την μεταβολή του προγράμματος, που θα διορθώνει τις αποδεδειγμένες αστοχίες, τις λανθασμένες εκτιμήσεις και παραδοχές που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εφαρμογή του.

Είναι αναγκαία η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο στην πορεία του χρόνου. Είναι χρέος μας, να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, που θα ενσωματώνει την πολυετή εμπειρία της οικονομικής κρίσης, θα αποκλείει την επανάληψη λαθών και θα βασίζεται σε ιδέες και προτάσεις που θα μεταβάλουν ριζικά την εικόνα της χώρας.

Επιμένουμε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημοσίου μέσω αξιολόγησης δομών και κινητικότητας των εργαζομένων, με τα νέα οργανογράμματα ήταν και είναι η λύση. Οι απολύσεις δεν είναι η λύση, θα μπορούσαν να προέλθουν ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης και της κινητικότητας, αν χρειαζόταν. Έτσι και αλλιώς με τους ρυθμούς φυγής από το δημόσιο καλύπτονταν η δέσμευση της χώρας για την μείωση των εργαζομένων. Αντί εξυγίανσης και αναδιάρθρωση του δημοσίου ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση του πολίτη και την οικονομική δραστηριότητα, έχουμε πλήρη απορρύθμιση. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε μεταξύ του κρατισμού του ΣΥΡΙΖΑ και των νεοφιλελεύθερων αυταρχικών επιταγών της Τρόϊκας και του κ. Σαμαρά, που διαλύουν τη δυνατότητα να συνασπιστούν τα αιτήματα της πλειοψηφίας των πολιτών για εξυγίανση και των εργαζόμενων που θέλουν την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου.

Επιμένουμε στη δίκαιη κατανομή των βαρών, με βάση, τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής, ζητήματα που δυστυχώς δεν εξασφαλίστηκαν στο ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο.

Όχι στο νέο διπολισμό.

Η στρατηγική της έντασης και της πόλωσης από τη Ν. Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ, είναι δείγμα των κομματικών στοχεύσεων, που θέλουν να υπονομεύσουν την δυνατότητα εκφοράς ενός υπεύθυνου και νηφάλιου πολιτικού λόγου .

Δεν έχει γίνει αντιληπτή η ανάγκη μετάβασης σε νέα συνεργατικά σχήματα, η αλλαγή της συγκρουσιακής πολιτικής κουλτούρας της μεταπολίτευσης, η αποφυγή μονοκομματικών κυβερνήσεων που με τις επιλογές τους και την ιδιότυπα ανεξέλεγκτη διακυβέρνησή τους οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η ανάγκη ενός ισχυρού νέου πόλου.

Σε αντίθεση με το νέο δικομματισμό, οι εξελίξεις αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ισχυρού δημοκρατικού προοδευτικού πόλου. Η έκφραση αυτού του χώρου καθίσταται τώρα περισσότερο από κάθε φορά αναγκαία.

Η ΔΗΜΑΡ θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια που αφορά την δημιουργία μιας ευρείας συμμαχίας δυνάμεων, της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας.

Προτείνουμε την εκκίνηση διαλόγου και πολιτικών διαδικασιών ώστε οι μεταρρυθμιστικές προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις να συγκροτήσουν την συμμαχία την συμπαράταξη τους, να δημιουργήσουν αυτό το νέο πόλο.

Αυτός ο χώρος με την ποικιλομορφία του, την διαφορετικότητα του, είναι η ελπίδα των προοδευτικών πολιτών που αποτελούν την πλειοψηφία στην Ελληνική Κοινωνία.

Θα εργαστούμε με πολιτική κατανόηση για να βρούμε τον κοινό δρόμο με αυτόν τον κόσμο, μας δένει η κοινή πεποίθηση ότι βρισκόμαστε στην ίδια όχθη του ποταμού. Μέλημα μας είναι αυτή η πεποίθηση να γίνει πολιτική πρόταση. Με αυτές τις δυνάμεις θα προχωρήσουμε, αυτοί είναι οι σύμμαχοι μας.

Επιδιώκουμε να συναντηθούμε με όλο αυτόν τον κόσμο, προφανώς και με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, έναν κόσμο που επιθυμεί μεταρρυθμίσεις , εκσυγχρονισμό με κοινωνική δικαιοσύνη.

Το ζήτημα συγκρότησης του τρίτου πόλου, δεν αντιμετωπίζεται με κομματικές συγχωνεύσεις έξω από τις κοινωνικές πολιτικές και ιδεολογικές διεργασίες, αφορά έναν αστερισμό κινήσεων και προσώπων και ένα κόσμο που αυτοπροσδιορίζεται σ’ αυτόν τον χώρο και δεν εκφράζεται κατ’ ανάγκη μέσω των κομμάτων.

Η συμμαχία αυτή θα δράσει από κοινού στα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα, θα δοκιμάζεται με παρεμβάσεις εντός της παρούσας αναγκαίας μεταβατικής κατάστασης και θα διαμορφώνει έτσι μια αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική λύση.

Ο χώρος αυτός, δεν μπορεί να εκφραστεί, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ, λόγω έλλειψης προγραμματικού ρεαλισμού, ούτε από τη Νέα Δημοκρατία η οποία επιχειρεί αμφίπλευρη διεύρυνση και στην ακροδεξιά που την καθιστά αναξιόπιστη.

Η πολιτική συνεργασιών της ΔΗΜΑΡ είναι πολυεπίπεδη, δεν είναι η συγκρότηση ενός μετώπου ενάντια σε άλλο μέτωπο, αυτή η πολιτική της σύγκρουσης στην έκτακτη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία. Γι’αυτό αντιτιθέμεθα στον άγονο νεοδικομματισμό. Η χώρα έχει ανάγκη από προωθητικούς συμβιβασμούς και από συνθέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της.

Η δουλειά για την προώθηση της πολιτικής μας σε ζητήματα αιχμής όπως μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στο πολιτικό σύστημα, μέτρα για τους ανέργους, κοινωνική πολιτική, πρέπει να γίνονται με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο και εντάσσονται στη διαδικασία συγκρότησης κοινωνικοπολιτικών συνεργασιών, που ωριμάζουν τις προϋποθέσεις και για την πολιτική συμμαχιών μας. Όπως και οι πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν από τα πάνω θα διευκολύνουν τις κοινωνικές συσπειρώσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα συναντηθούμε με ομάδες οικολόγων, συλλογικότητες ενδιαφερόντων, εθελοντών, ομάδες νέων, ενώσεις καταναλωτών, κλπ.

Στόχος μας να οδηγηθούμε σε ένα φόρουμ της πόλης.

Στο επίπεδο της αντιμετώπισης της Χ.Α. απαιτείται το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και η επίλυση των προβλημάτων πάνω στα οποία σπεκουλάρει και δημαγωγεί.

Στο επίπεδο των Δήμων, στην πορεία προς τις εκλογές, θα συμβάλλουμε στη συγκρότηση δημοτικών κινήσεων, ισότιμων πολιτών πέρα και πάνω από πολιτική ένταξη, πάνω σε ένα προοδευτικό αυτοδιοικητικό πλαίσιο και ένα τοπικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Στο επίπεδο της Περιφέρειας όπου λειτουργεί η περιφερειακή κίνηση που υποστηρίζουμε προκρίνουμε την διεύρυνση και τη συνεργασία πάνω σε ένα σχέδιο προοδευτικής αναπτυξιακής διαχείρισης της περιφερείας.

Η ανάδειξη της πολιτικής μας για την Ευρώπη, ως αλλαγή της πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης και προώθηση της θεσμικής της συγκρότησης ως ενιαίας οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις συμπαράταξης δυνάμεων στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση