GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεν αφήνουμε τίποτε να πέσει κάτω!

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/ Πιστοί στην υπόσχεση μας να ασχοληθούμε αυτή την περίοδο με θέματα ευρύτε...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/

Πιστοί στην υπόσχεση μας να ασχοληθούμε αυτή την περίοδο με θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος θα αναφερθούμε σήμερα στην τελευταία σύνοδο των  G-20.  Σ’ αυτή τη σύνοδο των  G-20 το κύριο πρόβλημα με το οποίο ασχολήθηκαν οι...
υπουργοί οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ήταν η διαφαινόμενη απόφαση της FED για απόσυρση της νομισματικής πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Ας δούμε το πρόβλημα. Η FED με την υιοθέτηση και εφαρμογή από το 2007 της νομισματικής πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), στόχευσε και πέτυχε να μην “παγώσει” η αμερικανική αγορά λιανικής. Η επιλογή της όπως αποδείχτηκε ήταν απόλυτα ορθή. Η οικονομική κρίση δεν προκάλεσε σπουδαία προβλήματα στην καταναλωτική αγορά των ΗΠΑ. Η ανεργία παρουσίασε μεν αύξηση αλλά δεν τέθηκε εκτός ελέγχου. Με δύο κουβέντες, το ξέσπασμα της κρίσης δημιούργησε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία των ΗΠΑ, αλλά η κατάσταση δεν τέθηκε εκτός ελέγχου. Αποτέλεσμα; Με την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) η κατάσταση ελέγχθηκε.
Αυτή ακριβώς η νομισματική πολιτική της FED επικρίθηκε από όλες σχεδόν τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη και ιδιαίτερα αυτών των κρατών της ΕΕ και την ΕΚΤ. Όμως, παρά τις επικρίσεις το αποτέλεσμα για την αμερικανική οικονομία ήταν εξαιρετικά. Τώρα και μετά από την μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ στα επίπεδα του 7,5%, μείωση στην οποία η ποσοτική χαλάρωση (QE) συνέβαλε κατά πολύ, αλλά και την εισαγωγή υπερβάλλουσας ρευστότητας στις ΗΠΑ λόγω των αποφάσεων της ΕΕ για διάσωση τραπεζών μέσω «κουρέματος» των καταθέσεων, η FED δείχνει να σκέφτεται την απόσυρση αυτής της πολιτικής.
Αποτέλεσμα; Με το καλημέρα «τριγμοί» στην Κίνα. Τριγμοί που έχουμε ήδη αναλύσει στο άμεσο παρελθόν. Το έχουμε ήδη εξηγήσει, πρόβλημα στην οικονομία της Κίνας… πολλαπλάσιο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα διαχειρίστηκε η πρόσφατη σύνοδος των G-20, η οποία δεσμεύτηκε για προσεκτικά βήματα στην απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να εξισορροπηθούν οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Όλες οι νομισματικές πολιτικές πρέπει να έχουν ανακοινωθεί και να είναι αυστηρά προγραμματισμένες προκειμένου να  μην δημιουργούνται αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.
Η στήλη πολύ έγκαιρα και πολύ σωστά είχε εντοπίσει το πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας εξ αιτίας των νομισματικών πολιτικών της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Είτε τα θετικά, είτε τα αρνητικά. Σήμερα βρισκόμαστε στην ζώνη του ημίφωτος και πάμε ολοταχώς προς το σκοτάδι γιατί η FED είναι πλέον φανερό ότι θα αποσύρει αργά ή γρήγορα την ποσοτική χαλάρωση (QE).
Γιατί το λέμε αυτό; Ένα απλό παράδειγμα… Οι τραπεζικές αρχές της ΕΕ και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια δηλώνουν ορθά-κοφτά ότι δεν πρόκειται να γίνει στο μέλλον καμία διάσωση τράπεζας με δημόσια χρήματα αλλά με χρήματα των μετόχων, των επενδυτών και των καταθετών. Γιατί το λέει αυτό ο κ. Χ. Αλμούνια; Γιατί γνωρίζει ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων λόγω της απόσυρσης της νομισματικής πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης. Άρα που θα βρεθεί το φθηνό κρατικό χρήμα για την διάσωση τραπεζών; Αυτή όμως η ειλικρινής θέση επιφέρει ακόμα πιο γρήγορα την άρση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αφού επιταχύνει την μεταφορά ρευστότητας στις ΗΠΑ από καταθέτες που φοβούνται μην πέσουν θύματα του «κουρέματος».
Δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποια μέτρα και ποιες πολιτικές θα επιφέρουν ισορροπία στην παγκόσμια οικονομία μετά την απόφαση της FED για την ποσοτική χαλάρωση (QE). Ίσως το αλύπητο χτύπημα των φορολογικών παραδείσων να δώσει παράταση ζωής σ’ αυτόν τον καπιταλιστικό κύκλο που είναι πλέον φανερό ότι έχει φτάσει στο τέλος του. Θα δούμε τον Σεπτέμβριο που θα συνεδριάσει ξανά το G-20. Μέχρι τότε ενημερωνόμαστε για τα πάντα και… δεν αφήνουμε τίποτε να πέσει κάτω!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση