GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υγεία: Στο μικροβίωμα βρίσκεται το κλειδί για τη μακροζωία

Η σχέση των βακτηρίων του εντέρου με διάφορες ασθένειες ερευνάται όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, καθώς διαπιστώνεται ότι ο...


Η σχέση των βακτηρίων του εντέρου με διάφορες ασθένειες ερευνάται όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, καθώς διαπιστώνεται ότι ο ρόλος που παίζουν στην υγεία είναι πιο σημαντικός από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό...
Η χλωρίδα του εντέρου και η ισορροπία της έχει μεγάλη σημασία για τη συνολική εικόνα της υγείας, ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι από αυτήν εξαρτάται ακόμη και η μακροζωία!

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, οι οποίοι σχεδίασαν μια νέα γενετική εξέταση με σκοπό να καταγράψουν με ακρίβεια τους διαφορετικούς τύπους βακτηρίων που κατοικούν στο έντερο και να μελετήσουν τις διαφορές που παρουσιάζουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς και τις μεταβολές που μπορεί να υπάρχουν σε βάθος χρόνου.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, κάθε οργανισμός έχει τη δική του «βακτηριακή ταυτότητα», η οποία καθορίζει τους παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στο προσδόκιμο ζωής (σωματικό βάρος, ευαισθησία στις ασθένειες, λειτουργία του μεταβολισμού κ.ά).

Ο πληθυσμός των βακτηρίων που κατοικεί στο έντερο ονομάζεται μικροβίωμα και παρουσιάζει αρκετές διαφορές από οργανισμό σε οργανισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κοινά στοιχεία.

Η εξέταση που ανέπτυξαν οι επιστήμονες έγινε σε εθελοντές και έδειξε ότι «η πλειοψηφία των στελεχών στο μικροβίωμα αντιπροσωπεύει έναν σταθερό πυρήνα που εξακολουθεί να υπάρχει στο έντερο κάθε οργανισμού για ολόκληρη την ενήλικη ζωή του, γεγονός που ίσως περιλαμβάνει τα στελέχη που αποκτήθηκαν κατά την παιδική ηλικία από τους γονείς ή τα αδέρφια».

Τα βακτήρια αυτά καθορίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, άρα την ευαισθησία που παρουσιάζει κανείς στις ασθένειες, καθώς και την ταχύτητα του μεταβολισμού, η οποία ρυθμίζει το σωματικό βάρος και όχι μόνο.

Οι επιστήμονες επανέλαβαν την εξέταση στους ίδιους εθελοντές μετά από έναν χρόνο και διαπίστωσαν ότι είχαν σημειωθεί ελάχιστες αλλαγές, όταν όμως την έκαναν ξανά μετά από τέσσερα χρόνια, ανακάλυψαν ότι ενώ το 70% των στελεχών παρέμενε στην ίδια κατάσταση, τα υπόλοιπα βακτήρια είχαν μεταβληθεί.

Πόσο εύκολο όμως είναι να αλλάξει ο πληθυσμός των βακτηρίων και πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε ό,τι αφορά τα κληρονομικά βακτήρια οι αλλαγές παρουσιάζονται όταν υπάρχει σημαντική αύξηση ή απώλεια βάρους, γεγονός που επηρεάζει σοβαρά τη λειτουργία των βασικών οργάνων του οργανισμού (καρδιά, έντερο κτλ).

Οι επιστήμονες τονίζουν στην έκθεσή τους ότι το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά σοβαρό σε ό,τι αφορά τη μακροζωία, γι’ αυτό και οι μελέτες συνεχίζονται με μεγάλη προσοχή, ώστε να διαπιστωθεί με ακρίβεια ποιά βακτήρια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση