GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι δύο γρίφοι της συνάντησης Βενιζέλου-Νταβούτογλου

Σε ποια κρίσιμα ζητήματα άλλαξε στάση η Άγκυρα και πώς το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε... στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Η ...

Σε ποια κρίσιμα ζητήματα άλλαξε στάση η Άγκυρα και πώς το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε... στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Η συνάντηση Βενιζέλου-Νταβούτογλου μας έδωσε δύο γρίφους, έναν από τον κ. Βενιζέλο και έναν από τον κ. Νταβούτογλου, που πρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε, αναμένοντας φυσικά επεξηγήσεις -από πλευράς του κ. Βενιζέλου- όταν ερωτηθεί δεόντως από τους Έλληνες συναδέλφους και με την προϋπόθεση ότι θα απαντήσει με σαφήνεια και όχι με «περιπλοκάδες».

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος είπε στην κοινή συνέντευξη που έδωσαν με τον Τούρκο ομόλογό του: «Αλλάζουν τα γεωγραφικά δεδομένα», και έκανε λόγο για «μια νέα γέφυρα με σημασία όχι μόνο οικονομική, αλλά και γεωπολιτική γέφυρα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας», αναφερόμενος στον αγωγό TAP.

To ερώτημα είναι τι εννοούσε με την αλλαγή των "γεωγραφικών δεδομένων" μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Τα πρακτορεία κάνουν λόγο ότι συζήτησαν και για ΑΟΖ. Υπήρξε συνέχεια των μυστικών συνομιλιών Σαμαρά-Ερντογάν στο Κατάρ; Ας αφήσουμε όμως αυτόν τον γρίφο -έως ότου διασαφηνισθούν τα λεγόμενα του Έλληνα ΥΠΕΞ- και ας πάμε στον άλλον.

Υπάρχουν δύο φράσεις του κ. Νταβούτογλου -στην ίδια συνέντευξη- που δείχνουν αφενός ανησυχία για το κουρδικό, αφετέρου υποδηλώνουν κάποια αλλαγή στάσης ως προς τα γεγονότα της Συρίας και την τουρκική θέση για το καθεστώς Άσαντ.

Τα ΜΜΕ των δύο χωρών (Συρίας και Τουρκίας) κάνουν λόγο για απόκτηση του ελέγχου μεγάλων περιοχών της Βόρειας Συρίας από τους Κούρδους. Σε κτίρια των πόλεων έχει αναρτηθεί η κουρδική σημαία και οι Κούρδοι δεν παύουν να στέλνουν μηνύματα στην Άγκυρα ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην αυτονόμηση των κουρδικών περιοχών στην Βόρεια Συρία. Είναι φυσικό, αυτή η εξέλιξη να έχει θορυβήσει την Άγκυρα. Ήδη κατά τις τελευταίες μέρες καταγράφονται επεισόδια στα συροτουρκικά σύνορα (μάλιστα δε, οι Τούρκοι αντάλλαξαν πυρ και με λαθρέμπορους, που επιχειρούσαν να διαβιούν την συνοριακή γραμμή).

Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει κάθε δυνατό μέτρο για την ασφάλεια των συνόρων και των πολιτών της, και να ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε είδους απειλή που στρέφεται κατά της ασφάλειας των συνόρων της». Μόνο που η υπερφίαλος νέο-οθωμανική πολιτική του διδύμου Ερντογάν-Νταβούτογλου, οδηγεί την Τουρκία να υπερασπίζεται τα σύνορά της από επιβουλή των Κούρδων (πέρα από το γεγονός ότι ταυτόχρονα αυτονομείται σιγά-σιγά και η εντός της Τουρκίας κουρδική περιοχή – προ ημερών σχηματίσθηκε και… κουρδική χωροφυλακή στην Ντιγιαρμπακίρ, που μάλλον προορίζεται για πρωτεύουσα).

Μέχρι πρότινος, η Τουρκία συνόρευε στα νότια με Ιράκ και Συρία. Τώρα συνορεύει με το αυτόνομο Κουρδικό Ιράκ και την αυτόνομη Κουρδική Συρία. Μόνη της παρηγορία -για πόσο όμως;- ότι νοτιοανατολικά εξακολουθεί ακόμη να συνορεύει με το Ιράν, αλλ’ ακριβώς εκεί είναι οι Κούρδοι του Ιράν, οι οποίοι παραμένουν προς το παρόν ήσυχοι, επειδή προφανώς οι ισχυροί θα τους «σπρώξουν» μόλις έρθει η ώρα να «εκδημοκρατισθεί» και το Ιράν.

Αλλά, ο κ. Νταβούτογλου, δεν αρκέσθηκε μόνον να εκφράσει την ανησυχία του (αλλεπάλληλες συσκέψεις καταγράφει ο τουρκικός Τύπος μεταξύ Προέδρου, Πρωθυπουργού και αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων), αλλά προέβη και σε δήλωση, διαφορετική από τις μέχρι τούδε, για το όλο θέμα της Συρίας. Ενώ μέχρι τώρα δημοσίως η Τουρκία υποστήριξε την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ, ενισχύοντας ποικιλοτρόπως και τους εναντίον του μισθοφόρους, τώρα ο κ. Νταβούτογλου έκανε την εξής δήλωση:

«Το μέλλον της Συρίας και το είδος της πολιτικής δομής, θα πρέπει να αποφασισθεί από το Κοινοβούλιο που εκλέγεται από το λαό της Συρίας. Μέχρι το σχηματισμό εκείνης της δομής, ο καθένας θα πρέπει να κρατά αποστάσεις από de facto καταστάσεις και τετελεσμένα. Γιατί, έτσι, θα δημιουργηθεί μεγαλύτερος κίνδυνος». (Εννοούσε τις ενέργειες των Κούρδων της Συρίας να αυτονομηθούν, κατ’ αρχήν πολιτικά).

Δεν μας συνήθισε ο κ. Νταβούτογλου να δηλώνει πως θα σεβασθεί ό,τι αποφασίσει ο λαός της Συρίας (την ώρα βέβαια, που ο ίδιος δεν σέβεται αυτό που θέλει ο λαός της Τουρκίας). Και αν ο λαός της Συρίας αποφασίσει την συνέχιση του καθεστώτος Άσαντ; Ίσως η Τουρκία κάνει στροφή, και προκειμένου να μη αυτονομηθεί η κουρδική περιοχή επιχειρήσει τώρα την ενίσχυση της κεντρικής εξουσίας της Συρίας! Θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Ενημερωτικά να προσθέσουμε, ότι τα τουρκικά στρατεύματα έριξαν ριπές σε Κούρδους μαχητές (του κόμματος PYD στη Συρία), όταν δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία έπεσαν σε συνοριακό σταθμό στην τουρκική πλευρά. Η ανταπόδοση πυρών είναι η δεύτερη κατά τις τελευταίες ημέρες. parapolitika.gr

3 σχόλια

  1. ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΓΛΟΥ...ΦΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ, Η ΑΛΕΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΓΟΜΑΡΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει που αναρωτιέστε..
    Ο Τούρκογλου πήγε για να πουλήσειτην Ελλάδα δηλαδή να προδώσει όπως ξέρει μόνο αυτός και να πάρει λεφτά για την πάρτυ του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπούτζουκας Τηλέμαχος21 Ιουλ 2013, 6:49:00 μ.μ.

    Η οικογενειοκρατεία κάλα κρατεί στην κυβέρνηση του Μεσσήνιου...

    Τρανό παράδειγμα η Φώφη Γεννηματά που απο όποιο υπουργείο κι αν έχει περάσει η θέση του έμμισθου διευθυντή του πολιτικού της γραφείου έχει ονοματεπώνυμο και δεν έιναι άλλος απο τον σύζυγο της και
    οδοντίατρο του ΕΟΠΥΥ Φώτη Αποστολόπουλο...

    Αυτά περί δημοκρατίας, ΑΣΕΠ-ΔΥΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥΜΠΑΝΑ..ΈΛΑΒΑΝ ΤΕΛΟΣ ΚΎΡΙΟΊ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ..κοιτάξετε να δικάζετε πιο ήπια {όσο σας το επιτρέπουν ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥΣ} τους φουκαράδες και βαράτε τους ΨΕΥΤΑΡΑΔΕΣ... Ο υπ'αθριθμος αποφάσεις είναι Φ.471.4/17/1062/Σ...183/08.07 2013.

    Για να βοηθήσω ..ΌΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΌ ΠΛΑΊΣΙΟ ΠΟΥ ΚΑΛΕΊΣΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΌΣΕΤΕ ΈΝΤΙΜΟΙ ΔΙΚΆΣΤΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΊΝΑΙ ΥΠΈΡ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ...ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΤΕ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΊΤΕ ΕΠΊΟΡΚΟΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΕΦΑΡΜΌΣΕΤΕ ....

    ΚΑΙ ΑΥΤΆ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΞΈΡΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ...ΕΊΣΤΕ ΥΠΟΤΑΓΜΈΝΟΙ ΣΤΑ -ΝΑΙ- ΌΛΩΝ ΤΟΥΣ, ΏΣΤΕ ΝΑ ΔΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ..ΟΧΙ ΕΣΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ... ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ...

    Η Ο.Π.Λ.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση