GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Από το "παράθυρο" πήγαν να επιβάλλουν έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις

Νέα έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις προσπάθησε να επιβάλλει «στα κρυφά» η κυβέρνηση, παρά την δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού Αντών...

Νέα έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις προσπάθησε να επιβάλλει «στα κρυφά» η κυβέρνηση, παρά την δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι... «δεν θα ληφθούν άλλα εισπρακτικά μέτρα» για να καλυφθούν «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού. Αποκαλύπτεται όμως έτσι ο υπόγειος ρόλος που διαδραματίζουν

Με μια «πονηρή» διάταξη που είχε «φυτέψει» στο αρχικό σχέδιο νόμο πριν έρθει για ψήφιση στη Βουλή, το επιτελείο της Καραγεώργη Σερβίας επιχείρησε να ψαλιδίσει δραστικά την έκπτωση από τα φορολογητέα κέρδη των επιχειρήσεων για τους τόκους των δανείων που λαμβάνουν, εφόσον το επιτόκιο ξεπερνούσε το επιτόκιο 4,05% με το οποίο δανείζεται… το δημόσιο (!) μέσω εντόκων γραμματίων.

Αν δηλαδή μια επιχείρηση, υπό τις άκρως αντίξοες συνθήκες που βιώνει η αγορά, καταφέρνει να αποκτήσει πρόσβαση σε δανεισμό και πληρώνει ακριβά για αυτό (με επιτόκια πάνω και από 10%), τότε η εφορία θα την φορολογούσε αγρίως θεωρώντας δικό της εισόδημα ακόμα και …τους τόκους που πληρώνει στις τράπεζες!

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση «ψάρευε» σε θολά νερά, εκθέτοντας τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τη Βουλή που καλείται να ψηφίσει νόμους-«έκτρωμα» υπό την διαρκή πίεση αποφυγής μιας άτακτης χρεωκοπίας. Μετά όμως τις αντιδράσεις που ξέσπασαν για μια σειρά διατάξεων που προωθούνταν (όπως η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου στους μισθούς κλπ) , ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Μαυραγάνης έσπευσε να θεραπεύσει και την επίμαχη διάταξη για τα δάνεια (άρθρο 23 του πολυνομοσχεδίου).

Με τη νέα διατύπωση, οι τόκοι τραπεζικών δανείων φαίνεται πως εκπίπτουν πλήρως ενώ οι τόκοι για τα «δάνεια από τρίτους» εκπίπτουν μόνο έως το επιτόκιο που οι τράπεζες προσφέρουν στις επιχειρήσεις (βάσει του μηνιαίου στατιστικού δελτίου που εκδίδει η ΤτΕ κάθε μήνα).

Στη κυβέρνηση όμως δεν πρέπει να επαναπαύονται επειδή απλώς απεφεύχθηκε ένα νέο φορολογικό ανοσιούργημα. Σε μια αγορά που στενάζει όμως και μια κοινωνία που βρίσκεται σε σύγχυση και πανικό, τέτοιες εμπνεύσεις «εγκεφάλων» του οικονομικού επιτελείου αποπροσανατολίζουν πλήρως την Κοινωνία και απειλούν να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια για κατά το δυνατό πιο ανώδυνη έξοδο από την κρίση. Αντιθέτως, σε καιρούς δεινής κρίσης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην Οικονομία που καταστρέφει την επιχειρηματικότητα και στρώνει το χαλί για μεγαλύτερες οικονομικές και ανθρώπινες απώλειες.
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση