GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Τσώρτσιλ και ... το ευτράπελο, στο Ηράκλειο, πριν από μισό αιώνα

Οι υψηλές παρουσίες δεν έλειπαν από το Ηράκλειο του προηγούμενου αιώνα! Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του Δημήτρη Σάββα "Λες και ή...


Οι υψηλές παρουσίες δεν έλειπαν από το Ηράκλειο του προηγούμενου αιώνα! Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του Δημήτρη Σάββα "Λες και ήταν χθές, μνήμες απο το παλιό Ηράκλειο" σαν σήμερα, πριν από 53 χρόνια, κατέφθασε στο Ηράκλειο, με τη θαλαμηγό "Χριστίνα" του Ωνάση, ο σερ Ουίνστων Τσώρτσιλ. Η άφιξη του "Πατέρα της Νίκης" προαναγγέλθηκε στο φύλλο της 20ης Ιουλίου του 1960 της εφημερίδας "ΠΑΤΡΙΣ", που με πρωτοσέλιδο άρθρο ενημέρωνε ότι:

"Αφικνείται αύριον εις Ηράκλειον ο σερ Ουϊνστων Τσώρτσιλ, επιβαίνων της θαλαμηγού “Χριστίνα” του κ. Ωνάση”. Τον “Πατέρα της Νίκης” όπως αποκαλούσαν τον Τσώρτσιλ θα συνόδευε στην πόλη μας ο Αρχηγός των Φιλελευθέρων Σοφοκλής Βενιζέλος. Η Περιφερειακή Επιτροπή των Φιλελευθέρων του νομού Ηρακλείου, καλούσε τον λαό της πόλης μας στην υποδοχή του μεγάλου αυτού πολιτικού άνδρα.

Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΦΙΞΙΣ ΤΟΥ κ. ΤΣΩΡΤΣΙΛ.

ΤΟΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ Ο κ. Σ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ο Λαός καλείται να τον υποδεχθή.

Εκ της Περιφερειακής Επιτροπής Φιλελευθέρων Νομού Ηρακλείου εξεδόθη η ακόλουθος ανακοίνωσις: “Αύριον Πέμπτην 21ην Ιουλίου αφικνείται εις τιν πόλιν μας ο Πατήρ της Νίκης του τελευταίου πολέμου, γηραιός Άγγλος πολιτικός Σερ Ουϊνστων Τσώρτσιλ. Θεωρούμεν ότι ασχέτως των μεταπολεμικών παρεξηγήσεων και διαφορών μας με την φίλην και σύμμαχον Αγγλίαν, οφείλομεν οι Κρήτες τηρούντες την παναρχαίαν φιλοξενίαν μας και μνήμονες των κοινών αγώνων και θυσιών κατά τους δύο παγκοσμίους πολέμους δια την κοινήν Νίκην, να κατέλθωμεν όλοι εις τον Λιμένα προκειμένου να τον καλωσορίσωμεν. Σημειωτέον ότι τον κ. Τσώρτσιλ συνοδεύει από Χανίων μέχρις Ηρακλείου και ο Αρχηγός των Φιλελευθέρων κ. Σοφοκλής Βενιζέλος.

Πράγματι, η κορυφαία φυσιογνωμία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τον οποίο αγωνίστηκαν όλοι οι δημοκρατικοί λαοί, επισκέπτονταν για πρώτη φορά την πόλη μας. Εκδηλώσεις αισθημάτων τιμής και φιλοξενίας στον υπέργηρο πρωθυπουργό που αποτελούσε παρελθόν ενότητας και δόξας των φιλελευθέρων λαών!

Στις 22 Ιουλίου στις 10.30 ώρα πρωινή, η θαλαμηγός “Χριστίνα” του εφοπλιστή Ωνάση, με πλοίαρχο τον Αναστασιάδη, φέρνει στην πόλη μας τον υψηλό επισκέπτη, συνοδευόμενο από τη σύζυγό του Λαίδη Τσώρτσιλ και άλλους. Ας δούμε όμως το σχετικό δημοσίευση της εφημερίδας “ΠΑΤΡΙΣ” εκείνη την περίοδο:

Την 10.30 πρωινήν χθες, κατέλευσεν εις τον λιμένα μας, προερχόμενη εκ Σούδας, η θαλαμηγός του Έλληνος εφοπλιστού κ. Ωνάση “Χριστίνα”, υπό τον πλοίαρχον κ. Αναστασιάδη.

Της θαλαμηγού επιβαίνουν ο σερ Ουϊνστων και η λαίδη Τσώρτσιλ, αι αδελφαί του Ωνάση κ. Πατρονικόλα και Γαρουφαλίδου μετά του συζύγου της, τα τέκνα του κ. Ωνάση Αλέξανδρος και Χριστίνα, η διάσημος Βρετανίς χορεύτρια Μαργκώ Φοντέυν κ.ά.

Η θαλαμηγός “Χριστίνα” η οποία είναι εκτοπίσματος 1.800 τόνων και φέρει Λιβεριανήν σημαίαν, ηγκυροβόλησεν εις το μέσον του λιμένος “αρόδο”. Κατά την είσοδον του σκάφους εις τον λιμένα, ο σερ Ουϊστων Τσώρτσιλ ίστατο επί της γεφύρας του πλοίου. Ευθύς ως ηγκυροβόλησεν η θαλαμηγός, ανήλθεν επ’ αυτής ο Λιμενάρχης Ηρακλείου υποπλοίαρχος κ. Μ. Στεφανάκης.

Εν συνεχεία περί την 11.15’ π.μ. απεβιβάσθησαν δι’ ακάτου εις τα επί της προκυμαίας γραφεία του Λιμεναρχείου, οι επιβαίνοντες της θαλαμηγού, πλην του σερ Ουϊνστων Τσώρτσιλ. Εις τον χώρον της αποβιβάσεως υπεδέχθησαν την λαίδη Τσώρτσιλ ο δήμαρχος κ. Ν. Κρασαδάκης μετά των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ο βουλευτής κ. Κώστας Μαρής, εκπρόσωποι διαφόρων Σωματείων και πλήθη κόσμου, ενώ επαιάνιζεν η Δημοτική Φιλαρμονική.

Εις την λαίδη Τσώρτσιλ προσεφέρθη ανθοδέσμη εκ μέρους του κ. δημάρχου. Ακολούθως η λαίδη Τσώρτσιλ και οι λοιποί επιβάται της “Χριστίνας” επέβησαν αυτοκινήτων και επεσκέφθησαν τας αρχαιότητας του Μουσείου ξεναγούμενοι υπό του επιμελητού Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Στελ. Αλεξίου.

Την 4.45’ μ.μ. απεβιβάσθη της θαλαμηγού ο σερ Ουϊνστων Τσώρτσιλ δι’ ακάτου και εν συνεχεία επιβιβασθείς αυτοκινήτου μετέβη μέχρι την Κνωσόν, χωρίς όμως να κατέλθη του αυτοκινήτου και εν συνεχεία περιήλθεν τα αξιοθέατα της πόλεως επιστρέψας εις την θαλαμηγόν την 6 μ.μ.

Εις τον λιμένα, μεγάλος αριθμός ατόμων επευφήμησαν τον σερ Ουϊνστων κατά την επιβίβασίν του εις την άκατον, ενώ ο γηραιός Βρετανός πολιτικός εχαιρέτα τα πλήθη σχηματίζων δια των δακτύλων του το σήμα της νίκης “V”.

Επίσης εις Κνωσόν μετέβησαν το απόγευμα η λαίδη Τσώρτσιλ και οι λοιποί μετέχοντες της Κρουαζιέρας.

Η διάσημος χορεύτρια Μαργκώ Φονταίυν, ανεχώρησεν χθες το απόγευμα εις Αθήνας δια του αεροσκάφους της γραμμής.

Περί την 7η μ.μ. χθες Δ/δες του Λυκείου Ελληνίδων χόρευσαν επί της θαλαμηγού εθνικούς χορούς φέρουσαι τοπικάς ενδυμασίας.

Το ευτράπελο με την ανθοδέσμη

Ο Δημήτρης Σάββας, αναφερόμενος στην επίσκεψη Τσόρτσιλ, κάνει λόγο και για ένα ευτράπελο, όπως του το διηγήθηκε συνάδελφός του από το δήμο Ηρακλείου, σήμερα συνταξιούχος:

Ο δήμαρχος Κρασαδάκης, επρόκειτο να προσφέρει μία ανθοδέσμη στη λαίδη Τσώρτσιλ. Έστειλε λοιπόν ένα κλητήρα στην Όαση προκειμένου να ετοιμάσει η αρμόδια υπηρεσία την ανθοδέσμη και να την κρατά ο δήμαρχος κατά την ώρα της αφίξεως. Ο κλητήρας άργησε να την φέρει και η πομπή ανηφόριζε από το χώρο του λιμανιού προς την Λότζια από την οδό της 25ης Αυγούστου. Είχε καθυστερήσει αρκετά και δίνοντάς την στο δήμαρχο, τα άκουσε για τα καλά! “Πάρτη και πήγαινέ τη στη Σαντέτη, τέτοια ώρα που μου την έφερες”. Ίσως οι μεγαλύτεροι να γνωρίζουν περισσότερα για το ποιά ήταν η Σαντέτη... madeincreta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση